香港長跑網  - 長跑長友

樓主: JoJoYip
打印 上一主題 下一主題

JoJo亂跑紀錄

升級   23.55%

該用戶從未簽到

難得好天
著左對靚靚新鞋去開鞋
對比舊愛呢對SPACER包得無咁貼服,特別係前腳掌位
諗諗下比我發現左主要原因可能係
1 舊愛挷鞋帶果個位前少少,比較近腳尖
2 舊愛挷鞋帶的位置左右闊啲
其實都係鞋帶分別,始終人人對腳唔同而彈性最大係鞋帶
其次係HEEL DROP比舊愛多,有啲唔慣
但終括而言佢係一對好鞋(隻色太靚)
是日繼續練習前掌落地
TARGET HR 160﹣168輕鬆跑(仁教練同前進話,我好乖架)
跑跑下有幸巧遇皇上
經皇上指導下又學多左野
最後10K收工,條褲一樣濕晒
PS 跑跑下有個細路衝過泥好彩唔快同咁岩慢左半下唔係撞到佢飛起,佢仲大叫媽媽,我本能反應大喝佢叫佢要玩去一二邊唔好係跑道玩(其實我好善良架

Like: 5.0
Like: 5
男兒好色!喺無講錯嘅!  發表於 2013-5-24 21:35

升級   23.55%

該用戶從未簽到

尋日考試成日加上歐聯
星期日朝早走堂
夜晚比朋友放飛機獨自EASY RUN
比我巧遇初四果兩個靚女
我唔係特別跑埋去架
只係我跑慣第六線
每次過佢地都聞到香水味
不過幾好睇就真
是日提唔起勁,又熱
難得我想落雨,因為反正出左門口再大雨我都照跑
但事與願遺只係落左廿秒
最後一樣10K收工

PS 右膝都係怪怪地,有待觀察

升級   23.55%

該用戶從未簽到

膝頭仲有啲唔自然
所以決定休息兩日(其實係懶)
今日再次練前掌落地
唔知係咪尋晚前前後後飲左兩三L啤酒+成左大半包煙關係
今日目標心跳160﹣168居然只係快6M/K
加上唔知係順風跑定真係無風關係,運動場一半真係焗到暈咁滯
完全感覺到啲熱氣圍住身邊唔散
最後少少吃力完成10K
而全程都可以前掌了(有幾十米想改返全掌但好唔自然,唔知係改造成功定呢對新鞋未全掌過所以唔慣)

用倒前腳掌才是人生的開始!  發表於 2013-5-29 21:44

升級   23.55%

該用戶從未簽到

是晚上堂
好彩早左少少放工去到岩岩有車趕到
熱得很
先體能後跑圈+體能
800M+SIT UP+鴨仔行*6 (我偷懶六次,其他師兄師姐8次)
膝頭依舊怪怪的,都係唔好去盡六次就停
鴨仔行真係搞唔掂

升級   23.55%

該用戶從未簽到

星期六馬鞍山長課
八點起步,開頭都還可
但經過無野擋住對幹太陽真係頂唔住
除左熱就是熱
加上唔知係咪新SPACER問題定我返新工著對新尖頭板鞋太窄問題
磨到好唔舒服
當然跑完係甩左一大忽皮
下次癡膠布

升級   23.55%

該用戶從未簽到

星期日昏迷+休息以為甩皮果度會好好多
今日膽粗粗癡晒膠布諗住去輕鬆走返個10K伸伸腳排排乳酸
點知計錯數平價膠布果兩個位會移位
最後忍痛完成10K
睇泥真係要抖返兩日比佢好返

升級   23.55%

該用戶從未簽到

是日六四,今年無去
原因有三
1 太熱,著恤衫好唔舒服
2 我之前去係紀念死傷者,但我唔係啲政治團體所講去六四集會係反中國,港獨或要求平反的反持者,至少我立場同佢地所講有差距,唔想比扭曲我今年唔去
3 想跑步

結果甩板都用上年入廠拎返泥癡妙布的膠布癡晒四隻腳趾出去跑
天氣涼涼地輕鬆得很,同一心跳下快左唔少
但好景不常雨愈落愈大
最後行晒雷比人叫返出跑道
等左陣唔見停唔想浪費時間自己做體能
搞完一輪都未停雨決定收工返屋企
明天繼續

好勤力, 加油呀 ^^  發表於 2013-6-4 23:41

升級   23.55%

該用戶從未簽到

尋日練完體能今日繼續跑
目標一樣控制心跳+練步頻+膠布癡腳趾
都悶悶地
但跑跑下有個怪人,明明見佢開始行,隔兩條線過佢佢又爆返上泥
頭幾次都無理佢,但佢愈來愈過,跑到我隔離線
=.=最慘係佢過完我又慢又頂住我
好啦為左唔好成日整到我更慢我就加下速
唔望心跳舒服跑(對腳舒服但透氣唔舒服)大約5MIN/K,心跳大約172
開頭幾百米佢都好似有跟我,跑左兩個圈唔多覺有人跟就跟返心跳跑
百思不得其解都唔明頂住我做乜,你有你跑我有我跑
我周圍望靚女好明顯果個係個男
轉左10K見有人衝圈
跟左陣果然十幾K開始膝頭就唔夠力
同埋停左陣真係起唔返
為安全計3K收工,呢次就有氣無力
要好好休息聽晚上堂

ching 好快!  發表於 2013-6-5 23:16

升級   23.55%

該用戶從未簽到

星期四上堂日
今日體能後玩123456
即係1個圈三分鐘跑連休,兩個圈六分鐘連休
由於無戴錶無時間所以多謝各師兄姐比我跟之外仲比我拎埋時間
特別係EDMUND陪我跑左好幾SET
仲要難得唔記得帶膠布腳趾都無事
匠練果然是好朋友

升級   23.55%

該用戶從未簽到

尋日偷懶考試無跑
今日馬鞍山補返
還好起身前應該落左雨
開跑無咁熱
食左次梅後向大圍進發
明星海鮮舫前水站折返
除左梅子林外全程望心跳跑
果然好慢
之後跟大隊去游水但游左陣就被趕上水

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

上梅子林其實都可以mon 住,我就見過有人跑沙田坳道都可以好低心跳13x, 5/km.(印象中)

小弟體能差 其實同行無分別但心跳都不停升高  詳情 回覆 發表於 2013-6-10 16:14

升級   23.55%

該用戶從未簽到

小弟體能差
    其實同行無分別但心跳都不停升高

升級   23.55%

該用戶從未簽到

輕鬆望心跳跑
    天氣涼跑快左少少
    但依然好濕
    8K後對袜同鞋應該濕晒
    每步感覺好似踩落水咁
    返到家即刻拎對鞋去吹免得變臭

升級   23.55%

該用戶從未簽到

星期二同同事食飯飲野
    星期三偷懶在家昏迷
    今日收工晏左少少去到馬鞍山已經做緊第二SET體能
    做多SET後開跑
    800M+10 SITUP+800M+10 弓剪步
    TOTAL 4 SET
    無熱身無拉筋第二SET開始抽抽地
    最後唔太辛苦完成

謎:究竟我係咪應該去快少少?

升級   23.55%

該用戶從未簽到

剛剛星期六約左人
    星期日戰敗於周公
    無去長課下只好自己自轉
    望心跳跑,但好悶
    最後在中間同後段加插1K加速4分鐘完成先無咁悶

今日見天氣好啲的起心奸玩下好耐無玩的INTERVAL
    兩個圈熱身
    TARGET 1:35 400M 200M JOG RECOVERY
    TOTAL走左13 SET
    走左6 SETS補左下水
    第13 SET超標兩秒,都怪自己屎忽痕走去跟人地衝200M,明明自己走緊400
    鞋帶甩左次但最後又整得太緊有啲痛
    斧山亦真係好多人

差唔多要認真啲練喇

升級   23.55%

該用戶從未簽到

相對岩岩學人跑INTERVAL
    今日其實唔太酸痛
    所以放工急急腳又去EASY RUN左10K
    之後急急腳返屋企準備出去影星
    雖然月光好光但幾個麻甩佬應該會玩得幾開心

升級   23.55%

該用戶從未簽到

今日又YCS
    一如上星期去到都拉完筋咁滯
    之後體能
    上鏈X10 + 鴨仔跳(?)X10+上鏈X10 + 鴨仔跳(?)X10
    做左3 SETS
    休息過後又玩遊戲
    800M+唔記得咩名+800M+唔記得咩名
    TOTAL 3 SETS
    時間抄左兩簿
    嚇得我今日隻錶最重要個制無反應
    返到屋企拎舊電出泥入返落去又正常返
    又慳左二千蚊

PS印腳正常,但教練話我跑步兩隻腳都外八字,要改善

JoJo ching 800 + 深蹲 x 10 + 800 + 掌上壓 x 10  詳情 回覆 發表於 2013-6-21 09:52

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 24 天

JoJoYip 發表於 2013-6-21 00:14
    今日又YCS
    一如上星期去到都拉完筋咁滯
    之後體能

JoJo ching  800 + 深蹲 x 10 + 800 + 掌上壓 x 10

升級   23.55%

該用戶從未簽到

初馬之大阪馬拉松2013
    無泥UPDATE一排,我懶左?!又好似真係有啲
    由一日一課變成二日什至三日先一課,亦少左INTERVAL同TEMPO
    10月1比賽跑左46分32秒,雖然果日好熱但都幾滿意自己成績,原本計劃係50分完賽
    之後好似練左一次15K同一次16K就學人跑馬其實都幾不自量力
    13年年頭學人跑,最長跑過21K左右,仲要係好耐之前GE事,果陣仲要跑唔完
    大阪馬前跑16K感覺都唔太差,自以為唔衝大快就可以完,無預計到過左30K體力透支撞牆抽筋真係會發生我身上
    本以為整左三包GEL同幾包鹽就挨到最後

可以話好彩又可以話唔好彩,去果程要轉機,香港起飛DEALY左兩個鐘,去到上海好趕咁轉另一班機,可惜人趕到行季趕唔到
    果陣係星期五晚,職員告知星期日十二點前可以送到我酒店
    但我只能告知我跑鞋同其他重要野係行季箱度,而我泥係跑馬
    感謝職員搵左個識國語GE職員,自問英文唔差但我又唔明佢講咩佢又唔明我講咩
    最後得到通知可以星期六晏晝拎同時我亦計劃好如果行季都唔到我就去買衫褲鞋去跑,只係無錶做配速
    星期六早上去拎選手包,同各香港師兄姊影左相,買左少少紀念品就去機場
    真好彩!行李箱出現!即刻打開望望對鞋先,無錯係佢啦!

比賽當日我住起跑果度附近一間酒店,行去集合地方
    朝早有啲凍我著背心短褲去企左大半個鐘
    奇怪的是日本人好似唔多著背心短褲
    佢地應該都奇怪點解我會著背心短褲
    搵左個有太陽照的地方企暖暖身
    九點開始!但我排在L組,要等之前A-K果11組郁我先郁,目標時間四小時!
    嘩勁多人!多人十係多到我頭15K一直左閃右避
    有心跳帶係身就知出左幾多力
    唔太辛苦時望下錶,嘩咩事?跑緊5MIN/K都無,心跳得15X?!
    平時係香港六分速都無咁慢
    見唔太辛苦又搵到人跟就KEEP住呢個速度跟,直到去到10K左右佢慢左我先過佢
    又真係幾輕鬆,氣氛又好,心諗四個鐘實無問題啦
    去到15K都好似岩岩起跑咁輕鬆跑,見到個香港人仲同佢傾左兩句,發覺自己氣都無嗺一下又講到
    而佢望望我號碼布就話:你跑得咁快做乜咁後起步?!
    我只好笑答:我第一次跑馬拉松
    我果陣又好傻咁諗:咁跑法真係330都得喎

過左20K體力開始有啲下降,只好減速,同用全掌落地,等小腿休息下
    咁岩又比我搵到個五分半速的美女
    我又跟佢跑左10K
    路上補給站好長,我都唔迫住入去拎,反而去站尾先拎
    野食又多,工作人員又熱情,真開心

去到30K感覺奶奶地野
    再慢啲六分速跑,又好天真咁諗慢慢跑可以挨到返終點
    可惜,去到34K終於頂唔住做步兵,果種感覺唔知點講,好似架車ENGINE死左火咁
    仲要一停就小抽筋
    不過無停得拉,格硬急步行,咁樣行1K跑1K行1K跑1K
    去到38K左右個人開始著返
    望下錶,我頂,做乜去左RESET果版?!即係我之前啲時間唔見晒
    好似我有袋電話係小腿包度開GPS
    有個時間望下
    最後果段其實係最辛苦
    一泥無時間睇一定要盡力跑
    但每一次都好似最後一步咁
    同時又唔停得驚停左又跑唔返
    挨下挨下就到終點,原本都慢跑緊,但望到終點個牌唔知咩事
    突然可以又加速,終於完成左人生初馬
    即刻望下電話時間四個鐘內
    突然間個人又好似死左火咁凍晒
    拎完紀念品換埋衫就去問職員係咪有時間睇
    原來有得上網即時睇返,剛好四小時內真開心
    雖然唔係咩快時間但自己訂下目標達到總算一件值得開心GE事

PS隔日去行運動店勁多香港人,原來跑完大阪馬去到有DISCOUNT!
    雖然我想買果兩對鞋佢無我SIZE我無幫襯到佢同用COUPON
    但職員好好咁介紹左我去第二間鋪買
    最後我都有返去買號碼扣,用埋張COUPON

勁!  發表於 2013-11-25 19:38
    恭喜初馬sub4!  發表於 2013-11-25 17:05
    恭喜初馬sub4  發表於 2013-11-25 16:42
    JOJO 好FIT, 第一次都有SUB 4 ~勁!!  詳情 回覆 發表於 2013-11-25 16:21