香港長跑網  - 長跑長友

樓主: purepink

Garmin 910XT 使用心得分享 (2013/09/11 更新版本3.00)

升級   13.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 29 天

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 orgafish 於 2012-3-15 00:16 發表 forget ching, 我已經有舊405心帶,如果舒適程度分別不大,你話我買唔買新款心跳帶好呢?
    睇相你會覺得新款比較軟身同舒適,但戴上身感覺分別不大,但我仲未試用過,携帶一定方便,如果已經有,個人覺得慳番幾百買多對鞋好啲

升級   11.2%

奮鬥
  • 簽到天數: 42 天

原帖由 固體蛇 於 2012-3-15 14:29 發表

manual p.6 有講可以自己 calibrate,
    不過要搵一個位你係sure 知道 elevation 唔容易

咁右果我企係街或海旁,咁我係唔係可以set做0?我依家有時相差成100m,對距離有冇影響?

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 固體蛇 於 2012-3-15 14:29 發表

manual p.6 有講可以自己 calibrate,
    不過要搵一個位你係sure 知道 elevation 唔容易

去郊外某些行山徑, 有時會見到有座標.
    但氣壓是會持續變化的, 最少每次出發前校好.....不過到你回家讀數又變了.

升級   11.2%

奮鬥

原帖由 r32 於 2012-3-15 16:38 發表

去郊外某些行山徑, 有時會見到有座標.
    但係氣壓係會持續

師兄的意思是氣壓會令高度的讀數持續冇變?

升級   17%

奮鬥
  • 簽到天數: 15 天

原帖由 forget 於 2012-3-15 14:57 發表
    睇相你會覺得新款比較軟身同舒適,但戴上身感覺分別不大,但我仲未試用過,携帶一定方便,如果已經有,個人覺得慳番幾百買多對鞋好啲

thank you forget ching,我都重係考慮緊

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 阿何 於 2012-3-15 16:16 發表

咁右果我企係街或海旁,咁我係唔係可以set做0?我依家有時相差成100m,對距離有冇影響?

o甘唔得, garmin計海拔, 街或海旁唔一定係 0

升級   37.6%

該用戶從未簽到

原帖由 阿何 於 2012-3-15 16:16 發表

你住係邊頭? 可以幫你搵搵d地圖 的level 咁最多都係差幾米jer

升級   11.2%

奮鬥

原帖由 monkeywsk 於 2012-3-16 13:50 發表

你住係邊頭? 可以幫你搵搵d地圖 的level 咁最多都係差幾米jer

我住置富,今日係薄扶林水塘拉筋,企係地標住170.2m,隻910係182m,ok嗎?
    但我昨晚係香港仔運動場竟然係-2m,好怪!

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 阿何 於 2012-3-17 13:47 發表

我住置富,今日係薄扶林水塘拉筋,企係地標住170.2m,隻910係182m,ok嗎?
    但我昨晚係香港仔運動場竟然係-2m,好怪!

氣壓並非恒常不變的, 例如朝早你在地點A看到是海拔100m, 三小時候再次回到那兒, 由於快要下雨, 氣壓降低了, 数值便可能變成120m.......

所以每次經過已知海拔的地方, 最好再校正多次......誰人有那個閒情呢?

升級   11.2%

奮鬥

回復 110# 的帖子

請問師兄,對距離有影響嗎?

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 阿何 於 2012-3-19 08:13 發表
    請問師兄,對距離有影響嗎?

elevation 對跑山路有影響, 因有上斜落斜,
    elevation 會修正鳥瞰平面距離,
    但係都可以選擇開唔開 elevation修正 function,
    另外我發覺如果經常重複同一路段,
    次次有得3~4次, GPS 係會累積 data 自動修正 elevation 同距離

升級   11.2%

奮鬥

原帖由 固體蛇 於 2012-3-19 11:11 發表

elevation 對跑山路有影響, 因有上斜落斜,
    elevation 會修正鳥瞰平面距離,
    但係都可以選擇開唔開 elevation修正 function,
    另外我發覺如果經常重複同一路段,
    次次有得3~4次, GPS 係會累積 data 自動修正 el ...

thx a lot " />" /> " />" /> " />" />
    ps. How to 選擇開唔開 elevation修正 function

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 阿何 於 2012-3-21 15:09 發表

thx a lot " />" />" />" /> " />" />" />" /> " />" />" />" />
    ps. How to 選擇開唔開 elevation修正 function

上Garmin connect至有得揀.

升級   11.2%

奮鬥

我昨天跑完按表時拕錯製兩次,結果多了2個lap,每個幾秒,average paceing自然多了,可以將某的lap delete嗎?
    另外upload完在map可否label每1k的位置?
    麻煩各位師兄賜教!

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 阿何 於 2012-3-22 10:59 發表
    我昨天跑完按表時拕錯製兩次,結果多了2個lap,每個幾秒,average paceing自然多了,可以將某的lap delete嗎?
    麻煩各位師兄賜教!" />" />" />" /> " />" />" />" /> jklkjlj ...

用依個會label 架
    http://www.endomondo.com/workouts/43437643

覺得好用過garmin connect

升級   98.9%

該用戶從未簽到

麻煩各位師兄賜教!" />" /> " />" /> jklkjlj ...

你可以係edit果度將d時間同里數更改,不過唔係咁緊要啫
    係地圖ge右上角有個lap,剔左就睇到(唔係player果個喎)

升級   11.2%

奮鬥

原帖由 Rhys 於 2012-3-22 11:04 發表

用依個會label 架
    http://www.endomondo.com/workouts/43437643

覺得好用過garmin connect

thx ching but the web is under maintenance, will try later.

升級   11.2%

奮鬥

原帖由 Gunners 於 2012-3-22 11:12 發表

你可以係edit果度將d時間同里數更改,不過唔係咁緊要啫" />" />
    係地圖ge右上角有個lap,剔左就睇到(唔係player果個喎)

Cannot open the map int the office, will try at home. Thx ching.

升級   98.9%

該用戶從未簽到

麻煩各位師兄賜教!" />" /> " />" /> jklkjlj ...

介紹個www.ruunningahead.com俾你吖,佢可以每個lap修改距離及時間或delete左佢.如果你無用心跳帶會顯示vo2max.
    Map會顯示每k位置.有個equipment功能,可以幫你計埋你鞋跑左幾多k....試試吖