香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 細康

細康的長跑天空 ~ 從心出發 ~

升級   20.95%

• 簽到天數: 1 天

細康 發表於 2013-8-20 13:50
    vlotau ching, 跑了一段時間後, 會大約知道不同心率範圍下的pacing 是多少. 那便以那個 pacing 去做一下 ...

Thanks細康師兄,
    你應該都係用outbound, 我都唔知點解, outbound 跑緊時經常嚮,我都唔知佢beep乜.
    好彩over HR時個beep beep 唔同聲,所以我知,但autolap我真係唔知 exactly係幾時.

不過,我都團購左bryton, 希望會好D.

升級   20.95%

• 簽到天數: 1 天

細康師兄,

唔知點解你個點評出唔晒.

升級   44.5%

奮鬥
  • 簽到天數: 41 天

vlotau 發表於 2013-8-21 12:07
    細康師兄,

唔知點解你個點評出唔晒.

可能手也機版既問題... 暈.

佢有震動提示同步頻器。不過要留意一點係有網友指出佢4秒先攞一次定位。如果你要做短途衝圈, GPS 誤差可能較大. 如果長途往前跑就問題不大.

升級   44.5%

奮鬥

唉... 條心率帶個扣正式分離. 尋日專登攞番去廠商度保修, 要 2周先攞得番.  So Sad!
    我隻士啤心率錶又無 GPS 同 分段資料, 黎緊既訓練都唔知典算好, 仲有個 TT 添. 金翅麻帆鳥...

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1336 天

細康 發表於 2013-8-21 12:19
    唉... 條心率帶個扣正式分離. 尋日專登攞番去廠商度保修, 要 2周先攞得番.  So Sad!
    我隻士啤心率錶又無 ...

TT都係搵個運動場跑25個圈, 有無GPS都無所謂啦

升級   44.5%

奮鬥

細康 發表於 2013-8-21 12:19
    我隻士啤心率錶又無 ...

vlotau ching, 條帶已交回廠商保修. 希望可盡快攞番.

升級   44.5%

奮鬥

vcbid 發表於 2013-8-21 14:20
    TT都係搵個運動場跑25個圈, 有無GPS都無所謂啦

vc 兄, 我想用10月 new balance 10k 條賽道做 TT 呢. 如果趕唔切, 會用1隻心率錶+ GPS手機去應付. 不過會無左分段心率.

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1336 天

細康 發表於 2013-8-21 14:35
    vc 兄, 我想用10月 new balance 10k 條賽道做 TT 呢. 如果趕唔切, 會用1隻心率錶+ GPS手機去應付. 不過會 ...

個人覺得, 10K比賽多數都會跑爆心率, TT都一樣, 最緊要有返每K個PACING, 用黎做正式比賽既參考

細康師兄咁辛苦完成一整個心率課程, 應該好好享受成果, 呢2個星期無錶既日子, 比自己回歸基本享受下無心率限制既速度感都唔錯呀

升級   0%

該用戶從未簽到

其實,就算是比賽,都會有心率策略的.

TT就是一個絕佳的應用機會,而且比自己更加清楚身體狀況.(例如高心率區內可維持多久?最後加速可以去到幾快?維持幾耐?)

升級   44.5%

奮鬥

Race Phase, Wk 4 of 4, D3 TR 5K - 22/8/2013 (0825)
    Temp: 27-31C, RH76%, 煙霞

Warm up: 2 km (up to 80% and then go for 2* 40s fast/40s slow)

Distance: 5 km
    Duration: 27'56
    Avg Pace: 5'36
    AHR: 162 (88%)
    MHR: 171 (93%)

Split: 5'25 / 5'35 / 5'42 / 5'39 / 5'35

Cool down: 0.8 km

因為新hrm 正值維修, 沒有了分段心率資料. 今天很悶熱, 有太陽但煙霞濃, 跑起來很不舒服.

升級   0%

該用戶從未簽到

kelvin71 發表於 2013-8-21 17:15
    其實,就算是比賽,都會有心率策略的.

TT就是一個絕佳的應用機會,而且比自己更加清楚身體狀況.(例如高心率區 ...

這個當然可行.

在那位置開始加速(5km/6km/7km),取決於自身的強項及當時狀態.
    另外要留意,因為速度會一直加快,所以前段要恪守心率上限,太早over,後段就難以保持速度(莫說是要加速)

所以,平日訓練除了要捉摸自身的速度外,也要感受一下,加速對心率影響,加速後能維持多久...等等.

順帶一提,比賽策略我也是以心率做依據,例如:
    1-6km <89%
    7-8km <91%
    9-10km <93%
    最後500m - 無上限.

比賽時仍跟心率,表現未必會是你的100%,但這能確保你能安全地完成賽事.
    當你訓練得愈耐,對自己機能愈加了解,就可以臨場發揮了.

升級   0%

該用戶從未簽到

細康 發表於 2013-8-22 12:40
    Race Phase, Wk 4 of 4, D3 TR 5K - 22/8/2013 (0825)

留意一下,如果5k tempo心率都升到93%,還有的5k 怎麼辦?

還可以加速嗎?
    還可以均速完成嗎?

升級   44.5%

奮鬥

細康 發表於 2013-8-22 12:40

以今天的狀態, 跑下去估計會越來越慢. 休息不足始終是我遇到的難題. 希望下周 TAPER 時真的能有充裕的休息來應付 TT.

升級   0%

該用戶從未簽到

別要期望一個CYCLE就能突飛猛進.
    心率訓練就是循序漸進.這是一個漫長的過程.

以往我跑步只有一個PACING,接觸心率訓練後我學懂有5個PACING;可幸第一個CYCLE後各PACING的速度都有不俗的進步.

在第二個CYCLE,我已能感應到心跳變化,而不需經常望錶.速度興耐力都有些進步.

我相信,你和我一樣,總會看見訓練成果的.

升級   44.5%

奮鬥

kelvin71 發表於 2013-8-23 10:12
    別要期望一個CYCLE就能突飛猛進.
    心率訓練就是循序漸進.這是一個漫長的過程.

謝謝你的分享及鼓勵!

心率訓練真的很像練"玄門正宗的內功", performance efficiency 不是一朝一夕就能練得來的.

第一round 的訓練已完成了, 大概掌握了自己不同hr zone 下的pacing 及了解到自己的弱項.
    下一round 的訓練時希望可以改進大不足之處. 特別是希望身體適應不同跑速及心率, 那就不用經常望錶. 常望錶不多不少也會影響跑姿的啊!

升級   44.5%

奮鬥

Race Phase, Wk 4 of 4, D4 LR 14K - 23/8/2013 (0630)
    Temp: 27-29C, 天陰有雨

Distance: 14 km
    Duration: 94'41
    Avg Pace: 6'46
    AHR: 141 (77%)
    MHR: 151 (82%)
    LapLap TimeTimeAvg PaceTargetAHRMHR
    17'167'166'5665 - 75%
        119 - 139
    136 (74%)140 (76%)
    26'3513'51
    36'4020'31
    47'2227'53
    56'3934'32
    67'1041'42
    76'4748'29
    86'216'216'3676 - 81%
        140 - 150
    146 (79%)151 (82%)
    96'2612'47
    106'3319'20
    116'5326'13
    126'5633'09
    136'5840'07
    146'0546'12

今天跑時下了幾場雨. 尤其是最後 2k時大雨, 混身濕透的一天! 步速與之前分別不大!

升級   44.5%

奮鬥

Race ph wk 4 of 4, D5 spinning - 24/8/2013 (1400)

Duration: 40:00
    AHR: 136 (74%)
    MHR: 214 (?) I guess my old hrm hv some problem
    Cadence: 108 ~126

升級   44.5%

奮鬥

Taper Week D1 - IR 4*1K (1) ~ 26/8/2013 (0800)
    Target HR range: 165 - 168 (90-91%)

Warm up: 2.4 km (with 3* 40s fast / 40s slow)

Duration: 19'36
    Avg Pace: 4'54
    AHR: 167 (91%)
    MHR: 215 (??, 隻舊hrm錶真係唔係太可靠)

Split: 5'05 / 4'56 / 4'42 / 4'53

Cool down: 1.8 km

熱身時隻心率錶已經可2秒內來回 13X 及18X  之間 @ pace 6'00/k. 正常應該只在約 78 - 80% 之間的, 因為已連續2次出現大誤差, 今天決定盡量不望錶以保持跑姿. 意想不到的是這樣反而跑進 5'00/k 內. 估計如非心率錶出錯 (常無故跳上幾十 bpm), 我想 AHR 還可以低一點. 感覺良好的一課!

Like: 5.0
    Like: 5
    可能只是只跑4次 1km吧. 距離短了, 跑起來也輕鬆點~ 另外收到電話, 我隻 ob 有得攞啦~ so good! 唔駛再捱隻舊錶, 真係頂佢唔順......  詳情 回覆 發表於 2013-8-26 14:14
    勁呀~跑入5分鐘內啦  發表於 2013-8-26 14:04

升級   44.5%

奮鬥

細康 發表於 2013-8-26 13:04
    Taper Week D1 - IR 4*1K (1) ~ 26/8/2013 (0800)
    Target HR range: 165 - 168 (90-91%)

可能只是只跑4次 1km吧. 距離短了, 跑起來也輕鬆點~
    另外收到電話, 我隻 ob 有得攞啦~ so good! 唔駛再捱隻舊錶, 真係頂佢唔順......

升級   44.5%

奮鬥

為左慶祝可以提早攞番隻錶同偷到時間唞下 (好明顯係求其搵個藉口), 今晚決定開支酒放肆一下~