香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

比賽鞋 vs 訓練鞋

升級   49.45%

該用戶從未簽到

Ching Ctse,

我想知道比賽鞋的設計與平常訓練鞋除了比賽鞋較輕外, 另有甚麼主要分別? 比賽鞋可否用於平日的日常訓練呢?
+1 0
上一篇︰是巧合? 還是.............下一篇︰有冇人有旺角樓上鋪,, 運x國 地址

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-10-9 16:34 發表
Ching Ctse,

我想知道比賽鞋的設計與平常訓練鞋除了比賽鞋較輕外, 另有甚麼主要分別? 比賽鞋可否用於平日的日常訓練呢?

kopo hing,

Racing shoes have less arch support and of course less cushioned.  If you are overpronated, you can hurt yourself very easily if you wear them without arch support.  The best racing shoes for overpronated runners I have seen so far in the market is the New Balance 903.  I wear it when I run short distance and mile repeats.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

多謝兩位ching高見!!

升級   81%

該用戶從未簽到

我自己覺得是否需要分開比賽鞋同練習鞋係應該因應你O既背景、水平同埋你願意投資幾多落跑步呢個興趣有關…

首先,如果你體重係偏重的話,唔好意思,比賽鞋可能唔係太適合你,因為比賽鞋都係偏輕、保護較少,如果身重o既好易會跑傷腳,如果要跑一個比賽搞到要休息幾日先可以再跑的話,咁樣不如用對厚d o既鞋跑好過喇…就算你無過重,如果知道要跑o既賽道係多斜路的話,都唔好用太薄o既 racer,因為racer都有厚薄之分…

而大家記住跑鞋只係一個工具,佢唔會令到你跑得快好多,如果你願意投資比賽鞋﹙快鞋﹚而又覺得合適的話,不買黎試下,但係要記住係人著鞋唔係一對貴鞋會令你快左…

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-10-13 21:06 發表
我自己覺得是否需要分開比賽鞋同練習鞋係應該因應你O既背景、水平同埋你願意投資幾多落跑步呢個興趣有關…

首先,如果你體重係偏重的話,唔好意思,比賽鞋可能唔係太適合你,因為比賽鞋都係偏輕、保護較少,如果身 ...

多謝寶貴意見!! 你說得全對!! 我的體重較重, 所以著比賽鞋跑完歐化寶1/4馬之後, 腳後跟有些痛, 現在休息中. 想跑都無得跑. 慘!!

升級   100%

該用戶從未簽到