香港長跑網  - 長跑長友

JoJo亂跑紀錄

升級   23.55%

該用戶從未簽到

小弟現年廿五, 家住九龍, 本性屎忽痕外加三分鐘熱度,目標係長跑長有一改過去
本身小弟自細的頑皮開, 唔鍾意癡家, 所以就有唔同運動,小學乒乓, 初中籃球, 中五減肥日日游水游左一個暑假,高中足球
雖然讀區內名校, 但中五前我都唔讀書,突然間心血來潮唔想衰比人睇就開始讀, 比我好彩升到中六
但好景不常, 放學踢波跑跑下斷左靭帶,半月板碎左, 排期做手術要半年後, 好啦~ 又好似中五咁,讀書係為玩, 咁就比我認認真真讀書希望入大學玩多三年
好彩比我入到, 更開心係唔返學入院做手術居然唔洗拎假,但一入就十日
唔知係我本身身體差定誤服蛋, 做完手術好腫啲骨出血又入多次手術室,但公立醫院排左七日先入到, 當中感覺好似有個鉗夾住膝頭咁痛到爆, 之後第十日先出院,先開始我另一人生
經過隻腳伸唔直, 屈唔到, 物理治療半年後我好返,中間我第一次認真接觸跑步
中學運動會有跑過100, 400, 1500同玩過跳遠,三級跳等, 由於我專搵冷門參加所以都有拎過獎, 哈哈
但長少少, 半個鐘以上咁跑真係未試過,而有測時間同距離居然係醫院的跑步機上, 事後當然發現跑步機同真係跑唔同啦
由於果陣真係好想快啲好返踢返波, 所以好努力, 大學入面的健身室亦日日去操
由於覺得悶, 所以我踩單車機,因為單車機可以睇書, 其他唔得
最後係算好返, 但我亦不再愛自己踢足球,因為身邊朋友知道我受過傷會就住我, 我亦都唔會好似未受傷前咁去到盡下下就住就住, 從此我就無再波踢
單車機上的興趣一直到畢業, 亦完成台灣單車環島遊作為畢業旅行
之後工作一直忙亦遇到一個我好鍾意的女生, 但中間一直有好多少問題,最後亦分手了
為左忘記傷痛, 我決定做運動, 重拾運動流汗為我帶來的快樂
運動最簡單莫過於跑步, 所以就開始跑步
小弟又係一個器材控, 耳筒, 電腦,相機等, 亦深知自己性格係買左就要用盡, 所以不久購入運動手錶連心跳計同測距器,為的就是要自己跑步
開始跑時由於太耐無跑亦唔識控制速度, 跑屋村一圈已經扯晒蝦,大約有千五米左右
亦都唔係日日跑, 可能一個禮拜先跑一次,或兩次
每次加半個圈, 去到後期已經可以跑10K左右
但好景又不常 (應該衰野做太多天收),123月我居然盲腸炎, 但我由於見工, 所以第一日無睇,第二日去樓下睇醫生, 可能經過之前手術我變得更忍得痛, 醫生話我急性腸胃炎,到第三日我真係落唔到床先叫白車入院
人生真係充滿驚喜, 上白車想去私家醫院(買左保險無理由唔用), 但救護人員話白車只去公立醫院, 推左去最入個位,床都落唔到, 等左一個鐘聽到叫名抽血, 短短廿米路我行左十五分鐘先過到去,再行左漫長的廿米照X, 搞左七個鐘先上病房,醫生果陣仲係話我條腸反轉左話未必要做手術
上到病房照電腦掃描, 之後有醫生同我講話:阿仔你大鑊喇, 你盲腸穿左而家要同即刻同你做手術, 夠十八歲未?
唔想屋企人擔心我只係同家姐講, 叫佢地唔好同屋企人講
人生第三次全身麻醉, 唯一擔心係醒唔返,醒唔返好自己唔會知, 好過半身麻醉下半身郁唔到
手術開始前仲講緊笑, 一訓就六個鐘, 好彩最後都醒得返,見到父母的擔心樣, 我又一次做左衰仔
外科病房總結就係人多同嘈, 但亦都見到父母家人最重要,見有病人父母七八十歲行動不便都日日泥探病, 但仔女可能幾日先泥一次,父母果然偉大
一訓就廿日, 放假放左一個月有多,真好唔返工有糧出, 但日日洗傷口洗左兩三個月, 而身上亦多條永不磨滅的疤痕
身體弱, 一直去到年初先跑返步,理由只有一個: 器材控
見到有對鞋好靚, 買左返去, 由於隻色關係基本上唔會著出街,但買左無理由唔著所以就著去跑步
咁耐無跑跑2K已經好辛苦, 但最後跑左5K,跑左一月二月都係亂跑,
日日都跑咁滯, 唔累就買多啲,10K, 累就4K起跳, 10K速度慢慢由開始接近一個鐘去到50分鐘內,亦開始有身邊朋友加入 (其實係佢地等拖拍搵我ZIP時間)
最後興起國外馬拉松的念頭, 希望參加外地賽事順手旅行,感愛下氣氛, 所以上網搵
泥到長跑網同RUNNER’S WORLD先知原來要練其實有更好方法,LSD, TEMOP, INTERVAL
所以都改變左訓練方法, 唔再一味亂跑
至於體重, 亦由之前70KG減到而家66KG(178CM), 肚啲肥肉都好似少左, 煙都食少左, 希望可以繼續跑
Run Health, Run Long, Run Fast

升級   23.55%

該用戶從未簽到

城門皇者半馬

比賽前收凌晨一點,落得床訓都三點,六點又起身,果種感覺真不爽
去到搵下號碼布,周圍吹下水就上線起步
是次係愛鞋榮休一役,無呢對鞋我唔會係呢度出現亦唔會為跑而瘋狂
所以訂下目標:完成時間1:45
無乜落雨但磚濕滑唔咬地,跑得有點吃力
上梅子林速度急降,不過早有準備
只要落斜追返多少加上全程速度唔跌過5MIN/K就可以達標
天雨路滑落斜唔敢太快,一泥熱身唔夠驚彈落去果陣抽筋,更重要的是愛鞋投訴唔好太急佢可能頂唔順
跌倒事少出醜事大,我唔會容許呢件事發生
彈左落去之後就跑返城門河,好懷念,自從而家份工正式開始後就少左好多長課
亦都維持一向政策:跟人跑
當然跟返自己速度差唔多的跑者
不經不覺過埋雙橋,即係仲有3K左右
手錶時間為1:25左右
仲有20分鐘,決定放慢
一泥唔係想造時間,只為完賽
二泥跑太盡下次要更好時間更難,留個空間仳自己
最後完成時間為1:41
太好了,幫鞋子圓夢,雖然好低能但無佢我唔會跑,感覺上無健康左但小弟係有少少改變
好在我仲有三對同款不同色GE等緊我著爛佢地

Like: 5.0
Like: 5

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 67 天

Ching 好有毅力呀! 加油! 不過小心身體,長跑長有

升級   0.1%

奮鬥
  • 簽到天數: 7 天

肚啲肥肉都好似少左, 煙都食少左-----> 我都係~!  大家加油!!!  

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Better quit smoking lah - it's 100% hazardous to your health

升級   17%

奮鬥
  • 簽到天數: 15 天

JoJo, continue ur running and quite smoking like me la

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 67 天

Ching , 我都係因為跑步的緣故,終於戒了食煙, 我食了十幾年架啦 ! 您會覺得身體狀況會更好

升級   23.55%

該用戶從未簽到

多謝各位!二月開始跑多左後已經食少左一半

尋日跑左18K
    跑完到今日都唔係好想食煙,但習慣係某啲時間要食
    咁我就打煙炮(無落LUNGS,吸入口吐返出泥)
    睇泥要再跑多啲

Screen Shot 2013-03-11 at 11.26.17 AM.png

升級   23.55%

該用戶從未簽到

Interval Training Session 2
    2K Warm Up
    400M Fast Run + 400M Recovery Run
    8 Times Total
    Run till 10K for cool down

Interval

Interval

升級   23.55%

該用戶從未簽到

Recovery Run

Screen Shot 2013-03-13 at 8.58.32 PM.png

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 162 天

個網相信有好多戎緊煙既師兄, 大家一齊努力呀 !!!!

升級   23.55%

該用戶從未簽到

Tempo 1
    400M * 2 Warmup
    400M * 10, Targeted in 2 min per lap
    800M recover
    400M * 10, Targeted in 2 min per lap Round 2
    Jog till reached 10KM

Screen Shot 2013-03-14 at 10.30.42 PM.png

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

加油呀JoJoYip~~~

多謝!希望快啲有機會遇到你~  詳情 回覆 發表於 2013-3-16 21:24

升級   23.55%

該用戶從未簽到

你星期一晚去浦崗村跑 OR 星期5晚去荃灣跑青山公路就好大機會會見到我了.  詳情 回覆 發表於 2013-3-16 21:40

升級   23.55%

該用戶從未簽到

LSD 4
    19KM (1KM incremental from last week)

Screen Shot 2013-03-16 at 9.02.39 PM.png

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

JoJoYip 發表於 2013-3-16 21:24
    多謝!希望快啲有機會遇到你~

你星期一晚去浦崗村跑 OR 星期5晚去荃灣跑青山公路就好大機會會見到我了.

升級   23.55%

該用戶從未簽到

Interval Session 3
    3 * 400M Warm Up
    400M 1:30-1:40 + 200M Easy Jog 1:30
    12 Sets
    Jog till reached 10K
    PS Could not finish 400M after 7th Set, but still could finish within 1:40
    Damn Hot Today
    Screen Shot 2013-03-20 at 8.52.23 PM.png

升級   23.55%

該用戶從未簽到

Tempo 2
    400M * 2 Warmup
    400M * 10 Target 1:55 per lap (but failed for the first few laps which finished within 1:40 or 1:50)
    400M * 1 Easy Job and Water
    400 * 10 Target 1:55 per lap Round 2 (Again, failed to control speed and ran too fast for the first few laps)
    Job till reached 10K
    Feeling Good this time, planning to have the same speed but have 3 sets next week

Screen Shot 2013-03-22 at 10.09.48 PM.png

升級   23.55%

該用戶從未簽到

Damn hot today, I will never run in the afternoon in this weather except I have other stuff to do at night.
    Easy run, control speed in 10KM/H
    Feeling good but exhausted due to water lose from sweating.

Screen Shot 2013-03-23 at 6.21.13 PM.png

個easy run HRavg高到同tempo/intervals差唔多嘅?  詳情 回覆 發表於 2013-4-5 00:44

升級   23.55%

該用戶從未簽到

成個禮拜都地濕
    加上懶無跑到
    今日第一次去you can shine
    體能訓練
    腳仔軟

升級   0%

該用戶從未簽到

JoJoYip 發表於 2013-3-23 18:29
    Damn hot today, I will never run in the afternoon in this weather except I have other stuff to do at ...

個easy run HRavg高到同tempo/intervals差唔多嘅?

@@我都唔知 但跑上泥真係好輕鬆,速度都慢左好多 唔知係咪食煙關係。。。 靜止心跳60,行路100﹣110,上斜行去到120。。。  詳情 回覆 發表於 2013-4-5 11:23