香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Asics Cumulus 15(新鞋) + Adidas Response 20 (舊鞋)

升級   32.11%

該用戶從未簽到

Adidas Response 20 (舊鞋) 跑咗1000k。鞋踭蝕到斜晒
+1 0
上一篇︰請問有冇師兄師姐知道邊度有大碼Asics同Mizuno賣?, >13下一篇︰新手想跑馬拉松10k,想請教各位跑友

Like: 5.0
Like: 5
我既adistar salvation 3 跑左接近900k, 鞋踭由4mm蝕到1mm.  發表於 2014-2-21 21:01

升級   7.8%

開心
  • 簽到天數: 52 天

ching, photo too small

升級   32.11%

該用戶從未簽到

個版唔俾我pose大圖

升級   32.11%

該用戶從未簽到

今日着咗cumulus 15跑咗11k,有以下心得﹕

包覆度﹕
    兩款都厚,cumulus 15比較透氣兼網面有彈性

回饋﹕
    可能cumulus 15個gel 吸震,每一步都要出力提腳,跑得比較攰。adidas response 20 有推進力,跑得省力

跑感﹕
    兩對差唔多,但對cumulus 15有d失望,完全冇人地所講有踩住枕頭的感覺,feel唔到gel壓縮

避震﹕
    兩對都係厚底避震型,感覺着cumulus 15 跑11k後,膝頭的受壓明顯細好多

耐磨度﹕
    Adidas出名個底唔襟,但對cumulus 15 都有失望,11k後腳踭位的AHAR+耐磨橡膠已有磨損,AHAR個"A"字已經磨走咗

總結﹕
    要我2簡1,我會簡cumulus 15 。

我之前着薄底鞋跑,結果患有跑步膝,痛咗年半至好番,而cumulus 15對膝頭受壓細好多。Adidas response 20 個避震都ok,不過跑完10k,膝頭舊患都會微痛到第2日。而家cumulus 15冇呢個情況。

雖然cumulus 15冇反彈力,跑得較攰,但對雙腳肌肉訓練都算好事。

Like: 5.0
    詳盡的分析  發表於 2014-3-15 08:00
    師兄, 小弟正準備買對 cumulus 15, 唔知你個對係邊度買? 同埋咩價錢到? 因我上官網見好似冇你哩對既顏色? Thanks.  詳情 回覆 發表於 2014-2-20 17:33

升級   41%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

我著過nimbus,後來轉cumulus,我反而鍾意後者,nimbus會好'林',可能就係ching你所講的枕頭感覺,我相信tiger kayano會更有枕頭feel,不過我未試過,講番轉頭,因為nimbus我覺得'林'得濟,試左cumulus,個時聽售貨員講個鞋底會硬少少,但仍會有同一樣既gel,我即管一試,著左對12紅色,幾好就買多對螢光,,相隔一代都想買對15(係唔係?),訓練比賽都係佢,不求快(其實對鞋輕左,對我呢d都會唔特別跑快d),但求保護避震就收貨了!

要反彈力,著美記應該會明顯d,佢個層膠有多少少回彈....老虎舊gel就吸震..

升級   61.58%

慵懶
  • 簽到天數: 8 天

亞叻 發表於 2013-9-8 18:57
    今日着咗cumulus 15跑咗11k,有以下心得﹕

包覆度﹕

師兄, 小弟正準備買對 cumulus 15, 唔知你個對係邊度買? 同埋咩價錢到?
    因我上官網見好似冇你哩對既顏色?
    Thanks.

仲以為呢個post潛水,所以咁遲覆,Sorry~ 可能ching而家已買咗 我響10k買, 我見運x國&運x家都有,全部公價HK$950 再9折。當時cumulus 15香港代理得呢隻色。 我見樂天網有綠色,靚好多,連運費價錢差唔多,不過成  詳情 回覆 發表於 2014-4-24 02:58

升級   32.11%

該用戶從未簽到

ncy727 發表於 2014-2-20 17:33
    師兄, 小弟正準備買對 cumulus 15, 唔知你個對係邊度買? 同埋咩價錢到?
    因我上官網見好似冇你哩對既顏色? ...

仲以為呢個post潛水,所以咁遲覆,Sorry~
    可能ching而家已買咗

我響10k買, 我見運x國&運x家都有,全部公價HK$950 再9折。當時cumulus 15香港代理得呢隻色。

我見樂天網有綠色,靚好多,連運費價錢差唔多,不過成日冇貨