香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Mimi
打印 上一主題 下一主題

瑜人跑步日誌

升級   16.45%

開心
  • 簽到天數: 5 天

闖出跑步機
    2012夏天,一路喺跑步機上面,10k都唔會死,仲試過sub 60(因為有兩位頗肥嘅C9朋友年年都跑UNICEF, 時間都係around 1hr 20min, 仲話好辛苦,叫我唔好心雄,10k sub 60對我嚟講應該好難!),以為自己好勁(而家先知原來自己好白痴,哈哈!),膽粗粗報咗人生第一個10k比賽。
    都知道跑步機同跑街好唔同,比賽之前一定要練下。
    2012年9月30日
    33歲之後嘅第一個假期,我要做d嘢。
    諗住9月尾,朝早,應該唔會太熱太曬,點知……中伏!!
    果朝10:00去到沙田運動場,目標25個圈。
    但係果陣乜都唔識,落到跑道,究竟我要跑邊條線?是旦啦!Play safe 加多少少,第六線啦!
    頭五個圈都仲ok,第六個圈開始辛苦,第十個圈之後想死!我點樣跑完25個圈??
    老公大約1hr 10min到運動場接我,以為我跑完,但係我正係第20個圈到“籣“緊!
    唔得!唔可以衰俾老公睇!
    最後用咗個半鐘有多跑完25個圈。
    跑完:
    1.好熱!原來9月底都仲係咁熱!去到第五個圈d汗已經“葉“眼,好辛苦!跑完好似跌咗落水!
    2.曬傷。我果日著短褲、吊帶背心,不嬲自命陽光少女(嘔),去海灘都唔查防曬。跑完仲唔知死,以為個膊頭同大脾紅bok bok, 好靚,到傍晚至識痛!(後來聽番人哋講,原來朝早係講6、7點晨咁早!)
    3.對腳同pat pat 酸咗好多日。跑街(雖然只係運動場)真係辛苦好多!
    4.變咗乞兒頭。因為同跑步機好唔同,我又紮長鞭,跑完之後,條鞭變咗一舊嘢,打哂kick
    雖然好慢,到中後段每一步都想放棄,但起碼我完成、無放棄!心諗:第一次咁樣衰啫,第二次一定會好d!下星期再嚟!

25個圈咁多,意志力好頑強呀!其實我覺得跑街易過跑圈,要睇路又可以睇吓風景,比較輕鬆啲,冇跑圈咁沉悶。  詳情 回覆 發表於 2013-4-30 21:53

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

師姐, 努力吧!
    我內子都問過我, 你跑步跑到幾時完? 我答: 跑到跑唔到為止!

夏天早上最好7:00前開跑....
    如果怕曬就夜晚跑! 夏天通常我都跑夜晚,

不過炎夏夜晚,三十幾度冇風, 都好囉命!
    小心小心! 多飲水!

哈哈,你咁樣答太太,佢一定唔知嬲你定讚你好! 嚟緊夏天都諗住跑夜晚  詳情 回覆 發表於 2013-5-3 17:00

升級   0%

該用戶從未簽到

25個圈咁多,意志力好頑強呀!其實我覺得跑街易過跑圈,要睇路又可以睇吓風景,比較輕鬆啲,冇跑圈咁沉悶。

係呀,師兄,跑運動場真係好悶,好折磨! 跑跑步機,成日覺得自己似無腦嘅白老鼠,好ong 居。 跑運動場,永遠無盡頭,兜嚟兜去,看臺又斜上去,自己好似喺個井底,感覺唔好(所以我跑完第二次就無再跑運動場,開始跑  詳情 回覆 發表於 2013-5-3 22:01

升級   16.45%

開心

awolswat 發表於 2013-4-30 16:41
    師姐, 努力吧!
    我內子都問過我, 你跑步跑到幾時完? 我答: 跑到跑唔到為止!

哈哈,你咁樣答太太,佢一定唔知嬲你定讚你好!
    嚟緊夏天都諗住跑夜晚

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 493 天

Mimi:近來身體如何呀,好些沒有.

多謝波哥! 上兩個禮拜一路都好好,唔知做乜5·1放假果日突然唔舒服,wing wing wing之下撞親額頭同手踭,而家超醜樣!  詳情 回覆 發表於 2013-5-3 22:08

升級   16.45%

開心

Ah_Wing 發表於 2013-4-30 21:53
    25個圈咁多,意志力好頑強呀!其實我覺得跑街易過跑圈,要睇路又可以睇吓風景,比較輕鬆啲,冇跑圈咁沉悶 ...

係呀,師兄,跑運動場真係好悶,好折磨!
    跑跑步機,成日覺得自己似無腦嘅白老鼠,好ong 居。
    跑運動場,永遠無盡頭,兜嚟兜去,看臺又斜上去,自己好似喺個井底,感覺唔好(所以我跑完第二次就無再跑運動場,開始跑街。)
    跑街感覺正好多,加上住沙田(後來至知道原來沙田、大埔係香港長跑勝地,一路都走寶!),喺城門河邊跑,爽呀!

升級   16.45%

開心

kin8333 發表於 2013-5-3 18:39
    Mimi:近來身體如何呀,好些沒有.

多謝波哥!
    上兩個禮拜一路都好好,唔知做乜5·1放假果日突然唔舒服,wing wing wing之下撞親額頭同手踭,而家超醜樣!

升級   16.45%

開心

2012年10月4日
    第二次跑運動場,今次醒目:搽防曬、紮髻。
    依然辛苦,但係時間一個鐘頭十分鐘25圈,比上次快20分鐘!嘩!我諗呢個短時間進步係我呢世人都唔會再出現!(其實係我第一次真係太唔識,一開波就係咁放,儍瓜者!)

升級   0%

鬱悶

至緊要是先100%復原才跑

升級   0%

鬱悶

我第一次完成10km,都係個半鐘,接近兩年前的一個夏天晩上,青山公路(落馬洲段),當時超開心,開心過今年首次完成全馬(因為未達標,失落)。

小魚師兄, 由10k到全馬只係兩年時間!好犀利! 果次未達標,下次達標果陣要一樣興奮,話哂係全馬嘛!  詳情 回覆 發表於 2013-5-5 22:25

升級   16.45%

開心

little-fish 發表於 2013-5-4 06:51
    我第一次完成10km,都係個半鐘,接近兩年前的一個夏天晩上,青山公路(落馬洲段),當時超開心,開心過今年 ...

小魚師兄,
    由10k到全馬只係兩年時間!好犀利!
    果次未達標,下次達標果陣要一樣興奮,話哂係全馬嘛!

升級   16.45%

開心

第一次跑街
    2012年10月中
    跑咗兩次運動場都未死,自信可以跑街。
    問題係我點知自己跑咗幾遠?
    記得以前有個同事話過由馬山跑去大圍大約10k……是旦啦!跑咗先算。跑幾遠只係數字,最緊要係有跑過!
    家住威爾斯附近,盲摸摸、兜兜下,終於揾到路去畫舫,之後沿濱景一路跑……
    嘩!真係好鍾意濱景段路!好近河,有日落,有人放狗,有風,好正!!
    一路跑到馬山,十年前啱啱結婚嘅舊居,特別鍾意個公園……跑到雅典居調頭。
    跑到濱景,老公見我咁耐未番,打電話吹!
    哎呀!諗住穿過石門會快d,點知盪失路!(我係認路方向白痴)
    都唔記得全程跑咗幾耐,又幾次盪失路,唔知跑咗幾遠,應該有10k嘅(後來至知道過哂!)
    雖然有d辛苦,但好鍾意跑街嘅感覺,有風、有呼吸、有心跳,每一步我感覺到自由、生命!第一次跑街……愛上鳥!!

Like: 5.0
    Like: 5

升級   100%

奮鬥

師姐,可以用"Runkeeper" (Android / Iphone). 每KM有提示(Time, Pace...), 好方便.
    Pro d 就添置隻GPS手錶.

係呀師兄,我而加都係用緊Runkeeper. 試過Nike+同Endomondo, 都係鍾意Runkeeper 好d。 GPS錶好貴,唔捨得……  詳情 回覆 發表於 2013-5-6 19:02

升級   16.45%

開心

awolswat 發表於 2013-5-6 17:20
    師姐,可以用"Runkeeper" (Android / Iphone). 每KM有提示(Time, Pace...), 好方便.
    Pro d 就添置隻GPS手錶. ...

係呀師兄,我而加都係用緊Runkeeper.
    試過Nike+同Endomondo, 都係鍾意Runkeeper 好d。
    GPS錶好貴,唔捨得……

升級   16.45%

開心

New running mate -- Runkeeper
    2012年10月尾
    老公幫我揾咗個app,計路程、時間、速度。
    大件事!我個人好固執,慣咗一樣嘢就好難改。
    第一次用Runkeeper, 要“cool"住個電話喺手臂,自己又大汗,搞到個電話濕哂,都幾煩。但之後睇到自己里數,時間,又好開心,之後就慣咗,無咗佢唔得。
    第一次用Runkeeper 計,10k多少少,中間又pause, 又唔知搞乜,全程1:12。

升級   100%

奮鬥

師姐可以試試用細腰包.隻手舒服好多!
    https://www.longrun.hk/forum/for ... hread&tid=18098

正喎!多謝師兄介紹! 其手cool住隻手都好有問題: 1。跑完個電話會濕哂 2。成日望住個電話,八卦要知道自己跑幾遠。 等我快d買番個先(yeah yeah, 又有藉口買嘢,hehehe!)  詳情 回覆 發表於 2013-5-9 16:45

升級   16.45%

開心

awolswat 發表於 2013-5-9 15:30
    師姐可以試試用細腰包.隻手舒服好多!
    https://www.longrun.hk/forum/forum.php?mod=viewthread&tid=18098 ...

正喎!多謝師兄介紹!
    其手cool住隻手都好有問題:
    1。跑完個電話會濕哂
    2。成日望住個電話,八卦要知道自己跑幾遠。
    等我快d買番個先(yeah yeah, 又有藉口買嘢,hehehe!)

升級   16.45%

開心

懶、懶、懶!就快完呢段休息(偷懶)時間,但係仲有好多嘢未寫。哎呀,要勤力d寫blog 啦!

升級   16.45%

開心

失望……失望的一日
    雖然應該順時序,但係今日實在…嗚嗚…
    停咗兩星期,今日再跑。
    叫做“籣“完10k,時間令人失望,感覺仲差過啱啱學跑,對腳好重,揾唔番以前有過嘅節奏…

天氣問題, 今日又熱又濕, 腳步係重D  發表於 2013-5-13 00:37

升級   23.55%

該用戶從未簽到

慢慢泥囉
    唔好一開始去咁盡
    等身體適應下