香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

[再貼] 操練2400米前要減肥?

升級   8.42%

該用戶從未簽到

其實系Discuss度有po文,不過除左心急之外,想系呢度問多d唔同ge人,取下經。
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=22250581

本身自己都系果種好肥嘅type,應該系最盡都有成168.5cm同埋68kg甘多。。。
但系因為年尾個exam好緊要,所以先甘急問大家有咩良策。

個exam得一項,就系17分鐘內跑完2400米。

其實明白跑績同減肥都唔可以一步登天,但系我想嘅系花盡我可能嘅時間,用盡最大嘅努力去pass個exam。

所以希望各位可以指點一下小弟。。。
+1 0
上一篇︰北京長城8小時挑戰賽下一篇︰沙田 新跑手報到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1336 天

其實你自己有無試過跑? 2400好短程, 17分鐘跑完即係1K 7分鐘左右, 其實不過係快過急步行少少, 唔好話年尾, 以你既磅數, 就算無跑開, 應該1個月都做到啦

你裝個跑步APPS係電話, 拎住急步行2400, 隔日一轉, 每次快少少, 唔係有咩暗病, 1個月後應該已經夠PASS
    PS. 頭幾次唔洗快, 最緊要係行夠2400

我試過跑2400,不過到中途1600(用左15分鐘)就已經頂唔順,走左去廁所嘔。。。  詳情 回覆 發表於 2013-7-31 16:20

升級   8.42%

該用戶從未簽到

vcbid 發表於 2013-7-31 16:09
    其實你自己有無試過跑? 2400好短程, 17分鐘跑完即係1K 7分鐘左右, 其實不過係快過急步行少少, 唔好話年尾,  ...

我試過跑2400,不過到中途1600(用左15分鐘)就已經頂唔順,走左去廁所嘔。。。

唔好死頂, 會跑傷無益既 你試下急步行2400, 以唔係好喘為大前提, 計下要幾耐, 跟住隔日快10秒8秒, 等肌肉習慣左好快達標  詳情 回覆 發表於 2013-7-31 16:34

升級   0%

奮鬥

TheDemigod 發表於 2013-7-31 16:20
    我試過跑2400,不過到中途1600(用左15分鐘)就已經頂唔順,走左去廁所嘔。。。 ...

唔好死頂, 會跑傷無益既

你試下急步行2400, 以唔係好喘為大前提, 計下要幾耐, 跟住隔日快10秒8秒, 等肌肉習慣左好快達標

明白,我聽日會開始,甘就試下呢個方案啦~  詳情 回覆 發表於 2013-7-31 16:38

升級   8.42%

該用戶從未簽到

vcbid 發表於 2013-7-31 16:34
    唔好死頂, 會跑傷無益既

你試下急步行2400, 以唔係好喘為大前提, 計下要幾耐, 跟住隔日快10秒8秒, 等肌 ...

明白,我聽日會開始,甘就試下呢個方案啦~

你計完時再上黎講講個時間啦, 我覺得應該係25分鐘內 你跑到嘔應該係一開始唔識控制步速, 跑得太快缺氧  詳情 回覆 發表於 2013-7-31 16:44

升級   0%

奮鬥

TheDemigod 發表於 2013-7-31 16:38
    明白,我聽日會開始,甘就試下呢個方案啦~

你計完時再上黎講講個時間啦, 我覺得應該係25分鐘內

你跑到嘔應該係一開始唔識控制步速, 跑得太快缺氧

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

講真, 其實你BMI=24, 話肥, 其實唔係好肥, 不過可能平日運動真係好少.

7分鐘一k, 的確係急步行既速度, 不過你用9分半一k的pacing跑到1600m會嘔的經歷就真係有d奇怪, 可能同你當日狀況有關, 你會唔會食得過飽? 天氣會唔會太熱太悶? 回想一下當日係d咩客觀環境.

如果你仲有d時間, 我建議你用2分半鐘一個圈先跑兩個圈, 即係5分鐘時間800m作為開始, 等身體適應, keep住每星期起碼2-3次, 每星期加一個圈, 咁一個月的話就係2400m, 15分鐘左右完成得到.

當然你練跑前要做好準備工夫, 唔好食得過飽, 休息足夠, 唔好飯後立即跑, 盡量避免中午跑, 著裝要輕便通風, 做好熱身, etc.

跑步又好, 其他運動都好, 係唔可以一步登天, 寄語你平日要多d勤d做運動, 咁先至可以有建康的身體, 更多的財富.

升級   8.42%

該用戶從未簽到

其實我都系著學校套運動服,因為比較怕羞嘅原因唔系好夠膽著咩短褲背心。。。

仲有自己唔系太識得去做咩熱身啊,控制食量唔好太飽啊,或等幾耐先跑啊
    果啲都系我要學習學習嘅地方。。。

至於果日我都認食得好飽,跑完嘔返成份早餐出來。。。
    跑果時都差唔多成十點幾十一點。。。(朝早)
    再加上我一開始就快跑400,跟住就冇氣甘慢跑埋果1200。。。
    可能都系因為甘所以嘔嘔嘔嘔嘔。。。

重點!!快跑400 唔好話你少運動, 全力跑完400我都捱唔到2000 果400你都跑爆左, 仲點跑埋果2000 同埋食少D, 抖陣先跑, 最多跑完再食  詳情 回覆 發表於 2013-7-31 17:15

升級   0%

奮鬥

TheDemigod 發表於 2013-7-31 17:05
    其實我都系著學校套運動服,因為比較怕羞嘅原因唔系好夠擔著咩短褲背心。。。

仲有自己唔系太識得去做咩 ...

重點!!快跑400
    唔好話你少運動, 全力跑完400我都捱唔到2000
    果400你都跑爆左, 仲點跑埋果2000

同埋食少D, 抖陣先跑, 最多跑完再食

升級   8.42%

該用戶從未簽到

明白,仲有想問下慢跑嘅意思系指要跑幾慢?

EDIT:慢跑或者急行同平時講嘅跑步有咩分別?

我慢跑7-8分鐘1K, 上面kokyan_lam師兄4-5分鐘, 可以差好遠 你都係急步行2400計左要幾耐先啦, 我地講個時間出黎, 一陣你又跑到嘔就死得  詳情 回覆 發表於 2013-7-31 17:39

升級   0%

奮鬥

TheDemigod 發表於 2013-7-31 17:36
    明白,仲有想問下慢跑嘅意思系指要跑幾慢?

我慢跑7-8分鐘1K, 上面kokyan_lam師兄4-5分鐘, 可以差好遠

你都係急步行2400計左要幾耐先啦, 我地講個時間出黎, 一陣你又跑到嘔就死得

我之前有參加過港鐵競步(公開組系度家庭樂果啲呢~) 想問下急步行系咪同果啲競步差唔多,只系冇特定姿勢?  詳情 回覆 發表於 2013-7-31 17:42

升級   8.42%

該用戶從未簽到

vcbid 發表於 2013-7-31 17:39
    我慢跑7-8分鐘1K, 上面kokyan_lam師兄4-5分鐘, 可以差好遠

你都係急步行2400計左要幾耐先啦, 我地講個時 ...

我之前有參加過港鐵競步(公開組系度家庭樂果啲呢~)
    想問下急步行系咪同果啲競步差唔多,只系冇特定姿勢?

乜都唔洗理, 好似你平時行路行快D就得, 行到有少少喘就得, 睇返個時間你就會覺得17分鐘唔係好難  詳情 回覆 發表於 2013-7-31 17:54

升級   0%

奮鬥

TheDemigod 發表於 2013-7-31 17:42
    我之前有參加過港鐵競步(公開組系度家庭樂果啲呢~)
    想問下急步行系咪同果啲競步差唔多,只系冇特定姿勢 ...

乜都唔洗理, 好似你平時行路行快D就得, 行到有少少喘就得, 睇返個時間你就會覺得17分鐘唔係好難

升級   0%

該用戶從未簽到

我最初開始跑是慢跑100m(因缺少運動,已足夠令我輕微喘氣),步行100m(回氣),再慢跑100m,步行100m, ...跑到覺得倦就停,不用勉強自己。

下次試下加長跑的距離,跑200m,行100m,跑200m,行100m, ...

如此逐漸加跑的比例。不用太久就可以不停跑2400m。

然後才逐漸加快速度。

升級   17.8%

該用戶從未簽到

2分50一圈係怕耐力唔夠姐
    一星期練2,3次每次30分鐘都好足夠

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

仲有你呼吸都好重要. 每一下呼吸要深而長, 重點係盡量將廢氣呼出; 口鼻同吸, 口呼, 一開始唔好太急促, 要有節奏

升級   8.42%

該用戶從未簽到

因為學校要補課嘅關系,突然發覺啲時間少左。。。

不過照大家甘講,先先一個星期跑三次
    每次跑到累就行,行到順就繼續跑。。。
    (系咪甘?)

岩岩先開完會。。。
    陣間出去試下急步行2400~

升級   70.53%

該用戶從未簽到

用手錶計時, 7分鐘一公里, 對你黎講唔係難事.
    你應該之前跑係無計時, 無計PACING, 一開跑就喪跑, 頭個幾百就用晒全身的力, 之後要跑都無力跑....
    你試下去帶隻有計時的手錶, 去標準運動場, 大步D去急步行400米, 每兩個半圈計一計, 應該大約係7分鐘...

升級   8.42%

該用戶從未簽到

嘩…8:17…

8:17 1K? 係既都差唔多啦, 好快達標  詳情 回覆 發表於 2013-8-1 12:03

升級   0%

奮鬥

8:17 1K? 係既都差唔多啦, 好快達標