香港長跑網  - 長跑長友

查看: 5377|回復: 44

好驚完成唔到半馬,都練了差不多半年!!!!!!!!!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

體能狀態&心理因素有關.
    跟長跑網約跑,有人一齊跑,士氣高昂!
    跑過一次10k,下次再跑,有信心及決心過10k.....如此類推.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-19 22:51 發表
    體能狀態&心理因素有關.
    跟長跑網約跑,有人一齊跑,士氣高昂!
    跑過一次10k,下次再跑,有信心及決心過10k.....如此類推.

x 2, 一次比一次加上去, 跑街會好d, 比個目標自己今次要跑去邊樹, 去邊樹睇野咁, 跑完目標才可以吃餐勁

每次加2k, 得ge得ge

升級   0%

該用戶從未簽到

kfc ching

小弟都練緊半馬!!

我用比龜速更龜速的時間跑

不要速度要長度

半K \ 1K 加上去

小弟距離跑長左

c hing

你一定得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kfc1999 於 2008-10-19 22:39 發表
    唔知點解跑黎跑去都係10k - 11k,跑長少少都已經頂唔住,唔知係唔係心理問題,一去到8k-9k就有隻魔鬼出黎同我講..............夠啦夠啦

唉..................

咦? 去到8k-9k魔鬼先叫你停? 咁呢隻都算遲同懶喎!

下次唔好理佢! 俾心機無話唔得嘅!

升級   0%

難過

原帖由 onon 於 2008-10-19 23:26 發表

咦? 去到8k-9k魔鬼先叫你停? 咁呢隻都算遲同懶喎!

下次唔好理佢! 俾心機無話唔得嘅!

係喎!又遲又懶

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-19 23:29 發表

係喎!又遲又懶

通常我嗰隻頭1k就叫我停啦...有時未出門口添!

...睬佢都儍
    !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onon 於 2008-10-19 23:36 發表

...睬佢都儍!

ching高招呀...

升級   0%

難過

原帖由 onon 於 2008-10-19 23:36 發表

...睬佢都儍!

x2,唔定時叫小妹唔好跑.
    昨天睡魔成功吹眠小妹,今晚小妹攪革命,超疲倦都去索8k.
    免得心魔坐大.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-19 23:47 發表

x2,唔定時叫小妹唔好跑.
    昨天睡魔成功吹眠小妹,今晚小妹攪革命,超疲倦都去索8k.
    免得心魔坐大.

要反擊, 勁過隻野

升級   0%

該用戶從未簽到

...睬佢都儍!

x2

升級   28.33%

該用戶從未簽到

最大的心魔是西隧,上斜真是........... 多人一齊跑會冇咁容易放棄 或者跑

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

慢慢練啦..
    小妮子也正在練半馬..
    大家一齊加油~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 20/10/2008 11:01 發表

x2,小弟兩次渣打半馬都是死响嗰處。

Ken兄,去到嗰度時就用一條比佢長比佢斜嘅路同佢比較,克服心魔。例如以下一條勁斜:

http://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=2054&goto=lastpost#lastpost

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.47%

該用戶從未簽到

唔係好同意要揾一條勁斜嚟練。 揾一條差唔多斜度嘅先練到上斜嘅技術同呼吸節奏。

其實西隧出口上天橋唔係太長太斜,大家有嘅只是心魔。 尤其是全馬者,嗰度大約35k,大家覺得會 '撞牆'。  其實,只要訓練足夠,'牆' 根本不會存在,心魔也不會走出來。

面對上斜只要稍為收細步幅,每K减慢10-15秒就足夠了。

評分

查看全部評分

升級   45.05%

該用戶從未簽到

原帖由 csrunner 於 2008-10-20 17:57 發表
    唔係好同意要揾一條勁斜嚟練。 揾一條差唔多斜度嘅先練到上斜嘅技術同呼吸節奏。

其實西隧出口上天橋唔係太長太斜,大家有嘅只是心魔。 尤其是全馬者,嗰度大約35k,大 ...

練斜路固然可以練呼吸和習慣上斜的感覺,但是較接近 速度 和 耐力 的混合練法,雙腳也頗為受壓,所以一星期也不宜練得太多。
    我覺得對距離的習慣和訓練才是首要,hill training反而其次。

我同意訓練充足是化解心魔之法。
    請問樓主每星期的跑步計劃大致如何?
    建議在10、11K的基礎上,找一天(例如星期日)故意比平時跑得慢,而距離則長2K,再慢慢從這基礎上去。
    以現在時間的充足和天氣的轉涼,持續訓練之下在渣打前完成半馬並不是難事。

本人在今年年初仍未跑過10K以上的比賽,在三月尾才首次嘗試15K,五月頭跑了個13K的越野賽,路段非常斜,也許比得上大潭。
    雖然平時甚少練上斜,但是問題也不大,只是時間比平時慢,若目標是要完成,快慢也不是問題癥結吧。

至今從五月尾到現在我已跑了六個半馬。
    在第二次跑半馬時,要面對一條數百米的斜路兩次,雖然唔算斜,但都頗令人心慌,然最後也撐過了,時間也和多平路的半馬差不遠。
    所以,閣下現時若可跑到10K,要上21.1K並不是難事,通常大部分人在大約30K才會遇到所謂的撞牆問題。
    (我在普通長課中也試過一次)。

結論:1. 訓練充足 2. 臨場情緒素質 3. 克服心魔

附帶我學校的半馬訓練建議可作為參加之用
    (由第四頁比賽16 星期前開始看起)

MM_half_intermediate.pdf

64.97 KB, 下載次數: 38

升級   0%

擦汗

至今從五月尾到現在我已跑了六個全馬。

米迦勒兄果然厲害~
    我都目前為止未跑過一程半馬
    且最近轉戰中距離田徑項目

升級   45.05%

該用戶從未簽到

回復 19# 的帖子

嘩,對唔住,打錯一個字原來差咁遠。
    我當然未跑過全馬啦,是6個"半"馬

另外
    我只是位跑均速的跑手,並不擅長段速,中距離一定比你遜得多。
    實不相暪,我10K PB 的均速與半馬唔差得遠,5KPB更比10K為慢,
    edwin 兄早前分析,也許我對腳的肌肉太習慣跑10K以上,故此跑中短距離時不太曉得快放。
    希望趁這個"夏天"練多點interval,使身體較習慣高速。