香港長跑網  - 長跑長友

跑!死死團 RUN NEVER DIE

升級   16.67%

該用戶從未簽到

大家好!!小弟跑左兩三年,初哥一名輕輕鬆鬆跑下步。

係道見到各師兄的blog好利害啊。都開個blog 大家輕輕鬆鬆吹吹水。

就由今年第一次全馬開始寫起啦!

www.facebook.com/RUNNEVERDIE

關於

life is begin at the end of the comfort zone

真正的生活,真正的人生是從離開的安樂窩的那一刻開始的

跑山有窒息就快死的感覺才是痛快的事。

安多酚上引,不跑會渾身不自在。

看過這風景可以死了。未看夠風景還要生存著。

Like: 5.0
Like: 5

升級   16.67%

該用戶從未簽到

2013 全馬

就由2013年全馬開始寫!

今年參加左渣打馬拉松。第一次跑全馬,時間5:30。感覺係....做同一個動作5粒鐘。悶。到。嘔

可能太緊張的關係訓唔著,頭2km右腳已經抽筋,之後跑返順就好好多,但係因為就住來跑,到左腳用多左好多力而開始痛,頂住一路到汀九開始有d辛苦。

直到出長青隧道見有位師兄同我差不多速度,咁我就跟係佢尾跟佢步速來跑。點知一跟就由19跟到28km。原本到15km我已經開始食下得力素先集中到,但係一跟就返曬來,又跑返起。心裏面打算跟到出西隨前就休息一陣拉下筋。

點知一坐低,就跑唔返了....行返終點。

跑完O姐來左接我,去左食期待已久既和三昧!!.....點知.......失望

nike彈左apps 好在sport tracker 都收到小小

nike彈左apps 好在sport tracker 都收到小小

就到終點chok 個努力樣

就到終點chok 個努力樣

到終點悶氣攻心

到終點悶氣攻心

例牌!唔該

例牌!唔該

女友今年無訓過龍keke

女友今年無訓過龍keke

好多人仔係蜘蛛網裹面

好多人仔係蜘蛛網裹面

磨刀霍霍

磨刀霍霍

蕉蕉蕉

蕉蕉蕉

升級   16.67%

該用戶從未簽到

全馬後練習

網上扒左小小文。原來多數人第一次跑完全馬都係有個"我以後唔會再跑步"的諗法wakakaa

反而跑完全馬真係經歷左一D"不可能的事"。真係對意志力同決力會加大好多。

所以.....

試下早d起身返工前去跑下山!!由北角賽西湖公園上畢拉山落返大風拗,去califonia沖個涼焗一焗先返工

第一日跑成6:30出門口,7:00先去到賽西湖公園,岩岩日出。睇返公司幢大廈....
發覺唔夠時間上山頂。係金督馳馬徑跑一陣落返太古Cali沖涼完重有半粒鐘食左兩份早餐。

隔左一日再挑戰!今次6:00 出門口,終於上到山頂!上到去有小小驚,一個人都無。但係一上到去,正到暈!晨早個感覺真係好
唔同,望住大潭水塘食包Orial!爽!

之後落返太古食完吉吉家再Mos burger !

跑完飲杯咖啡,全日都唔累

landscape要日頭影先靚

landscape要日頭影先靚

landscape要日頭影先靚 part2

landscape要日頭影先靚 part2

10分鐘後......有D大廈昇左上來

10分鐘後......有D大廈昇左上來

thx ~ wakaakaaa 答案係因為....陽光!! 大發現! 太陽係日出無幾耐唔係太猛烈,而霧氣岩岩散加上好天能見度大D。同日出的時間係則邊照落來,所以會令風景更有立體感。 日出日落未開街燈個30mins所謂的magic  詳情 回覆 發表於 2013-4-18 22:29
Ching D 相好靚喎!  發表於 2013-4-18 20:21

升級   16.67%

該用戶從未簽到

西貢>蠔涌>百花林>飛鵝山

3月9號話說要幫君臨手整結婚making of。

所以由西貢出發跑條最快路線去彩虹,沖個身再去官塘拍野。

https://www.youtube.com/watch?fe ... d&v=8ZtaTkdIlqI

http://www.youtube.com/watch?fea ... d&v=aHrvj2qqyx0

上百花林無太陽又濕又窄都。。。驚

載住uni qlo 新買個運動眼鏡跑,個眼鏡防反光,經過蠔涌條河見曬成廛古水底好過引

為左慳返$7.4....跑左粒幾鐘

為左慳返$7.4....跑左粒幾鐘

余家池塘....

余家池塘....

升級   16.67%

該用戶從未簽到

灰爆行畢拉山

3月15日比完大信封放早。

無乜野做不如行行山,直上南豐新邨再上柏架山道落返來。

先知有個日軍爐灶aaaaa

南豐上山

南豐上山

日軍爐灶

日軍爐灶

澗

晨運園地

晨運園地

升級   16.67%

該用戶從未簽到

2013年4月13日星期六
新生活。第一件事,行山。

今日開始待業生涯。

第一件事:早起。

計劃由北角行落赤柱,再挑戰上次行到兩腳抽筋的衛徑1、2段 Wakaka

9:00 起身,落左成個月雨終於"太陽公公出來啦"食完MOS buger。出發!

由於太耐無跑無操。要時時提住自己"慢慢走〜勿亂跑〜"•••• 發覺要慢慢行唔心急都有一定難度,對修練心理質素上面有好大幫助。

行行行行行••••••

中途到陽明山裝補完條蕉肚痛!好在有個靚靚廁所!

再行行行行行••••••

中途突然收到同事有referral !!改變計畫行到淺水灣再跑出去。留力回府執pofo!

行到淺水灣拗見馬路,run!! 但係跑左幾步見左腳賣老抽,淺水灣收工

下次都係帶定兩粒鹽丸穩陣。

北角>淺水灣

北角>淺水灣

小馬山

小馬山

Repulse bay の left leg sell dark soy source

Repulse bay の left leg sell dark soy source

如詩〜如畫〜好嗎〜

如詩〜如畫〜好嗎〜

龜〜波〜氣〜功〜

龜〜波〜氣〜功〜

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

恭喜師兄開BLOG, 祝長跑長有/友~~~~~
    大家一齊加油!

wakakaaa 多謝 加油啊!!  詳情 回覆 發表於 2013-4-18 17:28

升級   16.67%

該用戶從未簽到

2013年4月15日星期一鰂魚涌緩跑徑>大風拗>港島林道>大潭道

早起由西貢出返屋企,準備明天interview。

食完MOS burger 早餐,訓個美顏覺。

發覺好好太陽,跑!30日減走脂肪!

由於體力未返到80%,都係練返鰂山。

又越過高山又越過谷。。。

跑跑跑。

到左大風拗,再出大潭水塘。左轉港島林道。一路以為以前行過原來未,石屎路都幾好跑,到三叉路口源引水道跑入去瀨野,返轉頭落山條路先落返大潭道,落到去見9號巴士錄上車收工。

一上巴士餓到溫,拿包Kitkat 出來,點知,溶曬!!!?!DKLM!照食!真係好似啜緊屎咁。。。下次都係食返Orial

唯有落SKW 安利再食!又減唔到

....似乎要開始計時間了

下回預告:自殺崖

北角>大潭道

北角>大潭道

我看著你〜你看著我〜

我看著你〜你看著我〜

冷氣走廊

冷氣走廊

舊公司

舊公司

升級   16.67%

該用戶從未簽到

2013年4月18日星期四跑步先來落雨。個天都玩9禾

上文提要:飛鵝山

已經扒左文搵曬路線,點知成個星期又行雷又落雨。

搞到次次都去唔到!

http://youtu.be/XB1PoNiQRYM

如果上到遇到山洪都"不知點算好〜"

http://youtu.be/gIDUymWFt_s

之前見條片條片真係陰功。。。

唯有樓下跑陣,換曬衫落左樓見開始落雨都係怕整濕電話,都係折返。

(心思思想出部Sony防水電話。。。嘿嘿)

升級   16.67%

該用戶從未簽到

升級   16.67%

該用戶從未簽到

jeffyuhk 發表於 2013-4-18 16:58
    全馬後練習

網上扒左小小文。原來多數人第一次跑完全馬都係有個"我以後唔會再跑步"的諗法wakakaa

thx ~ wakaakaaa

答案係因為....陽光!!

大發現!
    太陽係日出無幾耐唔係太猛烈,而霧氣岩岩散加上好天能見度大D。同日出的時間係則邊照落來,所以會令風景更有立體感。

日出日落未開街燈個30mins所謂的magic hour!

其實係咁岩得咁Q 影到咁。。。我都覺得巧令啊

升級   16.67%

該用戶從未簽到

又下雨了~

早上西貢出去到彩虹超大霧,返屋企樓下跑下鬆鬆腳算數。

下星期二又要返freelance。

留返星期二早上開始同泥生返工前操山。

明天同泥生報攀石班~正

又唔想跑又懶,都係樓下跑一陣算數

又唔想跑又懶,都係樓下跑一陣算數

升級   16.67%

該用戶從未簽到

2013年4月28日星期日
    攀石比堅那

巧耐無update ,又巧耐無跑。

幾單没完没了没了没完的FREE "lunch "job

食之無味,棄之可惜。唔繼續乜都無,又出左好多錢買相整買props 。。。唉

唯有百忙之中玩個攀石beginner班,約了A兄一齊玩多次初班等佢攞cert之後一齊玩中班,點知被放飛機。。。因為飲醉酒OMFG.....

無奈又無奈。。。

不過,再學當練習下學到好多野。又去左個未去過的地方,正正正。

希望遲D返民安隊識過D志同道俠啦。

攀完太緊,跑左陣鬆鬆腳。跑到出土地灣天黑都係收工。

又一次半途而廢...

又一次半途而廢...

攀攀攀

攀攀攀

4刀分5分的吉豬

4刀分5分的吉豬

過左穚唔好回頭啦

過左穚唔好回頭啦

大頭洲洲頭大大

大頭洲洲頭大大

一個字:靚!

一個字:靚!

升級   16.67%

該用戶從未簽到

Dead island 好恐怖
    好耐無跑又好耐無寫。

返左新工一個月就成個月無跑,又落雨忙到PK重要返民安隊中間重要接左兩單freelance 。日日唔夠訓,又食返煙又勁飲啤酒又買左隻dead Island 來玩,變左個廢青。真係學壞3日。

工作終於忙完,忙日交左比客。終於星期六日有假放!!!

話說想上蛇尖但係太晏出發又太耐無跑,所以都係西貢出發跑去北潭涌算數...

到左北潭涌聽到人講上窰,就入去looklook,都係入山正D wakaka,到左文化村見到個渡假村好似最近玩dead island 的場景。好驚。快步返轉頭收工。

前路茫茫

前路茫茫

上窰入口有喪屍啊

上窰入口有喪屍啊

貞子

貞子

dead island

dead island

小跑恬情

小跑恬情

升級   16.67%

該用戶從未簽到

曬到嘔,博條老命減肚南

話說今日下午約左啊林啊與R去南灣曬太陽。於是由北角行去淺水灣再跑過去岩曬。

因為昨日跑去北潭涌得返半條人命,今日就住唔跑。但係太陽照頭曬落來,曬到嘔,由小馬山上個仲條攞命樓梯暈暈地行兩步停一停。

**心裏諗住:作為跑者修道之仕,要歷練苦難!

幾經辛苦終於去到陽明山裝,食返個橙蕉再直拍兩次果汁先生落個胃道,先回返魂。再谷一口氣行多個山頭到達淺水灣。

到左想跑,一跑起兩隻腳都賣老抽死死重要行錯路到左中灣,原來入錯左廁格。太多D紅色T back 三角底底同肌肉猛男....幾經辛苦到左南灣。正!九年無去海灘曬,巧relax 噢〜

又係分叉口休息一陣,今日好多菲律賓人士唔知係邊樹發聲

又係分叉口休息一陣,今日好多菲律賓人士唔知係邊樹發聲

日落兮,南灣好多洋妞兮

日落兮,南灣好多洋妞兮

就到啦,頂住。兩隻腳勁抽

就到啦,頂住。兩隻腳勁抽

山上見到終點啦!

山上見到終點啦!

把香港島分成兩分

把香港島分成兩分

Dead Ytd drunk + half day work + hot nan dou pk 40c + eat jor deep oil chicken = dead  詳情 回覆 發表於 2013-7-13 17:24
    最近籃球之火重新燃燒。 自中學以來以為已經不能再打波,每次打都谷唔起鬥志。點知唔記得幾時邊一次打返又打得幾好玩之後先發覺重打到,可能跑步之後體能好左好多,打返又搵返初戀嘅感覺〜 但係襯有生之年儘玩,繼  詳情 回覆 發表於 2013-6-24 22:21

升級   16.67%

該用戶從未簽到

jeffyuhk 發表於 2013-6-3 00:39
    曬到嘔,博條老命減肚南

話說今日下午約左啊林啊與R去南灣曬太陽。於是由北角行去淺水灣再跑過去岩曬。

最近籃球之火重新燃燒。

自中學以來以為已經不能再打波,每次打都谷唔起鬥志。點知唔記得幾時邊一次打返又打得幾好玩之後先發覺重打到,可能跑步之後體能好左好多,打返又搵返初戀嘅感覺〜

但係襯有生之年儘玩,繼續壁球網球攀石,排緊期重有獨木舟,越野單車同電單車......

快快民記出班多點時間玩!

今日補跑返7k, 爽!

南圍原來好正 終於等到摩利開返。可以每日食晏去游水曬太陽。所以放假不用特登係烈日當空之下跑,又真係爽YY 上星期民記行完圓敦,行到死死下。 星期六點都要親親大自然,因為要留力星期日籃球隊操練。所以行程係  詳情 回覆 發表於 2013-7-7 16:01

升級   16.67%

該用戶從未簽到

jeffyuhk 發表於 2013-6-24 22:21
    最近籃球之火重新燃燒。

自中學以來以為已經不能再打波,每次打都谷唔起鬥志。點知唔記得幾時邊一次打返 ...

南圍原來好正

終於等到摩利開返。可以每日食晏去游水曬太陽。所以放假不用特登係烈日當空之下跑,又真係爽YY

上星期民記行完圓敦,行到死死下。

星期六點都要親親大自然,因為要留力星期日籃球隊操練。所以行程係在女友家煮定叉燒等佢起床之後跑到南圍再返去。時間岩岩巧。

完成品

完成品

南圍的盡頭

南圍的盡頭

南圍巧多蟹

南圍巧多蟹

燒叉燒叉燒叉燒

燒叉燒叉燒叉燒

升級   16.67%

該用戶從未簽到

jeffyuhk 發表於 2013-6-3 00:39
    曬到嘔,博條老命減肚南

Dead

Ytd drunk + half day work  + hot nan dou pk 40c + eat jor deep oil chicken = dead

升級   16.67%

該用戶從未簽到

話說上星期五同一班前輩飯局之後真係大開眼界。所以要更加決心去除壞分子,跑返多D。

計劃要起碼每星期早起一日跑下山。。。

今日星期四岩岩消防蘇聯佬唔洗返,約佢一齊跑。原來佢飲酒飲到3點,6點就碌起身滿身酒氣同我跑....但係都快放我一大段。真的叔叔不行鳥....

原定上山下山陽明再布力徑灣仔總站.....最後只可以快快下山跑下平路。慢慢練返先再跑

北角上山,大坑落山經跑馬地伊館沖涼後返工~都幾正~yah!!

叔叔不行了

叔叔不行了

未試過跑呢條路, 怕了小馬山

未試過跑呢條路, 怕了小馬山

加油!!! 有機會一齊跑!!  發表於 2013-8-1 19:57

升級   16.67%

該用戶從未簽到

25 號星期日蘇聯佬之旅

今個月係獨木州舟月。上完3星班之後原本今日係出海日~但係最近身體有D唔舒服成日都好累咁,一早起身見唔係好掂所以無去到,所以下午約蘇生跑下步出身汗跑返順。

蘇生一出來full gear,著左件20KG 負重來同我跑。

我地由北角出發一路蘇生都快放,我就均速跑。

跑到淺水灣蘇生話太甘就停。原來佢全日食得一個apple ,水都唔飲話要練野OMFG.....

btw, 今日用左個新apps ,zombies run! 好過引,一路出屍追~

不上山做吸塵機

不上山做吸塵機

聖鬥士聖衣

聖鬥士聖衣