香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kenneth

Kenneth 跑步日誌 目標 2011 渣打半馬 SUB145

升級   88.95%

該用戶從未簽到

kenneth 兄, 見你有個新目標, 我都係時條開始諗下係夏季的訓練目標...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   46.32%

該用戶從未簽到

我都很想提速呀

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kennethwat 於 2008-3-1 09:07 發表

收到 tkytea ching 的短消息,現回覆如下︰
    我家住美孚,什樣入鄧記呢?附地圖
    1.美孚可乘66x到大興總站後過條馬路就到
    2.美孚乘西鐵到兆康轉輕鐵銀圍下車。都是過條馬路就到
    但5:30又要趕回美孚
    如星期六, ...

我唔肯定咁樣練有冇用....
    果日都係無意中諗到
    都係請教下專業教練穩陣d

升級   46.32%

該用戶從未簽到

謝謝kenneth兄的資訊!
    看來時間還是配合不了, 暫時只能獨個兒練習練習

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗

原帖由 kennethwat 於 2008-3-1 11:08 發表

放心,應有用﹗起碼我真是跑快了。而天水圍班高手就會一個圈狂沖400米,之後在起點處小休二十秒左右再沖。一晚沖二十幾個。

我諗我遲下都會咁練...
    要keep 到每個圈1分36秒以下先得(先可以40分鐘內跑10000米)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   73.7%

該用戶從未簽到

加速博命跑

升級   0%

該用戶從未簽到

Right, 練Interval係咁練, 100米快接100米慢 及200米快接100米慢, 慢跑係下次快跑既Recovery, 速度有番咁上下再練 400米及800米interval. 耐力同速度會漸漸增強. 不過最好拍住練, 一個練好易謝. 因為大家拍住可互相激勵.

原帖由 kennethwat 於 1-3-2008 12:02 發表

Yes﹗如果你加速博命跑可以挨到200米,就可以再向300米進發。最後,就可以學嗰班高手咁練。

PS︰我現在只挨到 150 米左右。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-2-29 10:01 發表

ching 努力吧﹗其實半馬兩小時內對你應不太難。10月份你這邊温度是多少?

It would be about 15-25degrees in October.
    Weather would be really good and the air is fresh.
    but I need time to adapt when I come back to Hong Kong as I would have "spoiled" my lung too much in Melbourne.
    The air is just too good ...

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-3-1 22:54 發表
    Right, 練Interval係咁練, 100米快接100米慢 及200米快接100米慢, 慢跑係下次快跑既Recovery, 速度有番咁上下再練 400米及800米interval. 耐力同速度會漸漸增強. 不過最好拍住練, 一個練好易謝. 因為大家拍住可互相激 ...

it is quite hard to take such training alone.
    but I would try to take some interval run in some well distance marked running tracks.

升級   0%

該用戶從未簽到

You may try to invite somebody to run with you in the track.

升級   0%

擦汗

原帖由 Gills 於 2008-3-1 22:54 發表
    Right, 練Interval係咁練, 100米快接100米慢 及200米快接100米慢, 慢跑係下次快跑既Recovery, 速度有番咁上下再練 400米及800米interval. 耐力同速度會漸漸增強. 不過最好拍住練, 一個練好易謝. 因為大家拍住可互相激 ...

嗯....
    我前一排為咗學校個陸運會練呢個
    結果捱到成效都唔大

升級   0%

擦汗

另外
    我仲有一個目標
    就係下年陸運會5分內跑1500米
    (20秒跑100米 1分20秒跑一圈)
    p.s. 如果練400米變速跑我可能會將時間限係1分30秒左右....
    之前都跑開差不多呢個時間

升級   0%

擦汗

原帖由 kennethwat 於 2008-3-1 12:02 發表

Yes﹗如果你加速博命跑可以挨到200米,就可以再向300米進發。最後,就可以學嗰班高手咁練。

PS︰我現在只挨到 150 米左右。

對了
    我聽一位師兄講變速跑主要係練姿勢 (間中係鄧記碰面)
    就算攰都要keep 住個姿勢跑一段距離(e.g. 200米)
    唔一定係搵命博果種博命

同埋我下次都要改d姿勢 上次果個好傷(向前太多)

升級   100%

該用戶從未簽到