香港長跑網  - 長跑長友

Running kit - Running report

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 162 天

2013/03 - 起步
    25歳先開始長跑,自此就成為習慣,
    2013/06 - 跑山賽
    跑了大半年步,頭半年也集中10K比賽,成績停留50MINS關口,下半年的目標是參加雷利, 毅行者.等超級山賽.
    2013/11 - 加速
    跑步了1年, 由10K跑到30K , 再完成78K雷利, 100K毅行, 這年對跑步知識認知不少,
    慢慢地已經跟跑步有不能分離的關係, 2014 年繼續向目標進發
    2014/08 - 隨心跑
    這兩個月跑步的心態變了,已經無再睇重時間,
    有時休息又無心機跑
    2015/02 - 專注路賽
    定下新目標, 上年大致上都無咩大進步, 首次有個比賽不能完賽, 高估了自己又疏於練習,
    新的一年, 上半年會集中路賽速度,而下半年就會集中玩長途山賽, 第一樣野就要完成上年未完的雷利156.
    2015/09 - 重新出發
    實在太耐無跑步啦, 一休就休左半年,今日由6k再開始, 希望下年可以跑返隻全馬, 開始新的目標.
    2016/11 - 全馬訓練
    年頭終於完成人生第一個156公里山賽,真係好辛苦同痛左成個月, 但也得值得, 往後幾個月悠閒的跑步
    11月賽季又來了. 今年絕少報比賽了,我也重新找到目標 想集中全馬訓練, 希望有機會向3小時30分進發2022/9 - 仍然在跑道上

2022/09 - 365天跑步計劃
    經過10年跑步年頭, 雖然中間無在這裏更新狀況, 但我依然在跑步的, 最近也不少跑友都離開了香港, 慢慢也變成一個人在跑, 這幾年跑步上都無太大突破, 唯一開心是在2019年在名古屋跑出了3小時29分的PB, 往後其他時間都為開心而跑, 也無太大要達到的目標, 去到今年1月, 心血來潮想到如果天天跑10公里, 身體會否支持到, 結果就實行到今天, 雖然有時候未能堅持10公里距離, 但至少也有5-6公里, 而且已經連續跑245天, 餘下4個月時間, 希望堅持到尾.
    這幾年香港太多事情改變, 也有疫情, 但我還是熱愛香港, 也喜歡在香港跑步, 生活了幾十年,  改變一個環境也是不容易的, 希望大家也找到一點值得在香港的事情, 一起支持下去; 而離開的跑友, 也希望我們在芋一個地方, 再一齊跑步.

已完成賽事 ~
    2012年11月11日  New Balance 15K - 01"35"46
    2012年2月2日 High Island GEO Run 20K - 02"09"55
    2013年1月27日 Leo Club of peninsula 10K(9500M) - 51"19"00
    2013年2月24日 渣 打 香 港 馬 拉 松  21K - 02"01"43
    2013年3月17日 ANS 9.5屆 沙田10K河畔賽 10K - 49"20
    2013年4月7日 7th Tolo Harbour 10K - 49"53
    2013年4月20日 HERO 慈善跑  10K- 00"51"18
    2013年5月5 STS越野賽30K - 04'35'24
    2013年7月14日 城門水塘 10K  00'50'49'
    2013年10月1日 國慶跑  00"49"44
    2013年10月6日 LANTAU 2 PEAKS 04'12'37
    2013年10月19-20日 黑夜越野賽跑 45K- 09"26"00
    2013年10月25-27日 衛徑長征 78k - 23"26"00
    2013年11月10 日 ASICS香港十公里挑戰賽 49”37
    2013年11月15-17日 樂施毅行者2013 - 100K 29"39"00
    2013年 11月30日 NM+ Skechers Let's Run 2013-00"45"28(PB)
    2013年12月8日 可口可樂跑 10K 00"44"06(PB)
    2013年12月15日 城門河皇者之戰 21K- 01"38"37 (PB)
    2013年12月22日 石崗 30k - 30K- 02"48''50(PB)
    2013年12月29日 將軍澳長跑比賽 9K - 00"38"37" (PB)

2014年1 月1日 東北縱走 30k - 04"34"10
    2014年1月5日美津濃香港半馬拉松錦標賽 - 01'37'50 (PB)
    2014年1月12日飛達新春長跑2014 - 00''43''03 (PB)
    2014年1月29日 China Coast MARTHON全馬 -04"14"37 (PB)
    2014年1月31日大年初一利士跑 6k - 23"44
    2014年2月9日 TKO新春長跑 - 00"42"33 (PB)
    2014年2月16日 渣打半馬 - 01"37"38 (PB)
    2014年2月23日 KING OF THE HILL (HM) - 03"14"12
    2014年3月15日 Lantau 50 - 08"23"08
    2014年3月16日 元朗越野跑11K - 01"12"22
    2014年 3月23日 To the top  30K - 04"24"26
    2014年3月30日 希慎健康遠足及跑步賽 21K - 03"02"03
    2014年4月6日 慶州櫻花馬拉松 42K-03"44"04 (PB)
    2014年4月13日 8TH吐露港10K -00"47"05
    2014年4月27日 同心喜跑慈善馬拉松 8K - 00"37"06
    2014年6月8日康健集團25 周年猛龍慈善跑 10K -00'51"50
    2014年6月15日 Vemma Peak Run 維馬跑動2014 7.5K
    2014年6月29日恒傑保險三十週年飛達夏日慈善賽 8K
    2014年7 月13日 T.W.A.C. Chairman Memorial Cup10K Evening Race 10k
    2014年7 月20日- 西九回歸跑 6 K- 26"00
    2014年9 月9日 10K TKO PB 跑 -00"50”33
    2014年10月10-12日 雷利156//92.2 K, /26"30"00 (DNF)
    2014年10月26日OSAKA MARATHON 42K - 04“20“22
    2014年11月9日 ASICS 10K - 00"43"48
    2014年11月23日 聯合國迪士尼半馬-01"40"53
    2014年12月7日 灣仔區活力跑3.8k - 16"14
    2014年12月14日 BROOKs 15K -- 01”06”19 (PB)
    2014年12月21日 城門河皇者全馬-全馬 03”34”14 (PB)

2014年12月28日 美津濃半馬 01”40”30
    2015年1月18日 CCM全馬-04"14"26
    2015年1月25日渣打全馬-03"33"51(PB)
    2015年 2月1 日飛達新春慈善長跑2015-00"44"50
    2015年2月8曰21K街馬-01"36"45(PB)
    2015年3月1曰 KTO新春長跑2015 -00"47"37
    2015年3月15日油尖旺活力跑6K -00"25"52
    2015年3月22日沙田 10K河畔賽 - 00"43"29
    2015年3月29日BEHERO 10 K -00"44"33
    2015年4月3日PANASONIC 10K -00"46"40
    2015年4月12日JABRA x  力行 10 K- 00"43"27
    2015年4 月26日 葉伯紀念跑3.8 K - 00"26"08
    2015年4月27日Run to the Peak 6.8K-00"31"07
    2015年11月28日健康快車建行(亞洲)慈善跑步行 10K-01"44"59
    2015年12月5日可口可樂跑 10K -00"45"11
    2015年12月13日皇者全馬-03"35"01
    2015年12月20日美津濃香港半馬拉松錦標賽 -01"41"27

2016年1月16日 渣打全馬 -03"36"37
    2016年1月31日China Coast MARTHON 全馬 -03"53"55
    2016年2月UTHK 175K - 44"35"44
    2016年9月16日 創新績‧慈善PB跑 10K 00"50"41
    2016年10月10日 創新績‧慈善PB跑 21K 01"51"41
    20161126 健康快車建行(亞洲)慈善跑步行2016 10K 00"49"15

2017年1月22日China Coast MARTHON 全馬 -03"49"30
    2017年2月12日 渣打馬拉松2017 - 42k- 03"30"01 PB
    2017年3月5日扶輪香港超級馬拉松2017- DQ
    2017年4月1日 RTI 62k 08"34"10
    2017年11月12日 ASICS 10K
    2017年12月24日 皇者全馬
    .
    .
    .
    .
    2018年12月30日 美津濃香港半馬拉松錦標賽 01"41"29
    2019年1月6日 100分川內優輝資格賽 21K 01"39"37
    2019年1月20日 China Coast MARTHON 全馬 03"57"47
    2019年1月27日  永明金融10K 00"56"06
    2019年2月17日 渣打馬拉松2019-03"39"40
    2019年3月24日扶輪香港超級馬拉松2019 - 06"00"00 56.7K
    2019年6月9日REASON TO RUN 10K 00"50"52
    2019年9月14日PB 跑 TKO站 10K 00"46"50
    2019年10月7日 PB跑 馬鞍山站 21K -01"43"33
    2019年10月27日金澤馬拉松 03"29"28
    2019年12月15日 皇者全馬  - 03"32"42
    2019年12月26日PB跑 大尾督站
    2020年1月5 日美津濃香港半馬拉松錦標賽 21K- 01"42"28
    2020年1月12日 街馬32K 02"37"57
    2020年1月19日China Coast MARATHON 全馬-04"13"11
    2021年10月24日 渣打馬拉松2021-04"59"58
    365 NONSTOP Running

升級   100%

開心

今朝的10k比賽過後, 相約KARL, JOE, 由荃西出發來長課
    事前不知道什麼地方好跑,結果我打算給自己一課甘的, 當係毅行前最後操練,JOE也要為168作準備,所以決定到元朗畫一圈.
    先由荃西上扶輪公園, 平地爬升480米, 我們用了45分鐘, 感覺還可以, 小食店買水後, 一直落斜到石崗, 見到2個軍人笑笑口SAY HI,我都不禁比左個禮佢, 之後食了餐飯, 還有大把路要跑, 才13K都不可以太飽.
    接下來一直無停7-8K去到元朗一間體育館加水, 我開始慢, 開始有點距離, 入到元朗大馬路, 大家都無跑,因為人比旺角還要多, KARL就在此分手, 剩下我跟JOE拍住跑, 那時太約23K 我已不能加速, 只能KEEP7-8分K跑, JOE都好好一邊傾計, 又鼓勵下咁.
    幾經辛苦, 去到黃金海岸約38K, 但我腳板已經痛到爆, 又要行下, 趁佢無痛又JOG返, 最後到青公果條路, 知道離終點仲有10K, 加上好大風好涼快, 又有返力去JOG, 過了青龍頭, 深井, 最後5K, JOE話唔得可以搭車走, 我又問下對腳, 佢好肯定話得, 仲可以行毅行, JOE見我開始思覺失調, 唯有比我繼續, 到了荃西最後1.5K, JOE仲叫我5分K衝埋佢, 我心諗聽日做比你睇....
    最後埋單51K + 早上10K, 今日共61K, 飽曬, 辛苦了對腳

未命名 14.JPG

Like: 5.0
    Like: 5
    無野好講,無限體能  發表於 2013-11-12 00:14

升級   100%

開心

20161116 - 10k  運動場 INTERVAL - 00"43"36
    20161118 -  葵涌-小欖 23K- 02"45"07
    20161122 - 觀堂- 葵涌 - 18k - 01"44"04
    20161124 - 觀堂碼頭- 葵涌 23k - 02"19"05

衝多一課in , 係時候全部長課了, 而且要加密練習,  為皇馬做足所有訓練

其實係INTERVAL定TEMPO?  發表於 2016-11-26 20:47
    太強了, 一定PB 啦!  發表於 2016-11-25 11:01

升級   100%

開心

Ultra trail hong kong 170 - 44"35"44

開段時MAN,HUGO在CP2因為等SUPPORT, 所以我先行針,草山,不料在龍門郊遊徑跟人走錯路,再回到賽道已經走多2K, 雨一直在下,又濕又涷,所以一有平路就跑,以作保暖.
    67K 到CP6檢查站發現無大會人員,還以為是走開了, 自己在板上mark上時間便算數,但到CP7檢查站也只是空城計,就開始覺得有問題,到底再寫時間上板有無人睇呢, 其他同行跑手也開始不滿,見到無人的檢查站有什麼食物就拿,唯獨無熱水保温,而且很多分岔口都無路標,不少外國選手都企定定等我們帶路.
    76.5K走到大棠檢查站前,我找了很久也不到檢查站,幸好HUGO,MAN也在附近,順利領我到達CP8檢查站.跟他們一直到四排石山開始腳背出現痛楚,已經跟不上,唯有小睡半小時再出發,
    101K 到達扶輪公園感謝KEITH,小兵來探班,繼續行上大帽山山頂,在四方亭時發現腳痛加劇,落山一直在痛.只能一直在忍.
    110K.在炎熱天氣下走上大刀刃,途中因為太累太痛都睡了幾次.
    122K行到落橋頭村檢查站終要大休, 睡了個半小時,精神了點但腳痛仍在,眼見還有30多公里真想放棄.撞到皇上,鼓勵了我一下,一定要完成.
    156公里賽事早於上年已挑戰過一次,可惜決心不夠只走了92公里就放棄,所以心想點都要行落去
    這時候又出現肚瀉問題, 因為一直在食朱古力,水果, 飲可樂,不停找廁所,十分辛苦,
    126K 晚上7點左右, 在山上出現頭燈失靈, 換上新電依然不停在閃,後備頭燈又遺留在大棠,晚上在山上不能失去照明.無奈下用手機加充電器頂當,但時間有限,十分危險,幸好電量30%時有選手經過,他二話不說借我後備電筒,讓我得以繼續,萬分感激.
    134K 晚上9點終於到達無大會人員的南涌, 南涌晚上涷得可怕,幸有選手們的朋友在充當義工,提供熱水,再休半小時候,用了很長時間半行半柺上到八仙嶺,依然無工作人員,看來走捷徑也大概無人知.望住遙遠的下一站真的無心機再行,剛巧這時候女友致電鼓勵,一直陪我行完八仙嶺,感謝她半夜也來支持我.
    149K終於到最後一個檢查站, 腳已經痛了20多小時, 行幾步又停, 一合上眼就可以訓著,7公里的路走了3小時,最後林村前十字路口出現左右雙重路標,撞上外國迷路選手,我們再走多2公里, 早上9點左右,終於完賽,想過無數次放棄,也能回到終點,有點難以至信,原來逆境時能力次要,意志才是最重要,加上迷路,GPS顯示共走了161公里.
    今次有很多突發問題要處理, 晚上在山中無燈,肚瀉,迷路,100K以上身體變化, 天氣早晚變化, 40多小時的心理壓力, 也得著很多,可見面對山路賽事,我還是一個初哥.

升級   22.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 5 天

cool

多多指教 !  發表於 2013-5-5 22:01

升級   100%

開心

觀塘 -葵涌
    連續兩天由新工作地方跑回家,原來唔係太遠,又節省了昂貴的通宵小巴車費,雖然晚間得10度,但跑到著曬火

升級   100%

開心

2014年29場比賽, 個個星期日早過返工去比賽都幾累,當然包括通頂放工趕去,但集中精神跑好佢又係另一種興奮。
    第二年撞彩有個聯賽第三,Brooks第四同皇馬第五,係一個好好既鼓勵,辛苦練習都值得。
    山路,馬路都好玩,但希望集中一點,因為隻腳好難適應
    希望各師兄姐新年快樂, 長跑長有.

升級   100%

開心

2014/11/11 INTERVAL 600*5 / 2"45
    2014/11/13 葵涌-荃西- 8.9K-00"40"29
    201411/14 公司-回家2.4K-00"09"04
    2014/11/19 TEMPLO 3K - 05"00/K
    2014/11/21 葵涌-荃西- 9.2K-00"41"41
    2014/11/22公司-回家 2.5 次13K-.-00"59"27
    練了6課就去跑比賽了

聯合國迪士尼半馬-01"40"53  - 頭15K好好風, 一直係咁衝, 上上落落都幾好跑, 但16K後估唔到同10K既選手重疊, 加上他們不快, 迫住左右插, 志在完成都無所謂, 但要追時間既慘了, 最後2-3K出太陽, 但快完成都無咩所謂, 6點起跑都有佢好處, 最後衝多2野都無抽筋,表現可以接受啦

升級   100%

開心

慶州櫻花全馬 - 03”44”04
    五點三起床,坐車,影相,八點起步,頭25k風景很美,滿是櫻花,全平路,幾乎用上330pacing跑,但後段出現斜坡,減慢防抽筋,終於比330pacer 過,到29k更被345pacer介,心有不甘,雖然腳痛,但仍跟他互介12k,終於最後1k,放甩佢,佢一定諗我唔係pacer實過你,最後3”44衝線,達標了,比第一個全馬快半小時,實在不枉此行!2K一個水站,5K一隊銀樂隊,街坊路人都拍手鼓勵,香港真係要學下野啦!
    20140405 2.jpg

恭喜!  發表於 2014-4-12 08:56
    恭喜師兄,櫻花很美  發表於 2014-4-10 05:46

升級   100%

開心

King of the hill 深井段24K半馬 - 03”14”12
    起身有點累,但既然報了比賽,還是決定出發,這個比賽有人贊助,所以心態比較hea, 剛開始時還去了洗手間,都擔心37K山賽會好辛苦,直到見到wilson話想改半馬,我都臨時變陣,改玩24k, 心情立即放鬆,速度也慢慢加快,接著見到Elton,也勸他玩半馬,又成功了,結果TYT全部人都半馬。今日上山落山好急,幾乎無平地,上山好慢,又曬,落山才能發力去跑,完成了也沒望時間,有些比賽要放鬆去跑才開心。

20140223 (2).jpg

升級   100%

開心

渣打馬拉松半馬 - 01”37”38
    最早起身既一個比賽,兩點幾就要起身準備,因為早到,跟呀B站在最前線,開始頭10K, 好順利,做到預期4"30/K, 後來Jason 追上,跟他互界左7k,不分高下,17k後就變天了,小腿竟然想抽筋,原本想發力的機會失去了,只能慢跑保持5”00/k水平,想著不要抽呀,求求你!!最後捱到21K, 臨近終點打算衝埋佢,結果最後幾米立即抽筋,要單腳彈返去,真慘,成績竟然都能PB20秒,總算失望中找到一點希望,雖然跑得差,但總算完成比賽,比上年快24分鐘,都開心

升級   11.33%

該用戶從未簽到

勁呀 留個名先
    我都想有信心開training record post

迫迫下自己就會快起來... 而家50幾分實在唔靚仔...希望快D有新紀錄~  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 19:42

升級   100%

開心

小弟都係跑緊56:56 10k 師兄跑邊區? btw我個留名有無阻住師兄留位? 如果有, 講聲Sorry  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 19:46

升級   11.33%

該用戶從未簽到

長跑傑 發表於 2013-3-10 19:42
    迫迫下自己就會快起來... 而家50幾分實在唔靚仔...希望快D有新紀錄~

小弟都係跑緊56:56 10k
    師兄跑邊區? btw我個留名有無阻住師兄留位? 如果有, 講聲Sorry

葵涌運動場, 唔會, 我只會改肉容, 唔開新post, 放心 ~ 大家差不多姐, 一齊進步吧 !!  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 19:48

升級   100%

開心

mathew97726 發表於 2013-3-10 19:46
    小弟都係跑緊56:56 10k
    師兄跑邊區?  btw我個留名有無阻住師兄留位?  如果有,  ...

葵涌運動場, 唔會, 我只會改內容, 唔開新post, 放心 ~
    大家差不多姐, 一齊進步吧 !!

好在姐, 頭先出完post先見到你2樓個post, 以為師兄會開多幾個post 留位... 小弟慈雲山區, 搵緊附近跑街既路線 另外師兄有無用nike+? 可以add我 小弟差你都幾多 跑完渣馬懶左勁多, 除左一  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 19:55

升級   11.33%

該用戶從未簽到

長跑傑 發表於 2013-3-10 19:48
    葵涌運動場, 唔會, 我只會改內容, 唔開新post, 放心 ~
    大家差不多姐, 一齊進步吧 !! ...

好在姐, 頭先出完post先見到你2樓個post, 以為師兄會開多幾個post 留位...
    小弟慈雲山區, 搵緊附近跑街既路線
    另外師兄有無用nike+? 可以add我
    小弟差你都幾多 跑完渣馬懶左勁多, 除左一次6k easy run外, 都未開始返training
    今日買左對Tarther, push到自已跑 黎緊應該會積極跑快d個10k(Sub5) 準備下年半馬
    諗落我好唔好學師兄開個post呢... 因為太耐無跑會有/怕有人催下, 自然跑多d

有用nike呀~但唔係咁好, 唔知係咪買錯款 ,鞋底快磨平了, 同跑落對鞋who得隻腳唔夠緊, 感覺好唔食地, 鞋帶再緊都無用 ~ 打算聽人講買津美龍... 我今年跑左半馬, 用左2個鐘, 下年希望可以全馬了. 開啦, push自己呀 ~  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 20:02

升級   100%

開心

mathew97726 發表於 2013-3-10 19:55
    好在姐, 頭先出完post先見到你2樓個post, 以為師兄會開多幾個post 留位...
    小弟慈雲山 ...

有用nike呀~但唔係咁好, 唔知係咪買錯款 ,鞋底快磨平了, 同跑落對鞋who得隻腳唔夠緊, 感覺好唔食地, 鞋帶再緊都無用 ~ 打算聽人講買津美龍...
    我今年跑左半馬, 用左2個鐘, 下年希望可以全馬了.
    開啦, push自己呀 ~

我意思係nike+ http://nikeplus.nike.com/plus/ 可以試下開account用 ^^ 幾好 我今日買左對Ascis Tarther, 係鋪頭試穿過Mizuno Wave Creation 14都好舒服, 但我太輕用唔著Creation... 我今年跑左10k 56:56, 下年一係  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 20:20

升級   11.33%

該用戶從未簽到

長跑傑 發表於 2013-3-10 20:02
    有用nike呀~但唔係咁好, 唔知係咪買錯款 ,鞋底快磨平了, 同跑落對鞋who得隻腳唔夠緊, 感覺好唔食地, 鞋帶 ...

我意思係nike+ http://nikeplus.nike.com/plus/ 可以試下開account用 ^^ 幾好
    我今日買左對Ascis Tarther, 係鋪頭試穿過Mizuno Wave Creation 14都好舒服, 但我太輕用唔著Creation...
    我今年跑左10k 56:56, 下年一係跑個快d既10k, 一係就半馬
    至於開post... 暫時都係咪啦... 我好慢 費事笑死人 遲d練得有系統d先開post啦

Creation太重了, 我希望找對輕少少既, 對 Tarther點嫁, 跑完講黎聽下 ~個NIKE WEB SITE做咩嫁, 我無XBOX, 不適用吧 ?  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 20:45

升級   100%

開心

mathew97726 發表於 2013-3-10 20:20
    我意思係nike+ http://nikeplus.nike.com/plus/ 可以試下開account用 ^^ 幾好
    我今日買左對Ascis Tarther ...

Creation太重了, 我希望找對輕少少既, 對 Tarther點嫁, 跑完講黎聽下 ~個NIKE WEB SITE做咩嫁, 我無XBOX, 不適用吧 ?

tarrther今日岩岩試左了 好輕, 落地果下個反應好大力, 整體好正 但係唔知係新鞋問題, 定一話有人阻(今日好Q多人), 同埋星期日踢左2個幾鐘波, 加上成2個星期無跑, 今日跑10k 57:02 仲  詳情 回覆 發表於 2013-3-11 22:48
    yes creation 太重, 但避振好好, 我爬文聽其他師兄話用黎跑長課好好, 不過自已未跑到咁長, 都預左唔會買, 純粹多腳試著下 Tarther就今日未有時間試跑, 如無意外應該聽晚/後晚著去跑下, 就咁著就真係好輕好貼,  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 21:15

升級   11.33%

該用戶從未簽到

長跑傑 發表於 2013-3-10 20:45
    Creation太重了, 我希望找對輕少少既, 對 Tarther點嫁, 跑完講黎聽下 ~個NIKE WEB SITE做咩嫁, 我無XBOX, ...

yes creation 太重, 但避振好好, 我爬文聽其他師兄話用黎跑長課好好, 不過自已未跑到咁長, 都預左唔會買, 純粹多腳試著下
    Tarther就今日未有時間試跑, 如無意外應該聽晚/後晚著去跑下, 就咁著就真係好輕好貼, 好似度身定造咁, 又型仔 但creation 就包得更舒服, 我著左唔捨得除 但我太輕, 座唔低佢個後爭位, 搞到好似有爭鞋咁... 我齋企都有d累...
    但我真係新手黎, 我都想聽多d師兄分析

btw 個 nike+ 係用黎計距離, 同GPS 錶一樣咁用, 你有smart phone就用得, 開個account可以add大家, share自已跑左幾多等等, 你平時點計距離?

咁好 ? 係咪APPS咁 ? 我除左比賽,就只有跑運動場...  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 21:18

升級   100%

開心

mathew97726 發表於 2013-3-10 21:15
    yes creation 太重, 但避振好好, 我爬文聽其他師兄話用黎跑長課好好, 不過自已未跑到咁長, 都預左唔會買, ...

咁好 ? 係咪APPS咁 ? 我除左比賽,就只有跑運動場...

係 你可以係個網度禁下, 搵下, 你create左account就ok 我黎緊會試下跑街, 之前都試過係星加坡練跑跑街, 但香港就未搵到路線 nike+我覺得幾好用, 所以買左隻nike gps watch, 比其他牌子平d, 但未買果  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 21:24

升級   11.33%

該用戶從未簽到

長跑傑 發表於 2013-3-10 21:18
    咁好 ? 係咪APPS咁 ? 我除左比賽,就只有跑運動場...

你可以係個網度禁下, 搵下, 你create左account就ok
    我黎緊會試下跑街, 之前都試過係星加坡練跑跑街, 但香港就未搵到路線
    nike+我覺得幾好用, 所以買左隻nike gps watch, 比其他牌子平d, 但未買果陣都係用手機, very good

GPS WATCH在WEBSITE上都可以PLOT到個RUN MAP出來?  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 22:20

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

CHING你得25歲起步唔遲, 我上年30歲先起跑, 渣馬10K已經45了, 俾心機你一定得! 一齊努力! 我都有用NIKE+的, 可以ADD我! ID# LAM KOK YAN ALEX

師兄我都add左你, 你好勁 一年就進步咁多  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 21:51
    我有睇你果個半島青年獅子會10K比賽簡報呀, 我果日都有跑.但尾段膝頭痛, 柺下柺咁返終點, 結果50分鐘..好失望, 所以4月會係果度跑多次10K比賽, 黎個覆桌  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 21:45

升級   100%

開心

kokyan_lam 發表於 2013-3-10 21:28
    CHING你得25歲起步唔遲, 我上年30歲先起跑, 渣馬10K已經45了, 俾心機你一定得! 一齊努力! 我都有用NIKE+的, ...

我有睇你果個半島青年獅子會10K比賽簡報呀, 我果日都有跑.但尾段膝頭痛, 柺下柺下咁返終點, 結果50分鐘..好失望, 所以4月會係果度跑多次10K比賽, 黎個覆桌

多謝捧場~~唔使失望, 世界冠軍都有傷出之時, 下次你一定得! 4月份邊一個比賽?  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 22:21
    多謝捧場~~唔使失望, 世界冠軍都有傷出之時, 下次你一定得! 4月份邊一個比賽?  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 22:18

升級   11.33%

該用戶從未簽到

kokyan_lam 發表於 2013-3-10 21:28
    CHING你得25歲起步唔遲, 我上年30歲先起跑, 渣馬10K已經45了, 俾心機你一定得! 一齊努力! 我都有用NIKE+的, ...

師兄我都add左你, 你好勁 一年就進步咁多

係wor係wor, 見到了~~ 多d上來呢度大家交流下, 互相鼓勵, 進步都會快d!  發表於 2013-3-10 22:17

升級   100%

長跑傑 發表於 2013-3-10 21:45
    我有睇你果個半島青年獅子會10K比賽簡報呀, 我果日都有跑.但尾段膝頭痛, 柺下柺下咁返終點, 結果50分鐘.. ...

多謝捧場~~唔使失望, 世界冠軍都有傷出之時, 下次你一定得! 4月份邊一個比賽?

第七屆吐露港10公里賽 7/4 ~  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 22:28

升級   100%

mathew97726 發表於 2013-3-10 21:24
    係  你可以係個網度禁下, 搵下, 你create左account就ok
    我黎緊會試下跑街, 之前都試過係星 ...

GPS WATCH在WEBSITE上都可以PLOT到個RUN MAP出來?

可以呀 仲好準添 佢最近出左隻黑藍色, 自已好中意, 但一早買左全黑  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 22:24

升級   100%

長跑傑 發表於 2013-3-10 21:45
    我有睇你果個半島青年獅子會10K比賽簡報呀, 我果日都有跑.但尾段膝頭痛, 柺下柺下咁返終點, 結果50分鐘.. ...

多謝捧場~~唔使失望, 世界冠軍都有傷出之時, 下次你一定得! 4月份邊一個比賽?

升級   11.33%

該用戶從未簽到

kokyan_lam 發表於 2013-3-10 22:20
    GPS WATCH在WEBSITE上都可以PLOT到個RUN MAP出來?

可以呀 仲好準添
    佢最近出左隻黑藍色, 自已好中意, 但一早買左全黑

正! 有時間留意下!  發表於 2013-3-10 22:29