香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

埋黎幫下眼~~

升級   35.4%

該用戶從未簽到

各位ching/ctse
自小妹腳受傷後,巳經復原
但自昨晚跑完10k,發現雙腳內側都有少少唔自在,好像疼的感覺
而腳板更是感受到痛

到今天腳底巳全沒痛
但雙腳小腿內側的筋仍不舒服,但不痛

不知是跑姿有問題 (因我自己看不到自己跑姿)
還是鞋的保護不夠,是否需換鞋

我拍了幾張跑鞋的相上來 (可能不夠清,勿見怪),大家可否請看一下
是否需要換鞋 ?請給寶貴意見..thanks 因我巳不想再受傷,受傷期間浪費了很多不能跑的寶貴時間
+1 0
上一篇︰負重跑既裝備? ? ?下一篇︰是巧合? 還是.............

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

相在那兒?

升級   35.4%

該用戶從未簽到

正面

登錄/註冊後可看大圖

鞋底

登錄/註冊後可看大圖

後踭位

登錄/註冊後可看大圖

升級   35.4%

該用戶從未簽到

全底

登錄/註冊後可看大圖

前部份

登錄/註冊後可看大圖

內側

登錄/註冊後可看大圖

外側

登錄/註冊後可看大圖

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

Redred Tse,

妳好搞笑  post 禁多鞋不同位置的相上离。
    對鞋是自己穿的,舒唔舒服自已至清楚,問人...... 点幫妳!
    不過知道妳心急,要找出為何腳痛才想倒咩便做哖,向大家要求幫手。

有關妳的疑問小弟愚見:
    1./ 鞋保護力夠唔夠?
    照睇應該無問題,鞋底無咩蝕到,應該跑得里數唔多,避震力可接受

2./ 跑姿有無問題?
    10月6日荃-屯夜,我在A 組押尾,看到妳跑了一段路(第一次見),感覺妳跑得不錯,上身挺腰、擺手都做得好,幾輕鬆,同腳步跑起來好協調,反而 NC 擺手右手有些小動作左右擺手不協調(宜家至醒起下次至提佢),只是提腿較正常低一些,可能少練,所以跑起來每步便很快便重覆,– 提腿便放下,沒有完全做完一個提腿、跨步、後蹬的動作,所以的力量集中在腳掌,而家妳腳掌痛,一 D都唔出奇,主要原因是受傷后未完全復過來,加上少練,或者這動作是妳的習慣,加上剛剛康復便一跑便跑了 11 K。
    妳好似曾經提過妳以前跑步的踏地聲音好大(唔知有未記錯),問題便是出在此動作未完成,只做了一半,可能妳有節儉的習慣
    ,要改善此習慣,不妨每次去練跑時先做吓原地提腿的動作,提腿要提到平腰 90度,加急擺手,做 3 組 x 50下,開始會有 D 累,慢慢便習慣的,以後做到唔係好累便加多一組,這方面是要鍛練妳的大腿肌力及提腿習慣,試–試,睇吓有無校,有機會再研究下。

另外我見妳心大心細想跑半馬,我意見係-- 雖然自己唔夠時間練習,何必急於去跑半馬,大家一齊跑當然開心 D,但最重要係照顧好自已先,唔係得不嘗失,跑步要一步步來,這是自己對自己的運動,向自已交代,不要與別人比較,別人可能花很多時間及付出才有成績,自己有沒有呢!

謹記跑步如人生,沒有免費午餐,分分秒秒都要付出!

長跑長有(友)!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

多謝提供個 "蝕"字點寫。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2008-10-10 11:19 發表
    跑步要一步步來,這是自己對自己的運動,向自已交代,不要與別人比較

完全贊同

升級   11.35%

該用戶從未簽到

redred姐,一般Mizuno的鞋如果唔係著左太耐,保護及避震等應該OK(加上妳都應該頗輕磅)。
    跑完唔舒服/有d痛我想比較難完全避免,特別係你有一段時間無跑。我個人感覺得或者妳可以每次練少dK數,等對腳習慣返先慢慢加量。上面各c-hing講得好好,其實真係唔駛心急一定要每次跑10K or 以上。不如等身體習慣返長跑再慢慢加上去,對身心都好o麻。
    Enjoy running!

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

"NC 擺手右手有些小動作左右擺手不協濶(宜家至醒起下次至提佢)"

謝謝pwong的提點, 以前也有人提過這點, 自己有時望番自己個影, 也覺得擺手係有d怪, 但又很難去改.

升級   35.4%

該用戶從未簽到

嘩...真係好多謝pwong ching 既提點
    原來對鞋無野..我仲以為巳經要換tim
    因為都著左好一段日子,但可能我跑得少...所以無蝕

我其實真係唔係好識分咩叫舒服,著慣著熟
    無咩咁囉,如果問我好似避陣夠唔夠,我真係唔知點答

不過,我的確心急,傷左腳,結果差唔多2個月無跑
    跑返後,發覺耐力,速度比以前更差,令我更加心急

跑姿,唔止pwong ching 你建議過,上次鄧記ken 兄都有提過
    而未傷前,7兄都有教我要提腿

不過,正如ching講,我以前習慣跑用小腿力
    直到ching教,先知如何提起大腿跑
    知易行難, 跑時感到好難提得起,完全無力提
    所以即使現在跑長少少,大腿都會酸軟

想請教ching,如練習提腿應如何練 ?
    原地提腿(即不用慢跑 ?只配合動作),提腿要提到平腰 90度,加急擺手
    (係咪既係好似細個p.e堂,雙手放前,好似L字型咁,雙掌向下,後原地抬腿,膝頭要掂到手掌,但不同是雙手要擺動)

請CHING指教,THANKS VERY MUCH~~

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2008-10-10 13:06 發表
    redred姐,一般Mizuno的鞋如果唔係著左太耐,保護及避震等應該OK(加上妳都應該頗輕磅)。
    跑完唔舒服/有d痛我想比較難完全避免,特別係你有一段時間無跑。我個人感覺得或者妳可以每次練少dK數,等對腳習慣返先慢慢加 ...
    desmond 兄,多謝意見
    查實對鞋都成年囉
    只係正如PWONG CHING講,我一來跑得少里數
    二來經常跑運動場
    所以個底好似無咩蝕

10K其實都應付到,不過再多可能真係有心無力
    今星期日跑完如無問題,會報10K
    但半馬方面,我想都係聽各位講,暫且放埋一邊
    等再跑耐D,練多D,出年再會

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

原地提腿(即不用慢跑 ?只配合動作),提腿要提到平腰 90度,加急擺手
    (係咪既係好似細個p.e堂,雙手放前,好似L字型咁,雙掌向下,後原地抬腿,膝頭要掂到手掌,但不同是雙手要擺動)

Right   !  

升級   35.4%

該用戶從未簽到

真係唔該曬pwong ching
    咁我會照ching 既做法
    每次跑前先做原地提腿,不過要加埋擺手好似有d難度
    我會跑前試一試
    有問題再請教師兄

升級   94.33%

該用戶從未簽到

師兄、師姐:

我見你們常說提腿,但是如果我只是作緩步跑,步幅肯定不會大太。如按你們所說要提腿,那麼慢動作,但動作變得很大及跨張,我怕街坊見笑。請教有什麼方法可平衡一下。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc2006 於 2008-10-13 13:36 發表

請問各位ching/tse,如何知道係用緊大腿肌肉跑嘎?我次次跑完小腿都有d隱隱作痛

跑完後要cool down...
    要慢跑 + 拉筋..
    令肌肉得以relax...

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-10-13 12:41 發表
    真係唔該曬pwong ching
    咁我會照ching 既做法
    每次跑前先做原地提腿,不過要加埋擺手好似有d難度
    我會跑前試一試
    有問題再請教師兄

Redred Tse,

妳可以先學習掌握好動作開頭先慢一些,最緊要姿勢正確,做好手、腳的協調再一步一步加快未遲的。另外如果有決心去加強大腿肌力,試下有電梯唔搭行樓梯,可以很快增強肌力,大厦樓梯較靜,女仔一個較危險,找人一起才好,但好像搭地鉄等便可以做成習慣只走梯級。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 臨風 於 2008-10-13 13:12 發表
    師兄、師姐:

我見你們常說提腿,但是如果我只是作緩步跑,步幅肯定不會大太。如按你們所說要提腿,那麼慢動作,但動作變得很大及跨張,我怕街坊見笑。請教有什麼方法可平衡一下。

臨風兄:

其實緩步跑只是將跑步的動作及速度減慢,做到好輕鬆的姿態去做跑步,
    緩步跑適合一些年紀大的人仕及一些不適宜做太激烈運動的人,或一些初學習跑步的人仕,但如果己作緩步跑了一些日子,自已感到腳有力量,可以自行調節一下自已跑步的步伐,加大少少,動作又快少少,記著只係少少好啦!

跑步是一步一步進行的,緩步跑也一樣,只是感到自己有力量可應付,便可以
    一步一步加快 D D,緩步跑也要提腳的,只是因沒有太大力量,所以比起快跑步提得少一些,我想信你不必心急好如何做好提腿,當你做緩步跑多–段日子,
    鍛練咗一排,隻腳有力時,自已自然會識提腿的,希望能解各答倒你的問題。