香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

個案十三 小腿痛(脛前疼痛 Shin Splint)

升級   41.05%

該用戶從未簽到

真實個案圖片: http://goo.gl/2pvup

W小姐係一名業餘跑手,每星期都會有三至四課嘅訓練。近兩三個月,佢發現當跑到二十公里左右時,左腳上五吋下五吋對落嘅位置會出現冤痛。休息一晚過後痛楚會無咗,但係禁落去都會有少少冤。當佢睇過我另一篇教揀鞋嘅分享之後,就決定搵我做檢查。

檢查發現W小姐嘅小腿呈現明顯內彎。小腿骨正常都會呈現輕微內彎,但若果內彎角度過大,足底於著地時需要作出補償,引致更大角度嘅足外翻,出現補償性扁平足。

補償性扁平足會帶動小腿骨向內旋轉,依附住小腿骨嘅筋膜會受到拉扯,引致發炎。特別係跑步時足外翻動作進行得更加急劇,加快內旋速度,令拉扯力道更大,更容易引致受傷。

小腿內彎好多時會被誤認為o形腳,其實兩者係有分別。o形腳係大腿同小腿之間嘅角度偏歪,而小腿內彎係小腿骨成長變形。兩者雖然都會引致補償性扁平足,但係鞋墊需要唔同嘅設計去處理。

力學鞋墊處理呢個病症嘅原理係減低足外翻嘅幅度同速度。鞋墊由腳踭開始至足弓位置均有效承托足部,由著地一刻開始控制,減少足部因小腿內彎而作出補償性扁平足嘅需要,從而減少小腿筋膜拉扯受傷機會。

想知道自己有無潛在風險?試下搵手指摸住上五吋下五吋嘅內側,順住小腿骨同小腿後肌之間嘅空隙禁落去,腳眼對上三至四吋會係最常出現痛症嘅地方。如果有嘅話,就要考慮下做力學檢查,搵出原因。

預防勝於治療。

+1 0
上一篇︰兰州国际马拉松赛万余盆鲜花10多天被盗下一篇︰【渡海泳2013】水試策略

升級   1%

• 簽到天數: 21 天

本人有以上問題,是否從小發覺能避色內彎?

升級   41.05%

該用戶從未簽到

未必
    小腿內彎有遺傳性
    就算避免不良坐姿或減少負重運動仍有內彎可能
    應以減輕內彎所引致的後遺症為治療目的