香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

港鐵匙扣

升級   49.6%

該用戶從未簽到

今早受人所託,準備往港鐵站換領紀念匙扣,由於小弟並非港鐵忠實乘客,每日只放工乘搭一程,所以落九巴後到金鐘站看看情況,心想就算有得換都要大排長龍,但結果出乎意料,不見長龍,卻見部分鼓躁市民,以下是ck今早7:45am,於金鐘站客務中心外的現場所見所聞:

市民(見大大隻「換罄」字貼出)係唔係無得換?點解咁快換晒?

職員:今早6點開始派,呢個站至725分已經換完。

市民聽後再問:咁重有無得換o架?

職員:派完就無o架啦。

市民大怒:有無攪錯呀?咁都有o既!,繼而無奈地離開,但愈想愈不甘心,跟着憤而撕碎換領券,掉落垃圾箱。

其他人士見到後,相信亦是準備換領,有以下說話:

“港鐵有心做宣傳,就唔好咁孤寒啦!一個匙扣值幾多錢丫!

唔想蝕本,就叫人加錢換啦。

唔夠貨,就唔好咁闊佬,每人俾換兩個啦。

一定俾自己友攞晒啦!”(ALFRED兄,呢隻死貓吞硬!)

更激者:以後行路都唔搭港鐵。

小弟並不勞氣,因為事不關己,最多只被人怪責所託非人而矣。相信交還換領券時,可能會重演怒撕換領券場面。今次替港鐵度呢條橋o既人真係抵打,既收不到宣傳效果,更帶來負面影響。以上純粹客觀報道,如有得罪ALFRED兄之大老闆,請多多包涵。
+1 0
上一篇︰2008 美國猶他州 (Utah) St. George Marathon 10/04/08下一篇︰渣打馬拉松2009 已報半馬報到區(POST#2己更新集合地點)

升級   0%

該用戶從未簽到

前線D員工就受氣D啦,可憐天下打工仔!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

d管理層真係要檢討下,前線員工受罪,士氣受損
公司形象又負面,真係唔做好過做~

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   49.6%

該用戶從未簽到

據小弟所見,現場情況又不如各位ching所想像般,該些失意人士,質素甚高,沒有大吵大鬧,也沒有叫「站長出來」,只在一旁抱怨港鐵的安排就離開,並沒有責難站內的職員,就算怒撕換領券的女士,也並非當着該職員面前發怒。反而我覺得該職員的態度有點問題,通常在這情況下,係唔係都應該講句:"對唔住或者唔好意思,已經換晒啦。",以息民憤,但該職員卻一張官僚面孔,好似你遲來,唔關我事,實在有點令人反感。

升級   0%

該用戶從未簽到

回覆各位師兄姐!首先,對各位嘅情況致歉" />hjk" />" />hjk" /> 並多謝各位體諒 客人換唔倒發吓勞騷,小弟十分明白,並未介懷。今次估唔到咁踴躍,失策。其他請恕小弟不便多言。但可以話我哋無中飽私囊,皆因早上着住制服攞免費報纸唔係幾好,返下晝又無得留,儲券重難過啲客。

再次致歉" />hjk" />

PS:小弟一個都無,請勿揾我換

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Just out of curiosity, what so special about this key chain?  Is it made of gold or something?