香港長跑網  - 長跑長友

樓主: eddiefan
打印 上一主題 下一主題

號碼扣

升級   14%

無聊
  • 簽到天數: 2 天

C兄PM我,唔該你。

升級   86.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 15 天

divejy師兄說的是普通外套的啪鈕,大家其實可以去賣針黹野的舖頭買到.
    我尋日在北河街街邊檔買了八對(好似係12mm).價錢$5.希望幫到大家.
    淘寶幾毫子對..不過買得唔多計埋運費就好唔抵.

對,所以如果只買十對八對(粒)喺唔著數的,北河街有就香港買有so 淘竇大多數是人仔3-4元十對(粒)為港幣$3。5-4。5元再加運費  詳情 回覆 發表於 2013-10-27 21:40

升級   100%

該用戶從未簽到

我係灣仔"XX K" 買嘅, Made in Spain, 盛惠18蚊, 有綠/深藍/淺藍/黃, 未扣在衫時, 上下配件有D鬆,成日分體, 我驚5見是但一件都用唔到, 但扣係衫度又幾實淨.
    見師兄在之前post 話淘寶有類似, 我又買返嚟睇睇得5得,未到我手, 下星期再匯報.

Like: 5.0
    keithchan 提到的網址有寫邊度有得買. www.bibfixhk.com  詳情 回覆 發表於 2013-11-7 20:53
    灣仔"XX K"即係? 可否 PM?  詳情 回覆 發表於 2013-11-7 13:45
    Like: 5

升級   92.8%

擦汗
  • 簽到天數: 19 天

bm2004 發表於 2013-10-25 13:47
    divejy師兄說的是普通外套的啪鈕,大家其實可以去賣針黹野的舖頭買到.
    我尋日在北河街街邊檔買了八對(好似係 ...

對,所以如果只買十對八對(粒)喺唔著數的,北河街有就香港買有so

淘竇大多數是人仔3-4元十對(粒)為港幣$3。5-4。5元再加運費

升級   21.05%

該用戶從未簽到

樓上Rita提及的Bibfix號碼扣,據我了解,"上下配件有D鬆,成日分體" 是正常現象。因為使用時是需要將號碼布及衣物夾在中間,所以上下配件中間必須預留足夠虛位。更多有關資料可溜灠 www.bibfixhk.com

升級   100%

• 簽到天數: 78 天

bigman 發表於 2013-8-31 18:43
    多謝ching提供資料, 買左啦, 明天用

師兄可以PM我何處買嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

ED 就係我從淘寶買的鈕, 尺寸15MM, 樹脂, 4粒為1組, 每組RMB1.6, 以便參考

Ching ! 兩種扣, 你覺得那種較好用?  詳情 回覆 發表於 2013-11-5 12:38

升級   19.8%

該用戶從未簽到

ritalau 發表於 2013-11-5 10:50
    ED 就係我從淘寶買的鈕, 尺寸15MM, 樹脂, 4粒為1組, 每組RMB1.6, 以便參考

Ching ! 兩種扣, 你覺得那種較好用?

升級   60.6%

• 簽到天數: 10 天

我用街邊買到的, 是金屬的. hkd5.00 有12粒

升級   100%

該用戶從未簽到

1) Price : HKD18 vs RMB1.6 / 1set
    2) choice of color : 4 vs 16
    3) country of origin : spain vs china
    4) tightness : more or less the same
    5) both no pin hole after use
    6) outlook? hard to tell...
    7) where to buy : HK vs China

我覺得呢... 正如keithchan ching 之前所講, 因BIBFIX要將號碼布及衣物夾在中間所以當它不扣在衫上時是分體的, 我不見其中一件的機會好大, 所以要小心袋好, 你要保存8粒膠件
    而且因它的底件較大, 當扣上時,件衫在4角好似有點皺在一起, 要平放扣上弄好才穿衫較好
    而樹脂扣, 本身不是預計要加衫所以不用時可以自己子母合體, 底件可容穿過號碼布, 不需把號碼布也夾著, 因樹脂較軟, 只要件衫不太厚即可扣上, 因價格較低要是不見也不太心痛
    我會比其他CHING 試試, 讓他們給下意見

升級   19.8%

該用戶從未簽到

Rita Ching !
    淘X那種扣,底面反轉扣會好睇D !

升級   100%

該用戶從未簽到

Yes Sir....
    淘X searching key words "暗扣"

升級   92.8%

擦汗
  • 簽到天數: 19 天

登錄/註冊後可看大圖

記得買12mm以上

升級   21.05%

該用戶從未簽到

選擇號碼扣可視乎個人喜好及對產品的要求而定,但推廣使用號碼扣的一個原因,是它可循環使用,合乎環保原則。現時一個約千人的比賽,使用約4至5千個金屬扣針(包括跑手多拿及損壞),絕大部都在使用後連號碼布一起遭丟掉(保留的不多的一個原因,是大部分扣針都非常劣質,易生銹及損壞),非常浪費及帶危險性(由於扣針尖銳部分外露)。假如一個星期天有幾場比賽,就有數萬個扣針被丟掉。(當然棄丟帶有電子晶片的號碼布,對環境所做成的破壞亦不容忽視,現時外國有些賽事主辦單位已設立收集箱,在比賽後收集號碼布交往專業回收公司處理,在香港實行起來有一定困難,但始終要想辦法妥善處理。)

Like: 5.0
    Like: 5
    同意回收及不派扣針  發表於 2013-11-7 15:21

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 33 天

ritalau 發表於 2013-10-27 11:12
    我係灣仔"XX K" 買嘅, Made in Spain, 盛惠18蚊, 有綠/深藍/淺藍/黃, 未扣在衫時, 上下配件有D鬆,成日分體, ...

灣仔"XX K"即係?

可否 PM?

升級   100%

該用戶從未簽到

ritalau 發表於 2013-10-27 11:12
    我係灣仔"XX K" 買嘅, Made in Spain, 盛惠18蚊, 有綠/深藍/淺藍/黃, 未扣在衫時, 上下配件有D鬆,成日分體, ...

keithchan 提到的網址有寫邊度有得買.
    www.bibfixhk.com

升級   89.6%

開心
  • 簽到天數: 12 天

consider group buy in members' forum

升級   22.95%

• 簽到天數: 377 天

around $18 for 4 个

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

一陣去買!

升級   28.6%

該用戶從未簽到

PM me PM me thx...