香港長跑網  - 長跑長友

跑鞋壽命

升級   97.67%

該用戶從未簽到

有什麼徵兆可以知道

自己的跑鞋應該更換呢?
(無穿無爛,只係個底開始平晒)

我對美記

code no. 8kn-5XXXX

最近先知原來5xxxx代表2005出品

升級   0%

該用戶從未簽到

500公里左右就要換啦,就算無穿無爛,都冇晒避震啦

升級   49.47%

該用戶從未簽到

所以平時要有做紀錄習慣, 例有我有4對鞋, 唔做紀錄, 好難知道每對鞋跑咗幾k.

我通常用 SportTracks 記錄.

升級   97.67%

該用戶從未簽到

有時我當出街鞋著出街行路
那也要計算在500公里內嗎??

另外,點解美記的波浪設計用得耐會無晒避震呢?(當有撰損耗,避震器好像沒有變形耶,)

話時話平時真係好難會count到跑咗同行咗几多k~~
如果係練全馬的ching~~一個星期個跑量要100k左右~
那即是說他們平均要一個多月換對新跑鞋~~

升級   0%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 phenli 於 2008-10-21 15:34 發表

有時我當出街鞋著出街行路
那也要計算在500公里內嗎??

跑鞋一般都唔著出街,通常係退左役後才當出街鞋著.
跑步及行街都計算在內.

升級   49.47%

該用戶從未簽到

1) 通常唔會著'現役'跑鞋行街, 通常我會著 '打咗柴' 嘅跑鞋平時用.

2) Mizuno 嘅 wave 並唔會 '蝕', 蝕嘅係中底 (Midsole), 即係白色類似海綿嘅部份, 通常係 Eva 等 material, 用耐咗會無咗彈性.

3) 啱呀, 如果唔想隻腳受傷, 兩個月就差唔多要買鞋.  當然, 好多人著倒過千k都覺得無問題.

升級   2.63%

該用戶從未簽到

吓兩個月就換, 師兄係咪練得好密?

升級   49.47%

該用戶從未簽到

準備馬拉松之前十多個星期會多啲, 由70漸漸到110k/week 啦.

升級   2.63%

該用戶從未簽到

勁!!!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

I change mine every 250 to 300 miles.  I usually alternate between two pairs (same size and model) so I don't have to buy so often.

升級   0%

該用戶從未簽到

我就有個比較簡易的方法,冇需要記錄對鞋跑左幾公里,就係每年報完渣打後就買新鞋,
然後跑佢200公里左右,咁就可以係隻鞋最fit既時候跑渣打啦.

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-10-23 00:46 發表
我就有個比較簡易的方法,冇需要記錄對鞋跑左幾公里,就係每年報完渣打後就買新鞋,
然後跑佢200公里左右,咁就可以係隻鞋最fit既時候跑渣打啦.

請問CHING
Q1.咁有無話準備兩對鞋
一對跑街
另一對跑運動場
畢竟跑街會損耗對鞋快過跑運動場....

Q2.平時可以點樣保養對鞋令它的壽命可以長D??

Q3. 那我這對鞋連跑同去街都用咗兩年了
都係時候換鞋啦
各位CHING有無鞋好介紹呀??? 五百蚊樓下就沒問題

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

Q1.咁有無話準備兩對鞋一對跑街另一對跑運動場
剛退役個對還可用於跑場,始終場地較軟.新買個對就用來跑街,因地較硬.

Q2.平時可以點樣保養對鞋令它的壽命可以長D??
用二對鞋輪流著,如鞋濕左不可用陽光晒乾,應放些報紙於鞋內用風吹乾

Q3. 那我這對鞋連跑同去街都用咗兩年了
唔駛問,肯定要換啦...除非你真係好少好少著

各位CHING有無鞋好介紹呀??? 五百蚊樓下就沒問題
長跑網好多師兄都介紹 美津濃Wave Rider 11 https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   97.67%

該用戶從未簽到

非常多謝兩位chings的解答~~
令我獲益匪淺

其實我只有160磅到~~6呎高~~家住葵涌區~~跑街會多點
Q1.哪我應該從哪几方面選擇一對適合自己的跑鞋???

由於對跑鞋不熟悉
加上近年推出的款式實在令人目不暇給
所以有好鞋($500樓下),賣鞋的好地方chings 都可推介給小弟~

我也會留意阿平CHING介紹的RIDER11同KENNETH CHING介紹的IDATEN~~~
好像還有12對嗎?大致上有什麼分別嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

係喎,今朝係其他討論區見有人話12月初有Rider 12出,本來都決定左買11,而家有D心大心細,
有冇師兄比下意見?

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-10-23 12:37 發表

CHING 用 RIDER 11 吧﹗暫不要考慮 IDATEN。閣下買鞋,RIDER12 下年先會出,會取RIDER 11 的。如買鞋,可以試試荃灣中興,會較多款。

多謝CHING~~
等我去揾下先~~
因為我只查到在海壩街~~
左右附近會否有什麼清晰易見的地標嗎?" />" />

其實我一年前買咗NIKE AIR鞋
因好少用所以還保存良好
那對也可以跑但就比較重和沒美記舒服

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到