香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請問大家有冇試過發生咁古怪既事?

升級   7.8%

開心
  • 簽到天數: 24 天

小生由於之前跑都過了火
    令到被迫休息了一個多兩個星期
    而這段日子裡,
    小生每晚都赤腳行馬路、單車徑等

奇怪的事發生了,
    休息後的第一天……
    小生再度穿上NIKE FREE 3.0並做足熱身、拉筋去跑
    結果沒到3KM就突然小腿勁痛(從前一直都中足著地)
    當然立即放慢停下來
    為了鬆鬆小腿……
    所以又脫了鞋行……
    沒想到赤腳行後痛楚漸漸退減
    最後還慢跑起來……

天呀~~~難道就這樣習慣赤腳跑嗎~~~
    穿鞋反而跑傷腳~~OMG~~
    +1 0
    上一篇︰AVOHK - adidas 5公里長跑賽系列2013下一篇︰2013.10.1 Victoria to Peak 2013

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

小腿勁痛<--脛骨定肌肉?

腳踝對上5吋 肌肉與骨之間位置 @@ 希望沒事啦 第3天了…… 當拉一拉小腿筋時依然會有點點痛 請問這種情況是否可以慢跑呢? 還是其實凡有痛楚都必須休息至無再痛才可跑? 另外,休息期間可否「行」30層樓梯KEEP住肌  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 16:33

升級   7.8%

開心

腳踝對上5吋
    肌肉與骨之間位置

@@ 希望沒事啦
    第3天了……
    當拉一拉小腿筋時依然會有點點痛
    請問這種情況是否可以慢跑呢?
    還是其實凡有痛楚都必須休息至無再痛才可跑?

另外,休息期間可否「行」30層樓梯KEEP住肌肉及練氣嗎?
    又或有什麼可以做呢?

希望指點一下小生,謝謝!

升級   63.16%

該用戶從未簽到

小小分享
    跑完渣打10KM之後, 個膝頭成日都痛, 又睇鐵打, 斷斷續續咁攪咗成3~4個月都未好返晒。
    之後上網睇D人話赤足跑講到好勁咁, 又可以改善跑姿, 又可以乜乜乜...

所以買咗對赤足鞋嚟跑, N記的,
    真係唔知係未咁神, 個膝頭真係無再痛,

但我D FD話, 邊到有咁神呀, 應該你個膝頭傷咁耐, 而家好返啫, 剛剛你又換咗對赤足, 所以先以為佢咁勁
    咁我覺得又有D道理喎, 所以我換返正常跑鞋嚟跑......點知只跑一次....
    個膝頭又痛返.....

所以我而家跑都係著赤足嚟跑的

so far對腳而家無痛, 上個星期都跑完adidas 10KM, 都無痛無事

PS
    我係一個成180磅的肥佬

小生接觸到赤腳跑也是因為腳傷…… (睇黎好多人都係得閒致改為赤足跑……HAHA~~) 到而家小生已沒有興趣穿跑鞋了 最近都是穿拖鞋到起點 就用繩綁係腰包跑馬路…… 距離也能跑到8-9KM 感覺還不錯(不過跑後仍會酸痛)  詳情 回覆 發表於 2013-7-18 14:56

升級   7.8%

開心

TakumiChan 發表於 2013-7-18 14:28
    小小分享
    跑完渣打10KM之後, 個膝頭成日都痛, 又睇鐵打, 斷斷續續咁攪咗成3~4個月都未好返晒。
    之後上網睇D ...

小生接觸到赤腳跑也是因為腳傷……
    (睇黎好多人都係得閒致改為赤足跑……HAHA~~)

到而家小生已沒有興趣穿跑鞋了
    最近都是穿拖鞋到起點
    就用繩綁係腰包跑馬路……
    距離也能跑到8-9KM
    感覺還不錯(不過跑後仍會酸痛)

現在亦買了些材料自製涼鞋
    打算日後拼距離和速度用。

希望廣結同好……多多指教!

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1336 天

可能係因為其中一組肌肉有muscle knots, 令到果組肌肉失去緩衝作用, 所以搞到膝頭痛小腿痛,
    而改用赤足跑會用左另外一組肌群, 避開左有事既肌肉, 所以無事

升級   4.67%

該用戶從未簽到

我早前都跑到足跟底發炎, 足跟痛完到足底前掌痛返屋企赤腳步行時更痛咁係屋企唯有著對有cushion拖鞋, 加上冷熱敷護理, 平時再強化小腿週邊肌肉, 休息時多護理放鬆奔緊肌肉, 而家情況好好多, 跑番了......其實個人覺得, 從來跑步對雙腿impact係大, 有鞋赤足都會有潛在風險......了解自己能力, 識得護理先係長跑長有要點......