香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步減肥進度問題

升級   5.26%

該用戶從未簽到

大家好 我自4月 每星期跑步3-5次, 每次最少30分鐘, 有控制飲食及做GYM
亦成功由195磅減至而家171磅
但煩惱既係, 由8月頭至而家10月尾, 體重一直係168-172磅之間, 唔上唔落, 係咪因為跑太慢呢(30分鐘4-5k左右)
另外我既左腳, 於細個踢波時受傷, 醫唔好, 結果而家跑步30分鐘後, 好易會痛, 即使身體有氣都跑唔到, 有冇辦法解決呢?
+1 0
上一篇︰彩虹區新手報到下一篇︰我想買跑鞋,500$樓下

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 logistica 於 2008-10-22 17:23 發表
大家好 我自4月 每星期跑步3-5次, 每次最少30分鐘, 有控制飲食及做GYM
但煩惱既係, 由8月頭至而家10月尾, 體重一直係168-172磅之間, 唔上唔落, 係咪因為跑太慢呢(30分鐘4-5k左 ...

凡是帶氧運動都是先燒醣後燒脂,所以速度對減肥幫助不大,正如Kenneth師兄所言應加長持續運動時間.
運動初段體重會有好明顯的下降,中段時間正如你所言不上不落,那是因為有部份脂肪已轉成肌肉,而肌肉比脂肪重的緣故.

如果只為減肥,而擔心傷腳,其實還有好多帶氧運動都有同樣的效果.

升級   5.26%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-10-22 17:28 發表

每一次跑步,須要30分鐘後先會開始消脂的,建議閣下增長跑步的時間由30分增至60分,另外閣下跑前及跑後,有沒有做一此拉筋動作,熱身及 cooldown?
熱身比較少
但隻腳本身就係傷左, 行路都會痛, 都忍左成5年啦
咁我跑慢d, 盡量將時間拉長

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 logistica 於 2008-10-22 19:03 發表
熱身比較少

如閣下目標只是減肥, 而又有脚傷(行路都痛)的話, 可試做其它帶氧運動 (例如游水, 單車), 以免傷患惡化! 等脚傷好返才跑, 這樣才長跑長有!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 logistica 於 2008-10-22 01:23 發表
但煩惱既係, 由8月頭至而家10月尾, 體重一直係168-172磅之間, 唔上唔落, 係咪因為跑太慢呢(30分鐘4-5k左 ...

Hi ~

Try take in even lesser calories in each meal.  It should work.  Good luck

升級   5.26%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-10-22 20:02 發表

如閣下目標只是減肥, 而又有脚傷(行路都痛)的話, 可試做其它帶氧運動 (例如游水, 單車), 以免傷患惡化! 等脚傷好返才跑, 這樣才長跑長有!

其實未跑之前, 的確行路都痛
但4月開始跑步, 已經好左好多
隻腳之前睇過好多次, 次次唔斷尾, 發炎收場
fuwuqi55 該用戶已被刪除

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

同等體積肌肉係重過脂肪,跑步增強肌肉發達,同時間脂肪又減少,
    咪可能冇減磅囉!唔等於你冇fit到.
    一著舊衫褲就現型!

磅數會隱瞞部份實況,除非你個磅可量脂肪成份,
    衫褲係最誠實, 係唔會講大話!

升級   0%

該用戶從未簽到

我睇log 兄要先正視膝傷問題,至可以長跑長有~~

敷冰,捽野,游水都有助膝傷復原(過來人),另外跑前多多多多熱身同拉筋都好重要,跑時用全包護膝絕對可以幫你減低膝痛~~

如果你每次跑30min 都已經有效果,加到45-60min 一定令你喜出望外,上面幾位ching 既經驗同知識都好寶貴,至緊要你聽話~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 logistica 於 2008-10-22 19:03 發表
    熱身比較少

如果ching 既目標只係減肥,跑慢d,跑長d 絕對係一個明智既決定~~

升級   50%

該用戶從未簽到

我諗你差唔多要再減d吃....