香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 叮叮噹
打印 上一主題 下一主題

叮叮噹之跑步日誌-請多多指教

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

彈吓彈吓唔多向前&唔抬大腿只用小腿又腳前掌落地.兩者小妹都唔會學,覺得好怪唔多妥.
    跑得輕鬆快似跳舞個啲,希望學到啦!暫時唔夠氣跑咁快.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-20 21:25 發表

短課8km唔夠嗎?
    每星期有一天,小妹會跑長一些,本週三會跑14km.

短課8k很夠了, 嘩... 叮叮噹姐 已經加到上14k喇, 恭喜恭喜

升級   0%

難過

20/10(一) 練行石級+跑引水道

是日試新路線,熱身拉筋起跑即見七兄迎面而來,師兄問小妹跑那裡 ,一時反應不來,o嘴!

西鐵站旁上落綠色斜路到對面單車徑過橋>彩暉花園>怡樂花園後面上屯門徑第二段(沿黃色攔杆上幾百級石級h" />>穿越"若夢園"沿彩色攔杆>進入麥徑十段引水道逆向跑>過麥徑標距柱195折返(引水道4400)>落約五百級石級到置樂花園中電旁>經何福堂景峰回西鐵站

全程約10km,包括上落千級石級.

上石級鍛鍊大腿及腰力,上到景峰後山已經汗流浹背 ,山上吹吹風 身心舒暢.
    屯門徑落山接麥徑十段引水道,全平路可以跑出掃管芴小欖,也可以原路折返.
    腳下屯公車路街燈剛亮起,遠眺黃金海岸,回程折返時,剛剛日落,迎面看到三聖及屯門碼頭黃昏美景,橙紅色落霞與灰綠色山脈襯托海水折射橙黃金光,加上大廈點點燈光,簡直有如一幅畫般美.滿足地踏上歸途

獎勵自己一杯香濃滑奶茶

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-20 23:30 發表
    20/10(一) 練行石級+跑引水道

是日試新路線,熱身拉筋起跑即見七兄迎面而來,師兄問nm" /> 小妹跑那裡,一時反應不來,o嘴!
    西鐵站旁上落綠色斜路到對面單車徑過橋>彩暉花園>怡樂花園後面上屯門徑第二段 ...

叮叮噹姐, 很勁呀 是否已報了30/11半馬   很勤力及很有恆心呀 還上落了千級樓級 努力加油呀

都話屯門區多監察員, 你們好像一出街跑步便會撞到咁   屯門區真係有很多地方跑步, 要善用吧

另外, 以恐防明天搬家時可能或者會沒有了叮叮噹姐辛苦打的那編post, 小妹建議叮叮噹姐copy一份以策安全

升級   54.9%

該用戶從未簽到

回復 43# 的帖子

叮叮噹姐好勤力,加油加油!
    另外記得要有足夠休息喔

小弟都未敢寫BLOG,怕有D咩咩....幾百字無心機從頭打過
    NC姐說得對,做番backup穩陣d~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   35.4%

該用戶從未簽到

叮噹ctse 勁呀
    練石級,有助提牛升大腿肌肉
    遲下ctse 健步如飛
    記得唔好拋低我~~~

遲下睇下ctse 咩時間方便,就個時間,將米拿兄拉筋介紹ctse 享用

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 43# 的帖子

叮叮噹ctse唔止跑得,仲寫得一篇非常吸引既blog。
    開始用上記敘方式記錄練跑路線及過程,用唔同顏色字代表唔同路段更見有心思。
    尾段就用上描寫方式來形容當時山上美麗黃昏景色及愉快既心情,令到睇既我都能夠像置身現場既感受一樣。

升級   0%

難過

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-21 14:56 發表
    叮叮噹ctse唔止跑得,仲寫得一篇非常吸引既blog。
    開始用上記敘方式記錄練跑路線及過程,用唔同顏色字代表唔同路段更見有心思。
    尾段就用上描寫方式來形容當時山上美麗黃昏景色及愉快既心情,令到睇既我都能夠像置 ...

多謝大圍兄的讚賞.
    小妹記錄跑步的愉快,黃昏的美景,等自己更有動力繼續跑
    小妹很喜歡跑新路線,更享受 跑步的過程.

升級   0%

難過

原帖由 redred 於 2008-10-21 12:59 發表
    叮噹ctse 勁呀" />" />
    練石級,有助提牛升大腿肌肉
    遲下ctse 健步如飛
    記得唔好拋低我~~~

遲下睇下ctse 咩時間方便,就個時間,將米拿兄拉筋介紹ctse 享用

星期六早上或者下星期三晚可以嗎?
    鄧記見,一起跑再拉拉筋.

升級   0%

難過

原帖由 obaanc 於 2008-10-20 23:41 發表

叮叮噹姐, 很勁呀 是否已報了30/11半馬 " />" />  很勤力及很有恆心呀 " />" /> 還上落了千級樓級 " />" /> 努力加油呀 " />" />

都話屯門區多監察員, 你們好像一出街跑步便會撞到咁   屯門區真係有 ...

屯門真是練跑勝地,又有監察員監視,包妳唔敢偷懶
    妳放假的星期一可以入來跑,一起行石級 ,賞日落.

升級   0%

難過

原帖由 ram 於 2008-10-21 00:45 發表
    叮叮噹姐好勤力,加油加油!
    另外記得要有足夠休息喔

小弟都未敢寫BLOG,怕有D咩咩....幾百字無心機從頭打過
    NC姐說得對,做番backup穩陣d~"  

小妹咁懶,點會唔休息 呀!
    一星期跑三天,休息足四天.

升級   0%

難過

原帖由 kenneth 於 2008-10-21 08:40 發表

竟然見到七哥?什麼鐘數?

五時多,試過六七點遇過七兄
    反而未遇過屈教練

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-22 23:30 發表

屯門真是練跑勝地,又有監察員監視,包妳唔敢偷懶
    妳放假的星期一可以入來跑,一起行石級 ,賞日落.

很好的提議, 不過3/11可能去行山, 因為有個朋友放假, 自從跑了步後也很久沒有行山了   , 如果真係行山會聯絡妳, 我估妳也有興趣   否則, 過屯門跑步+看白泥的日落very good la, 如仲有氣力可以沿車路跑出流浮山回旋處 遲d計吓幾多d先!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過

原帖由 kenneth 於 2008-10-23 09:51 發表

五時多?但當日閣下好似上麥十,唔怕天黑咩?
    小弟其實都很蛇王的 ,不是常常跑的。

四點幾落街熱身,五時二出發,縮短路線,勉強可以趕及看日落,落山時已經黑,不過有街燈都o.k.
    下次要早大半小時出發,因為越來越早日落.

升級   0%

難過

原帖由 obaanc 於 2008-10-23 09:34 發表

很好的提議, 不過3/11可能去行山, 因為有個朋友放假, 自從跑了步後也很久沒有行山了   , 如果真係行山會聯絡妳, 我估妳也有興趣   否則, 過屯門跑步+看白泥的日落very good la, 如仲有氣力可以沿 ...

小妹因為少了行山(班行山友結婚生仔,工作忙...越來越難約),才開始跑步,比較容易安排時間地點及不用約腳.行山可以聯絡小妹

如果跑步看日落,麥十引水道是不錯的選擇.如果想跑入流浮山,白泥,不一定要上山,不過白泥<>流浮山路窄車快,跑步不安全.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-10-24 00:50 發表

我明天去行大埔梧桐寨~

sonia是講星期六嗎 梧桐寨 - 正.

升級   0%

難過

原帖由 Sonia 於 2008-10-24 00:50 發表

我明天去行大埔梧桐寨~

梧桐寨,個瀑布好正!
    Sonia師姐放平日?輪班工作?
    下次放星期一可以約小妹及NC師姐.