香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

大阪初馬前6星期stress fracture!連個天都唔鐘意我!!

升級   55.8%

該用戶從未簽到

小妹4個月前開始跟programme練,一星期6課,一個月前跑到28K,成日跑到18k到就左腳板底痛,跟住聽人講走去整矯形鞋墊,著咗鞋墊跑左腳板底唔痛,但係右腳小腿痛,矯型師話D肌肉要時間適應, 咁就無理佢繼續著,點知越黎越痛,跟住就唔著鞋墊跑都痛,最後連行路都痛,跟住去睇physio,睇左2禮拜,行路唔痛,試走10K,跑緊唔痛,第2日先痛,最後去睇骨科,照MRI, stress fracture,要休息6個星期,:'6個星期啱啱好係race day!! 都唔知落唔落場好啦!!!
+1 0
上一篇︰徵求練山buddies (目標: HK100Ultra Marathon/ Vibram)下一篇︰[附短片] 73歲跑全馬2:54 -- 惠特洛克

升級   13.8%

該用戶從未簽到

深表同情,不過博唔過呀。休息多啲啦。

升級   16.85%

開心
  • 簽到天數: 182 天

師兄保重,慢慢調養,切勿心急,養好傷患還機會多的是,這樣才能長跑長有。

祝師兄早日康復!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

如果係stress fracture,那就不要落場了,養好傷再跑過,以後多的是機會。你一月前就可以跑到28K都算好犀利的了,我9月先開始練,也知道時間不夠,祗能以平常心參與大阪馬拉松了。

升級   48.4%

該用戶從未簽到

如果一星期6課 都好重訓練 無咁上下底子會出事 多休息吧 再傷就煩

升級   0%

• 簽到天數: 1 天

大阪馬時限7小時,即可用接近10分/K完成,用行的話只要均速急行都可以完成.  即但如果真係唔得就千祈唔好勉強,日後賽事多的是,最緊要長跑長有!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

Stress fracture 最好休養。與其帶傷勉強完成初馬,倒不如待下次狀態十足時做個滿意的成績。祝早日康復!

升級   55.8%

該用戶從未簽到

我諗住呢6星期踩單車,keep 住endurance 啦!因為買晒機票酒店,都會去嘅,到時如果好番晒就試吓跑囉

升級   7.6%

該用戶從未簽到

如果係我 , 现在離比赛日還有個幾月 , 我一定想辨法解決 ! 什麼下次呀 ..大把機會...這些全部是廢話 , problem solving ! (以上個人意見如有得罪各師兄請原諒! /今次我第三年跑大阪了 , 如果唔跑 , 我覺得好似玩100k , 最後一個CP先止Quit!)

這些才是癈話,攞人家的腳駁飛,不如你打破自己腳,再係6個星期後跑次全馬我睇呀  發表於 2013-10-6 06:29

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 5 天

Keep 住運動量okay 喎,有時停一停,可能有意想不到效果呢,記住馬拉松唔係靠幾個星期嘅!

升級   7.8%

開心
  • 簽到天數: 52 天

take a rest, 長跑長有

升級   31.05%

該用戶從未簽到

感同身受, 小弟東馬前兩月踢波致半月板撕裂, 捱住去, 最終上車收場 ...

升級   81%

該用戶從未簽到

呢度真係好多唔負責O既建議,包括你自己,STRESS FRACTURE仲踩單車俾壓力小腿?!醫生都唔會叫你企得耐喇

當你第一隻馬嚴重準備不足都仲去夾硬試,我只有祝你唔會係最後一隻馬

升級   75.33%

慵懶
  • 簽到天數: 37 天

可以去大阪感受吓氣氛,但一切以身體為重,長跑長有
    祝你早日康復!

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

跟乜人的programme 練?係特別為你訂制的還是網上的大路貨?用到6次\星期?本身係乜實力呀?好似休息時間不足喎

係有經驗嘅教練黎㗎,因為我乜都唔識,6課其中4課金課,2課recovery run,用heart rate training  詳情 回覆 發表於 2013-10-6 17:20

升級   55.8%

該用戶從未簽到

little-fish 發表於 2013-10-6 06:35
    跟乜人的programme 練?係特別為你訂制的還是網上的大路貨?用到6次\星期?本身係乜實力呀?好似休息時間不 ...

係有經驗嘅教練黎㗎,因為我乜都唔識,6課其中4課金課,2課recovery run,用heart rate training

升級   21.85%

該用戶從未簽到

我大大3星期前拗柴, 依家仲未復原, 黎緊12月已報名既星加坡渣馬會放棄, 出年2月渣馬都唔會同去報名

來日方長

升級   39.75%

慵懶
  • 簽到天數: 5 天

想八卦一下,Ctse 是小腿還是腳板有壓力性骨折?如果妳想以其他運動保持體能,可徵詢醫生或治療師意見再決定。祝早日康復!

升級   80%

該用戶從未簽到

深表同情, 但唔好摶, 留得隻腳在, 哪怕無得跑?

或者去游下水LA, KEEP住個心肺功能