香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

玩命六壯士 偏向北極跑

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20130319/18199543
    玩命六壯士 偏向北極跑
    +1 0
    上一篇︰LANTAU 50 梅窩碼頭衝線前一刻下一篇︰美記半馬金銀銅coupon...

升級   96.8%

該用戶從未簽到

借題發揮,請問有冇師兄/姐知知道香港有冇果本「零下四十度的勇氣」響書局賣?商務網上話暫時缺貨。如果冇,我諗著復活節去台灣順便買喇。

升級   0.95%

慵懶
  • 簽到天數: 3 天

台灣書去誠邦或誠品訂實有

多謝師兄資料,我通常響網上博客來訂咗送去酒店附近嘅七仔,幾時攞都得。而且而家博客來做特價,七折咗平過香港好多呀。  詳情 回覆 發表於 2013-3-19 11:26

升級   96.8%

該用戶從未簽到

Rick724 發表於 2013-3-19 11:00
    台灣書去誠邦或誠品訂實有

多謝師兄資料,我通常響網上博客來訂咗送去酒店附近嘅七仔,幾時攞都得。而且而家博客來做特價,七折咗平過香港好多呀。

升級   40.5%

該用戶從未簽到

此乃個人決定,我就唔建議參與!

師兄介唔介意分享下點解唔建議參與呢?  詳情 回覆 發表於 2013-3-19 13:10

升級   96.8%

該用戶從未簽到

coolmanlai 發表於 2013-3-19 12:01
    此乃個人決定,我就唔建議參與!

師兄介唔介意分享下點解唔建議參與呢?

升級   40.5%

該用戶從未簽到

已有前科,業餘長跑好手放假到外地參加鐵人賽溺斃,留下妻子和年幼女兒共4人,最慘係呢類活動保險公司會承保,你早走了你的家人以後生活要食自己啦!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

有錢人就係鐘意玩埋晒呢d 咁既玩意

Anyway 佢地咁有 $$,就算出事應該都有唔少遺產留比屋企人..

升級   21.85%

該用戶從未簽到

係咁,鐵人賽都唔建議參加?

不能混為一談,我舉的例是ironman course,專程請假到外地比賽而喪命值得嗎?普通讓市民參予嘅鐵人賽都分長中短距離,悉聽尊便,當然無問題啦!而呢個賽事北極跑都只能吸引到40幾人參加,事實証明一砌啦!  詳情 回覆 發表於 2013-3-19 14:59

升級   40.5%

該用戶從未簽到

不能混為一談,我舉的例是ironman course,專程請假到外地比賽而喪命值得嗎?普通讓市民參予嘅鐵人賽都分長中短距離,悉隨尊便,當然無問題啦!而呢個賽事北極跑都只能吸引到40幾人參加,事實証明一砌啦!

升級   21.85%

該用戶從未簽到

事實?有無北極馬拉松過去傷亡數字?

我意思係參加人數少,証明絕大部份人就算佢有錢,時間,体能都唔會冒险參加,無講過過往有否傷亡數字,本人認同標題此乃玩命行為,要珍惜生命,所以唔建議參加.  詳情 回覆 發表於 2013-3-19 15:39

升級   40.5%

該用戶從未簽到

tango 發表於 2013-3-19 15:22
    事實?有無北極馬拉松過去傷亡數字?

我意思係參加人數少,証明絕大部份人就算佢有錢,時間,体能都唔會冒险參加,無講過過往有否傷亡數字,本人認同標題此乃玩命行為,要珍惜生命,所以唔建議參加.

升級   21.85%

該用戶從未簽到

明晒!

剛於網上睇到些資料,呢個比賽參加費係11900歐元,未計香港飛挪威
    2.賽事係繞圈跑10次,全程有工作員監察
    3.舉辦至今,從未發生重大安全問題

可能仲安全過參加香港馬拉松,至於點解咁少人參加,我估價錢係最主要因素,可算是有錢人玩意,我就不會建議或不建議參加,如果有人話佢會參加,我會羡慕囉  

至於標題,相信是記者為吸引讀者既誇張法,信不信由你

升級   96.8%

該用戶從未簽到

睇完各位師兄發言,大概明白大家嘅立場。其實做每件事,都要有自己嘅立場同分析,唔係人話去自己又話去,否則跑十公里都可以死。

價值觀問題係好複雜同個人,可能我玩山出身,我用攀山為例,D人用好多錢去爬一坐大山,雖然係冒真正嘅危險,對山友嚟講係夢想,對跑友或者一般人嚟講係無聊、無謂等嘅評價。對定錯?睇個人啦。

另外,關於家人嘅顧慮,師兄提醒得好啱,考慮唔單止係自己,仲有身邊好多人。上次我踩車發生幾嚴重嘅意外,完全明白到自己死就一了百了,之後家人朋友就成世唔開心。

至於保險方面,又未必唔包。之前我已經向幾間保險公司求證過,一般非有報酬嘅競步運動都包,所以呢個極地馬拉松都應該承包。反而因為賽事響浮冰上進行,一般響陸地上嘅條款唔知適唔適用,要同保險公司傾。買保險係負責任嘅行為,問清楚同買份合適嘅保險就無乜大問題,最多貴D啫。又相對攀山,好多保險只包五千米以下嘅攀登而問題更大,所以相信呢會有更多人唔認同去做。明白嘅。

最後果句,有幾多能力做幾多嘅事,各有前因莫羡人。

升級   12.45%

該用戶從未簽到

這本「零下四十度的勇氣」在公共圖書館可借閱, 我也看過, 值得推介.

無論是否喜歡跑步, 是否喜歡冒險, 作者那份追尋夢想的勇氣, 那份努力不懈, 百折不撓的精神, 教人感動.

升級   96.8%

該用戶從未簽到

Carly 發表於 2013-3-21 00:26
    非貓兄,為甚麼要看「零下四十度的勇氣」? 是不是想向陳彥博學些小撇步? 我會比較喜歡林義傑。

【亞洲第 ...

非貓非狗,好名字噢。

當好多人問自己,點解做呢樣做果㨾,如果都係自己想做嘅事,最簡單嘅答復就係:Why not?
    係咪要學小撇步?可能係,完成我嘅5sub5先諗。

正確D答你:凡追尋自己夢想嘅人,我都想去感受佢地D正能量,無論果個夢想係咪我嘅夢想。無疑台灣人有值得我地學習嘅地方,單睇次傳媒訪問以玩命嚟形容,就知我地仍需努力喔!

完成一個極馬其實冇乜咁巴閉,完成自己夢想先了不起。最後又借題發揮,我一定無機會攀七頂峰,不過都鐘意睇呢本書:「勇氣,在山盡頭:全球七頂峰攀登紀實」

升級   96.8%

該用戶從未簽到

Carly 發表於 2013-3-21 00:42
    我也想看北緯90度的天空有甚麼呢,不過至少要十幾萬港幣的旅費,對我來講很要命的,發白日夢是可以的,夢 ...

再用台灣一本書答你嘅問題,不過請恕我又借題發揮。「南美攀登記」呢本書嘅作者介紹係咁樣寫:「如果不登山,這些旅費也許早可以讓她們在淡水河邊買間小套房,享受單身貴族的悠閒;不然也買得起一輛RV休旅車,台灣走透透了。但是她們卻連一瓶香水、一支口紅都沒買,整日跑步、登山、攀登,活脫像個摩登原始人。」

夢想每個人都有,只有勇氣先能夠將白日夢變成事實。有捨才有得,那要看你願意為自己夢而放棄幾多少吧。

升級   36%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

梁烈唯... 每日跑7KM準備參加呢個比賽... 爆趣...