香港長跑網  - 長跑長友

唯唯赴北極跑馬拉松

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 162 天

做show都要去到咁,而家藝人搵食真難勞...

主要因為電視台接咗拍紀錄片,所以咪搵D藝人做戲囉。想當年又搵梁X宗等人去爬玉珠峰,做D辛苦表情同眼淚俾大家睇,跟著返嚟賣曬D用過一次咁多嘅器材出嚟,益哂D行山友。 http://www.npmarathon.com/html/news/114.h  詳情 回覆 發表於 2013-3-22 13:27

升級   96.75%

該用戶從未簽到

長跑傑 發表於 2013-3-22 08:53
    做show都要去到咁,而家藝人搵食真難勞...

主要因為電視台接咗拍紀錄片,所以咪搵D藝人做戲囉。想當年又搵梁X宗等人去爬玉珠峰,做D辛苦表情同眼淚俾大家睇,跟著返嚟賣曬D用過一次咁多嘅器材出嚟,益哂D行山友。

http://www.npmarathon.com/html/news/114.html

上次D 藝人上玉珠峯, 拍攝手法太浮誇啦,冷係辛苦同眼淚不單博不到同情, 重有些微反感喎! 希望今次拍得好少少啦! 其實, 大家都明白呢個係商業活動,一定有娛樂元素或戲劇性元素, 加上佢地只係藝人, 並非真正運  詳情 回覆 發表於 2013-3-22 17:36

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 67 天

上次D 藝人上玉珠峯, 拍攝手法太浮誇啦,冷係辛苦同眼淚不單博不到同情, 重有些微反感喎! 希望今次拍得好少少啦! 其實, 大家都明白呢個係商業活動,一定有娛樂元素或戲劇性元素, 加上佢地只係藝人, 並非真正運動員及跑友, 但希望吳好吓吓擠流灘, 已經係好俾面啦

其實我都係同情D藝人要為「偽」術而犧牲,佢地唔似得我地為夢想同興趣而去跑,鐘唔鐘意都顧著五斗米先。就算畀佢操到fit曬兼大冷跑到拱杯,又會唔會唔夠真情同凸顯唔到極馬有幾難呀?收視又會唔會冇咁高? 我都希望  詳情 回覆 發表於 2013-3-22 18:58

升級   96.75%

該用戶從未簽到

龜兔競跑 發表於 2013-3-22 17:36
    上次D 藝人上玉珠峯, 拍攝手法太浮誇啦,冷係辛苦同眼淚不單博不到同情, 重有些微反感喎! 希望今 ...

其實我都係同情D藝人要為「偽」術而犧牲,佢地唔似得我地為夢想同興趣而去跑,鐘唔鐘意都顧著五斗米先。就算畀佢操到fit曬兼大冷跑到拱杯,又會唔會唔夠真情同凸顯唔到極馬有幾難呀?收視又會唔會冇咁高?

我都希望我嘅睇法係錯,電視台係想拍一輯有代表嘅紀錄片,同培訓下D藝人嘅運動細胞。不過藝人專長根本就係做戲同扮嘢,真嘅使乜扮呀,電視台如果真係有心,不如資助下D有潛質又無能力嘅跑手喇。電視都係少睇為妙,有時間跑多D好過。

讚同ching 見解, 主要問題是電視台, 藝人係比較被動, 佢地都係搵兩餐啫(雖然佢地個兩餐比我地豪好多)!  詳情 回覆 發表於 2013-3-22 19:20

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 67 天

felixcat 發表於 2013-3-22 18:58
    其實我都係同情D藝人要為「偽」術而犧牲,佢地唔似得我地為夢想同興趣而去跑,鐘唔鐘意都顧著五斗米先。 ...

讚同ching 見解, 主要問題是電視台, 藝人係比較被動, 佢地都係搵兩餐啫(雖然佢地個兩餐比我地豪好多)!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 162 天

都好既,拍下實景返黎,睇下極地馬拉松係咩一回事,又可以睇下佢地係咪可以完成那馬拉松

升級   92.67%

該用戶從未簽到

唯唯說:「我一向只係踢波,呢幾個星期開始練跑,每日7公里......
    下月初就比賽, 佢加埋都練唔夠兩個月,
    如果佢都完成都極地馬拉松.......咁依個極地馬拉松都唔係好難

係㗎,北極馬真係唔太難,因為無時限。連官網FAQ都有講,只要行到大會都等埋。而且每一個圈之後都可以返有暖氣嘅營入面補給。其實未睇都知,如無意外都會好似好艱咁完成到,仲好感動咁過終點添。 If you train prop  詳情 回覆 發表於 2013-3-22 23:24

升級   96.75%

該用戶從未簽到

JonesCheung 發表於 2013-3-22 21:50
    唯唯說:「我一向只係踢波,呢幾個星期開始練跑,每日7公里......
    下月初就比賽, 佢加埋都練唔夠兩個月,
    ...

係㗎,北極馬真係唔太難,因為無時限。連官網FAQ都有講,只要行到大會都等埋。而且每一個圈之後都可以返有暖氣嘅營入面補給。其實未睇都知,如無意外都會好似好艱咁完成到,仲好感動咁過終點添。

If you train properly and can run or walk a distance of 26.2 miles comfortably, then you should be able to complete the North Pole Marathon successfully. Some of the previous participants had never completed a marathon before: determination is the key ingredients to finishing. However, it is important to keep warm and maintain a minimum body temperature. One of the priorities of the organiser is to have everybody finish the race and there is generally no cut-off time of major significance.

升級   68%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

好感動,喊哂咁完成就預左㗎喇。但希望個節目平實少少,唔好每集實質內容只得十分鐘都唔夠(好似之前走過峰火大地,不停話自己身處險