香港長跑網  - 長跑長友

有無人用過skechers既薄底鞋跑步

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 162 天

最近買左對skecher第一次跑街, 跑完20k左右, 第一次就磨到個底蝕左少少,
    想問下這種鞋係咪唔適合跑街

升級   0.67%

該用戶從未簽到

唔撚係掛

唉...心痛, 對鞋都唔平  詳情 回覆 發表於 2013-4-27 01:47

升級   100%

開心

升級   100%

難過
  • 簽到天數: 1354 天

長跑傑 Ching, 我也有一對Skechers跑鞋, 但是鞋底不是這樣, 而且是Skechers第一代跑鞋, 我懷疑這一雙是否真正的跑鞋?

這個特點在於輕,簿應該是用來跑步的,不會是出街著吧,但唔知係咪跑街姐  詳情 回覆 發表於 2013-4-27 09:30

升級   100%

開心

boborambo 發表於 2013-4-27 08:58
    長跑傑 Ching, 我也有一對Skechers跑鞋, 但是鞋底不是這樣, 而且是Skechers第一代跑鞋, 我懷疑這一雙是否真 ...

這個特點在於輕,簿應該是用來跑步的,不會是出街著吧,但唔知係咪跑街姐

升級   16.95%

該用戶從未簽到

樓主好似腳踭落地,似乎比Barefoot或中前掌用

其實大多係前掌先落,但中段就會無力有少少拖地,可能咁樣就出事  詳情 回覆 發表於 2013-4-27 10:40

升級   100%

開心

didierlee 發表於 2013-4-27 10:00
    樓主好似腳踭落地,似乎比Barefoot或中前掌用

其實大多係前掌先落,但中段就會無力有少少拖地,可能咁樣就出事

升級   23.55%

該用戶從未簽到

咁搞法跑200K對鞋咪歸天?

Like: 2.0
    Like: 2
    唉,跑運動場算了  發表於 2013-4-27 13:39

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 493 天

亞傑:我都買過兩對這牌子鞋,都是好快玩完的

真係中招,多謝通知  詳情 回覆 發表於 2013-4-27 17:17

升級   100%

開心

kin8333 發表於 2013-4-27 14:11
    亞傑:我都買過兩對這牌子鞋,都是好快玩完的

真係中招,多謝通知

升級   19.8%

該用戶從未簽到

我有一對第一代Gorun,到現在已跑了300km(包括今年渣打全馬及兩場半馬比賽),看鞋底狀況相信可穿到800km以上。本人覺得鞋底磨損情況會因應個人體重及跑姿而有
    分別。
    雖然Skechers跑鞋在香港不太受歡迎,而且價錢貴,但在外國的評價是很高的,而且類
    似的跑鞋物料,很多大品牌現在才開始使用。

升級   0%

該用戶從未簽到

The wear and tear depends highly on how you run. Looks like you heel strike heavily and drags your heel (not enough knee lift). I have 200km (road running) on my skechers gorun 2 and the wear and tear is minimal. I'll see if I can take some pics for comparison later. (sorry I can't type  Chinese on stupid phone right now)

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

Skechers 跑鞋我都有一對,感覺上呢隻牌子既跑運動場既地會比較好
    因為著落既感覺係仲薄過美記spacer,而我將會打算係某本地大型運動會穿skechers跑鞋出賽

多謝師兄報料  詳情 回覆 發表於 2013-4-28 02:35

升級   100%

開心

LL3578 發表於 2013-4-28 00:43
    Skechers 跑鞋我都有一對,感覺上呢隻牌子既跑運動場既地會比較好
    因為著落既感覺係仲薄過美記spacer,而我 ...

多謝師兄報料

升級   0%

該用戶從未簽到

跑鞋有幾襟個個人唔同。你果對好似係Gorun Bionic,通常吸引啲喜歡赤腳但又嫌Vibram太薄嘅跑友。我有對Gorun2,比Bionic仲輕,但唔係平底(4mm drop),見下圖。跑街跑咗200km左右(跑過廿幾k),係我而家最喜歡嘅鞋,鞋底冇乜點蝕。你對鞋蝕咁快,可能係因為你跑得長,後段開始攰而跑姿差了,落腳重,拖地之類,令磨損得特別多。留番嚟跑easy run可能會襟啲。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

又做吓另一啲比較,下面呢隻係Nike Pegasus,用咗1950k了,都仲用緊。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

跟住睇吓呢隻 Nike Vomero,鞋底同Pegasus 95%一樣,用咗950k咋,睇吓中掌位嘅磨損度差好遠。原因是呢對我曾是衝 in(石屎地)專用的。所以我覺得鞋嘅壽命受好多唔同因數影響嘅。

登錄/註冊後可看大圖

1950k???咁堅揪?  詳情 回覆 發表於 2013-4-30 01:54
    落腳重,拖地全中... 睇黎買果陣無諗清楚..就用返黎跑動場好了 .... 多謝報料, 我會睇下仲有無Gorun2買  詳情 回覆 發表於 2013-4-28 19:45

升級   91.33%

無聊
  • 簽到天數: 25 天

我對美記 wave inspire 7都開始唔得, 都係跑左400K到

Like: 5.0
    Like: 5
    400k , 你都好呀~ 我20k就咁..  發表於 2013-4-28 19:46

升級   100%

開心

Ah_Wing 發表於 2013-4-28 09:18
    跑鞋有幾襟個個人唔同。你果對好似係Gorun Bionic,通常吸引啲喜歡赤腳但又嫌Vibram太薄嘅跑友。我有對Goru ...

落腳重,拖地全中... 睇黎買果陣無諗清楚..就用返黎跑動場好了 ....
    多謝報料, 我會睇下仲有無Gorun2買

傑Ching! 除了鞋底情況,對這鞋有沒有其它意見? 因我有Gorun一代(在云云鞋中,是現在最喜歡著的.) 有机會我也會試你這款或Gorun 2.  詳情 回覆 發表於 2013-4-30 14:19

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

Ah_Wing 發表於 2013-4-28 09:18
    跑鞋有幾襟個個人唔同。你果對好似係Gorun Bionic,通常吸引啲喜歡赤腳但又嫌Vibram太薄嘅跑友。我有對Goru ...

1950k???咁堅揪?

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

20k咁蝕法真係好得人驚, 最怕500都捱唔到, 同埋咁攪法可能好快好跣腳.......

升級   59.33%

開心
  • 簽到天數: 1 天

點著都唔會蝕到咁誇張,真係好流。