香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 龜兔競跑
打印 上一主題 下一主題

鰂魚涌公園二期假期吳准跑

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 33 天

政府資金來自賣地同税收,所謂取之於民用之於民,每項公共設施都應該以“民”為本,公屋,天橋,泳池,甚至狗公園都係一樣,目的是為“人”制造一個更美好嘅生活環境。

我有養狗,之前偷偷係鯉景灣溜狗,鰂魚涌起咗個狗公園之後多咗個去處,算係受益者。但係如果話狗公園唔比人慢跑,我就好有保留,咁做等於將所有納稅人嘅錢用係一小撮狗主身上,有違公共開支公平原則。同用公帑起公共狗泳池,狗公屋,專用狗公路一樣咁令人摸不着頭腦。

早幾日慢跑時聽見有一位貴婦人拖住佢隻貴婦狗向管理員投訴狗公園太多“閒雜人等”,影響狗狗耍樂,要求鎖上北角入口閘門,禁止非溜狗人士進入。我覺得沉默的大多數,是時候發聲了。

啊啊啊! 原來係你! 議員話唔知點解好多人喜歡係鯉景灣則魚涌公園門口溜狗都唔入寵物公園,哈哈哈! 半說笑而矣! 議員話:好多人喜歡係鯉景灣則魚涌公園門口溜狗都唔入寵物公園,使用率偏低,所以要搵原因,我告訴他現  詳情 回覆 發表於 2013-4-29 23:32
    大力兄你好, 我諗其實有一點想攪清楚.. 以人為本係無錯, 但唔係以人既行為為本.. 正如單車徑唔俾跑步, 踏單車唔俾上行人路, 係巴士上唔俾飲食, 公屋唔俾養狗等, 這是一個行為問題, 首先, 果個公園唔俾唔俾人入, 唔  詳情 回覆 發表於 2013-4-29 09:47

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

大力 發表於 2013-4-28 20:09
    政府資金來自賣地同税收,所謂取之於民用之於民,每項公共設施都應該以“民”為本,公屋,天橋,泳池,甚至 ...

大力兄你好, 我諗其實有一點想攪清楚.. 以人為本係無錯, 但唔係以人既行為為本.. 正如單車徑唔俾跑步, 踏單車唔俾上行人路, 係巴士上唔俾飲食, 公屋唔俾養狗等,  這是一個行為問題, 首先, 果個公園唔俾唔俾人入, 唔係只可以狗主入, 你可以一家大細入都得, 你可以坐, 你可以慢步海濱亦得..現在港島東並不是完全沒有海濱可以跑, 只係過番少少既近西灣河果邊已經有, 又或者過番北角果邊亦到有, 而狗公園只係一小個面積,點解一定要有連續性既海濱俾人跔先得? 正如果有師兄都講, 佢地會轉出去外面跑, 果度亦只係1K 左右, 點解唔可以大家好好地傾, 睇下點樣係外面整番緩跑徑或係內容加一條跑道(以到腰位既竹欄與狗公園分隔)令到大家有條路可以直跑呢?

正如你所講, 有狗主覺得唔應該俾閒人行, 我覺得係自私既行為, 但同時間, 既然定得狗公園, 點解D 人一定要入去跑, 甚至呼要求拆左個狗公園, 就係為左可以俾跑者跑步? 咁同樣亦唔係一個自私的行為嘛?

wlau 兄,你所舉嘅例子全部都係一部份人為咗另一部份人嘅福祉而約束自己嘅行為,呢個係社會資源分配問題,合理與否見仁見智。但為咗狗而去限制人合法享用公衆設施嘅權利,這是本末倒置的做法,本人恕難認同。  詳情 回覆 發表於 2013-4-29 20:37

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

資源有限,要求無限

長跑網為跑友爭取
    狗主,動物組織為動物爭取
    都無可口非

只希望大家都顧及下其他人的需要

升級   100%

無聊

wlau 發表於 2013-4-29 09:47
    大力兄你好, 我諗其實有一點想攪清楚.. 以人為本係無錯, 但唔係以人既行為為本.. 正如單車徑唔俾跑步, 踏 ...

wlau 兄,你所舉嘅例子全部都係一部份人為咗另一部份人嘅福祉而約束自己嘅行為,呢個係社會資源分配問題,合理與否見仁見智。但為咗狗而去限制人合法享用公衆設施嘅權利,這是本末倒置的做法,本人恕難認同。

狗唔係一個個體, 狗係有狗主帶住, 狗主帶住狗行, 同跑者在跑步, 都係一個行為, 既然你自己都識講, 會有一部份人為左另一部人既福祉而約束自己既行為, 咁點解跑者又唔可以約束自己既行為呢? 每個人都有唔同既角度去睇  詳情 回覆 發表於 2013-4-29 23:56

升級   0%

該用戶從未簽到

大力 發表於 2013-4-28 20:09
    政府資金來自賣地同税收,所謂取之於民用之於民,每項公共設施都應該以“民”為本,公屋,天橋,泳池,甚至 ...
    我有養狗,之前偷偷係鯉景灣溜狗,鰂魚涌起咗個狗公園之後多咗個去處,算係受益者。但係如果話狗公園唔比人慢跑,我就好有保留,咁做等於將所有納稅人嘅錢用係一小撮狗主身上,有違公共開支公平原則。同用公帑起公共狗泳池,狗公屋,專用狗公路一樣咁令人摸不着頭腦。
    啊啊啊! 原來係你! 議員話唔知點解好多人喜歡係鯉景灣則魚涌公園門口溜狗都唔入寵物公園,哈哈哈! 半說笑而矣! 議員話:好多人喜歡係鯉景灣則魚涌公園門口溜狗都唔入寵物公園,使用率偏低,所以要搵原因,我告訴他現時的寵物公園是又長又窄的行人路,狗狗都無得跑,所以佢先話提議要搵過另一地方起一個大d,可以給狗狗跑跑、追追波的地方來起"寵物公園"。 重申一次,而家呢個公園係叫"寵物公園",可以帶條寵物蛇、寵物豬入去玩的,不是狗公園,更不是狗廁所呀! 哈哈哈!

亮兄,原因好簡單: 太遠。寵物公園用家多數係北角鰂魚涌客,而鯉景灣則多數本區同筲箕绶居民。  詳情 回覆 發表於 2013-4-30 00:48

升級   100%

開心

大力 發表於 2013-4-29 20:37
    wlau 兄,你所舉嘅例子全部都係一部份人為咗另一部份人嘅福祉而約束自己嘅行為,呢個係社會資源分配問題 ...

狗唔係一個個體, 狗係有狗主帶住, 狗主帶住狗行, 同跑者在跑步, 都係一個行為, 既然你自己都識講, 會有一部份人為左另一部人既福祉而約束自己既行為, 咁點解跑者又唔可以約束自己既行為呢?
    每個人都有唔同既角度去睇任何一件事., 你強調既限制合法享用公衆設施, 其實只係站在既得利益者既角度去睇.., 對漫步海濱既人, 有限制嘛? 對係度聽歌閒談既人有限制嘛?  正如設立一些海岸保護區, 同樣係唔俾人去遊水, 遊船河 同潛水等,  以免破壞環境一樣, 同樣, 人亦不能享受, 咁又是否本未例置呢? 例子係誇張左D, 但我想帶出既, 係合理性, 正如我之前所講, 港島東並不是無海濱可以跑, 寵物公園只係少少一個位, 點解連一個咁既寵物公園亦容不呢? 一定要佢消失先得? 難度就真係不能全程都有海濱可以跑, 就唔得? 我係上一篇文都有講, 可以睇下有乜改善來令到佢條跑步徑有連續性.. 點解一定要係零和遊戲, 有你無我?
    我同你都以唔同角度去睇件事, 所以你唔認同我, 我亦好難講服你.. 但只係想大家以多角度既方法去諗, 如果真係要個寵物公園消失先得既.. 一定要係零和遊戲既..我就會覺得好失望..

環保最終得益者係狗定人,自己諗下啦。討論唔一定可以舉到好例子,無就唔好求其作一個。 我無講過人狗唔可以並全,你要搞清楚,依家係狗主排擠慢跑者,由此至終我講緊嘅都係共融共存,只係偏執者睇唔到自己啫。  詳情 回覆 發表於 2013-4-30 00:54

升級   100%

無聊

allanccl 發表於 2013-4-29 23:32
    啊啊啊! 原來係你! 議員話唔知點解好多人喜歡係鯉景灣則魚涌公園門口溜狗都唔入寵物公園,哈哈哈! 半說笑 ...

亮兄,原因好簡單: 太遠。寵物公園用家多數係北角鰂魚涌客,而鯉景灣則多數本區同筲箕绶居民。

聽你咁講,越敬佩這位區議員,完全就係佢講既重點,這個寵物公園之所以不受歡迎,就是地點不好、吊腳,太窄長不宜狗隻奔跑,太多狗及人聚集在則魚涌公園口映響公園使用人進出。所以要另覓地方搬遷。  詳情 回覆 發表於 2013-4-30 08:23
    果個位其實係太古對出, 以前東隧既地方, 其實就算由北角去都遠, 因為北角果邊係半工廠區位, 住宅位少.. 不過就因為佢既特別, 所以亦有特別既人會去, 好似寵物巴士已經PLAN 左會送D 寵物過去..可能之後會有定點寵物  詳情 回覆 發表於 2013-4-30 01:11

升級   100%

無聊

wlau 發表於 2013-4-29 23:56
    狗唔係一個個體, 狗係有狗主帶住, 狗主帶住狗行, 同跑者在跑步, 都係一個行為, 既然你自己都識講, 會有一 ...

環保最終得益者係狗定人,自己諗下啦。討論唔一定可以舉到好例子,無就唔好求其作一個。

我無講過人狗唔可以並全,你要搞清楚,依家係狗主排擠慢跑者,由此至終我講緊嘅都係共融共存,只係偏執者睇唔到自己啫。

我諗大力兄, 如果你有睇前文, 就會明點解我會以狗公園消失這個論點來講, 你講我既例子好似好求其, 我亦一早指左我係誇張左來講, 我只係想帶出你所指既本未例置論係要由唔同角度去睇. 我可能會覺得我偏執, 我唔否認,  詳情 回覆 發表於 2013-4-30 01:05

升級   100%

開心

大力 發表於 2013-4-30 00:54
    環保最終得益者係狗定人,自己諗下啦。討論唔一定可以舉到好例子,無就唔好求其作一個。

我無講過人狗唔 ...

我諗大力兄, 如果你有睇前文, 就會明點解我會以狗公園消失這個論點來講, 你講我既例子好似好求其, 我亦一早指左我係誇張左來講, 我只係想帶出你所指既本未例置論係要由唔同角度去睇. 你可能會覺得我偏執, 我唔否認既, 因為我又係覺得自己有理, 就會據理力爭既人, 我講既, 係唔係完全無道理, 全部

狗公園消失?唔好活係自己幻想當中先得㗎,我無話過要狗公園消失,再講多次,由始至終都係自私狗主想趕絕慢跑者。世界各地唔少國家有河畔/海濱長廊,唯獨香港咁腦殘唔比人慢跑,下次要用選票踢走呢個白痴政客。  詳情 回覆 發表於 2013-4-30 08:34

升級   100%

開心

大力 發表於 2013-4-30 00:48
    亮兄,原因好簡單: 太遠。寵物公園用家多數係北角鰂魚涌客,而鯉景灣則多數本區同筲箕绶居民。 ...

果個位其實係太古對出, 以前東隧既地方, 其實就算由北角去都遠, 因為北角果邊係半工廠區位, 住宅位少..
    不過就因為佢既特別, 所以亦有特別既人會去, 好似寵物巴士已經PLAN 左會送D 寵物過去..可能之後會有定點寵物巴士都未定..

我見好多狗主用北角閘口出入喳。 我夜跑都見唔少狗,再多就真係 。。。。  詳情 回覆 發表於 2013-4-30 08:37

升級   0%

該用戶從未簽到

大力 發表於 2013-4-30 00:48
    亮兄,原因好簡單: 太遠。寵物公園用家多數係北角鰂魚涌客,而鯉景灣則多數本區同筲箕绶居民。 ...

聽你咁講,越敬佩這位區議員,完全就係佢講既重點,這個寵物公園之所以不受歡迎,就是地點不好、吊腳,太窄長不宜狗隻奔跑,太多狗及人聚集在則魚涌公園口映響公園使用人進出。所以要另覓地方搬遷。

升級   100%

無聊

wlau 發表於 2013-4-30 01:05
    我諗大力兄, 如果你有睇前文, 就會明點解我會以狗公園消失這個論點來講, 你講我既例子好似好求其, 我亦一 ...

狗公園消失?唔好活係自己幻想當中先得㗎,我無話過要狗公園消失,再講多次,由始至終都係自私狗主想趕絕慢跑者。世界各地唔少國家有河畔/海濱長廊,唯獨香港咁腦殘唔比人慢跑,下次要用選票踢走呢個白痴政客。

大力兄.. 我想講呢.. 唔知點解我段文無左後半段. 我之後仲有寫, "全部人睇完, 我係唔係唔係完全歪理, 有有我既道理, 自有公論, 再加上你其實你放開來睇, 就會知我唔係話你想要狗公園消失.." 但你話我幻想有人想狗  詳情 回覆 發表於 2013-4-30 14:26

升級   100%

無聊

wlau 發表於 2013-4-30 01:11
    果個位其實係太古對出, 以前東隧既地方, 其實就算由北角去都遠, 因為北角果邊係半工廠區位, 住宅位少..
    ...

我見好多狗主用北角閘口出入喳。

我夜跑都見唔少狗,再多就真係 。。。。

寵物巴士已經PLAN 左12號會去果度.. https://www.facebook.com/99bus?fref=ts 到時可能真係多狗到嚇死人.. 而且.. 睇FB 張圖....個公園都真係幾闊落.  詳情 回覆 發表於 2013-4-30 14:43

升級   59.33%

開心

人狗齊鍛練,真開心。

咪係囉,我跑咁多次都未試過比狗追,亦無踩傷狗,唔明狗主為乜咁自私。  詳情 回覆 發表於 2013-4-30 12:38

升級   100%

無聊

chrislam 發表於 2013-4-30 10:59
    人狗齊鍛練,真開心。

咪係囉,我跑咁多次都未試過比狗追,亦無踩傷狗,唔明狗主為乜咁自私。

Like: 5.0
    Like: 5
    我經常跑都無俾狗追過。  發表於 2013-4-30 13:26

升級   100%

開心

大力 發表於 2013-4-30 08:34
    狗公園消失?唔好活係自己幻想當中先得㗎,我無話過要狗公園消失,再講多次,由始至終都係自私狗主想趕絕 ...

大力兄.. 我想講呢.. 唔知點解我段文無左後半段.
    我之後仲有寫,
    "全部人睇完, 我係唔係唔係完全歪理, 或有我既道理, 自有公論, 再加上你其實你放開來睇, 就會知我唔係話你想要狗公園消失.."

但你話我幻想有人想狗公園消失.. 咁我諗你真係要由頭到尾睇清楚我寫"前文"這個意思啦...

而且另一樣野, 就係外國好多公園地方都唔會限制狗隻進入. 咁放狗既人, 就自然多選擇, 亦唔會有香港人, 狗分園既情況出現, 我係諗你自己都講, 夜晚既時候, 北角入口果邊好多人放狗, 如果再多D , 就已經有問題, 有可能產生到危險, 這正是問題既所在.. 所以我先係前文有寫過, 係內園加竹欄來SET 條緩跑經, 從而令到兩邊跑步位有得連埋..

升級   100%

開心

大力 發表於 2013-4-30 08:37
    我見好多狗主用北角閘口出入喳。

我夜跑都見唔少狗,再多就真係 。。。。 ...

寵物巴士已經PLAN 左12號會去果度..

https://www.facebook.com/99bus?fref=ts

到時可能真係多狗到嚇死人..
    而且.. 睇FB 張圖....個公園都真係幾闊落.

升級   47.33%

該用戶從未簽到

yes ah, 可以唔入狗公園的, 過咗狗公園先右轉cut入海皮唔爭好多
    無謂攪到大家唔開心

升級   20.4%

開心

其實新側公近北角有一小段地方真的寫明係寵物公園, 大家共融一下
    就相安無事了...

Like: 0.0
    Like: 0