香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

asics tiger tarther 與 skysensor 之分別

升級   50%

該用戶從未簽到

各位ching:

如用作跑半馬(訓練及比賽),tarther 好啲,還是skysensor 好啲呢,定係兩隻都唔好?謝謝!
+1 0
上一篇︰Wave Aero下一篇︰明天有沒有人會係粉嶺練跑?.?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

假設閣下指tarther都係日本版.....

skysensor腳跟厚d......日版tarther則前腳掌石墨底

兩隻都可以跑半馬(訓練及比賽都係一流)
個人鍾意日版tarther多過skysensor....

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

謝謝ching的解釋。skysensor 是否平底?其實平底跟非平底跑起來有什麼不同?

我現時穿asics tiger gelfeather (平底)來練半馬,跑時都頗舒服,但跑到咁上下,腳底跟膜就會有撕裂的感覺,唔知跟平底是否有關呢?謝謝!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 烏龜跑步 於 2008-10-14 23:16 發表
謝謝ching的解釋。skysensor 是否平底?其實平底跟非平底跑起來有什麼不同?

我現時穿asics tiger gelfeather (平底)來練半馬,跑時都頗舒服,但跑到咁上下,腳底跟膜就會有撕裂的感覺,唔知跟平底是否有關呢? ...

我自己未著過skysensor,唔知感覺點.......米拿兄或者由你呢位用家補充一下

閣下雙鞋跑左幾多里數左右?閣下跑步落地時是否腳跟落先?

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

我對skysensor (跑左約300km﹚,之前只係比賽用,而家就係用黎跑快課(12km以上﹚同埋比賽兩用﹙10km以上或者上落斜多o既比賽﹚…

skysensor係我第一對asics o既跑鞋,第一次著已經好好feel,我會用「軟中帶硬」黎形容佢,cushion好夠,而最緊要係反應又快,我都而家都好鍾意著佢…下年去日本可能又買多對…

而你話跑跑下腳底跟膜就會有撕裂的感覺,唔知係你少跑長課定有咩問題,慢慢加量同埋多拉筋可能會幫到你…

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

多謝兩位ching的講解與建議。上次打錯了字,應該是腳底“筋膜”。

其實不單是跑長課,有時候我跑了幾K(尤其是上落斜或快跑),腳底筋膜就會有撕裂的感覺,會否跟平底跑鞋有關呢?我著中間有“橋”鞋(非平底鞋)時,腳底撕裂感覺發生的機會就能減少。

簡言之,平底與非平底(有“橋”鞋)有什麼分別呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

Its depends on your pronation!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

你對鞋著左幾耐左右?

不過咁睇....可能對鞋唔適合你都唔定.......

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

你會唔會有扁平足?如果你有而足底條筋唔夠鬆的話都有機會發生你所講o既情況…當然,穩陣o既就去睇醫生喇

升級   0%

該用戶從未簽到

今日去鞋舖試skysensor, 呢對鞋真係正到""
差D忍唔住買, 幸好忍到手

升級   68.42%

該用戶從未簽到

點解忍手呀~~~~~
鞋鋪係咪旺角上樓鋪嗎???
我都打算買返對Skysensor準備比賽.
始終覺得比多少少,好比Nike果d 成$800的硬膠鞋.
話晒都係made in Japan....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 占基利 於 2008-10-15 19:18 發表
點解忍手呀~~~~~
鞋鋪係咪旺角上樓鋪嗎???
我都打算買返對Skysensor準備比賽.
始終覺得比多少少,好比Nike果d 成$800的硬膠鞋.
話晒都係made in Japan....

占兄, Skysensor成千幾銀, 有d肉赤。都係等啲yen跌番落7算, 去日本旅行時先買有so!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Even though Asics is the most popular name brand for running shoes in North America, these two shoes are not sold anywhere in stores here. Nobody wears them here.  It must be an Asian thing!

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

無錯,呢兩個model都係made in Japan同埋只會o向日本有得賣,香港只有水貨…

日本人都係鍾意將最好o既野留俾自己人…

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-10-15 05:00 發表
無錯,呢兩個model都係made in Japan同埋只會o向日本有得賣,香港只有水貨
日本人都係鍾意將最好o既野留俾自己人…

Thanks. I see, only "water goods" in HK.  You are right, Japanese always keep the best to themselves ONLY.  Too bad  no "water goods" over here.

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟愚見, Tarther & Skysensor果底比較薄, 同Kayano 或GT 2130差很遠。鬼佬重身啲所以Tarther 同Skysensor唔係咁合識, 亞洲人就啱啲。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-10-15 05:32 發表
小弟愚見, Tarther & Skysensor果底比較薄, 同Kayano 或GT 2130差很遠。鬼佬重身啲所以Tarther 同Skysensor唔係咁合識, 亞洲人就啱啲。

You are absolutely right!  Don't be surprised when you see a 300 lb runner running a marathon over here.