香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

樂施毅行者

升級   97.67%

該用戶從未簽到

請問今年有無CHINGS參加咗毅行者呢?
+1 0
上一篇︰2008北京馬拉松短片下一篇︰點解去唔到長跑網個首頁?

升級   11.35%

該用戶從未簽到

我有呀!

升級   97.67%

該用戶從未簽到

其實我都想玩好耐
曾經問過些朋友
有些已經玩不再玩
有些又沒興趣~
而且又這般勞累

最近和一個許久沒連絡的朋友閒談
好開心!!!
他說他參加咗今年毅行
並找我做SUPPORT陪行

其實陪行真是陪行咁簡單??
身為SUPORTTER應該注意什麼??~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-10-23 13:27 發表

如果比我諗,support 陪行,性質支援,可以幫閣下朋友袋水,食物等較重行李,以減輕閣下朋友的負重,等佢可以輕鬆走幾段路。" />" />小弟估吓咋﹗

因為我睇過毅行今年的宣傳片
片中許多人物的裝備都很輕便~~

真係輕便到呢

我想像唔到我要背什麼......
不會就係咁攰死係山頭哇..

升級   11.35%

該用戶從未簽到

我個team都有隊友的朋友陪行,我想除左如kenneth兄所講幫手負重外,更重要應該是對神上的鼓勵,聽經驗者講尤其是隊伍中有隊員不幸退中,陪行者就更重要了。其實很少陪行是行全程的,師兄可選擇個別路段陪行,或在其他support point提供物資。

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2008-10-23 14:25 發表
我個team都有隊友的朋友陪行,我想除左如kenneth兄所講幫手負重外,更重要應該是對神上的鼓勵,聽經驗者講尤其是隊伍中有隊員不幸退中,陪行者就更重要了。其實很少陪行是行全程的,師兄可選擇個別路段陪行,或在其他 ...

物資方面已有人選~~
我應該係負重個PART~~
我都想陪佢地行完全程~~
仲諗住佢地孭得咁重
頂唔順時再幫佢地

睇完條宣傳片
點解好似角色掉換咗咁

升級   11.35%

該用戶從未簽到

咁師兄就要睇睇閣下朋友們的時間預算了,如果覺得自己的時間和他們相若全程陪行都問題不大。如果他們打算全程衝師兄可以選擇某些路段陪佢地衝,如果唔係都幾辛苦~~~

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2008-10-23 14:38 發表
咁師兄就要睇睇閣下朋友們的時間預算了,如果覺得自己的時間和他們相若全程陪行都問題不大。如果他們打算全程衝師兄可以選擇某些路段陪佢地衝,如果唔係都幾辛苦~~~

佢地好似預算36小時內行完~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 phenli 於 2008-10-23 14:58 發表

佢地好似預算36小時內行完~~~

最辛苦是行通宵, supporter其中一個作用是傾計, 陪談, 不要讓他們一路行一路睡, 特別是行引水道/水塘路, 很容易睡覺...

升級   44.2%

該用戶從未簽到

我今年報左...可惜4個人都抽唔到

升級   0%

該用戶從未簽到

幾年前發現這個網業,網主VICMA LEE都是毅行者的發燒友!

佢重拍咗好多片段可以入去看看,便知 support Team 的重要!

http://www.vicmalee.com/

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-10-23 19:47 發表
    我今年報左...可惜4個人都抽唔到

小妹幾個組員齊報也抽了幾年才得一個中(04年)
    Iris明年再試報名,遲早會抽中.
    跑步練定體能,幾時抽中都可以應付啦!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

組員行裝很簡便,不太需要陪行者負重.陪行者通常只會行部份路段 ,例如特別辛苦或沉悶的路段,作為精神上支持,也可以幫助控制速度.按陪行者有沒有時間假期,又要方便的時間地點加入及退出.另外,又要安排幾隊人supporters 煮食,按摩,帶物資,打氣...很難再安排許多陪行者.

Support team or teams對參加者非常重要.

升級   56.2%

該用戶從未簽到

我參加左....  我地時間目標是28小時,但我是弟一次參加,唔知有幾難,最擔心是行完之後會傷腳,之後就好難參加其它比賽,所以現在谷體能,好辛苦....

升級   9.47%

該用戶從未簽到

今年第三年參加  
    希望做到好成績啦 20至24個鐘

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-10-23 17:21 發表

最辛苦是行通宵, supporter其中一個作用是傾計, 陪談, 不要讓他們一路行一路睡, 特別是行引水道/水塘路, 很容易睡覺...

我驚我比佢地先瞓著

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-23 23:42 發表
    組員行裝很簡便,不太需要陪行者負重.陪行者通常只會行部份路段hgj091" />" />hj ,例如特別辛苦或沉悶的路段,作為精神上支持,也可以幫助控制速度.按陪行者有沒有時間假期,又要方便的時間地點加入及退出.另外,又要 ...

我有諗住陪佢地行全程㗎~~
    好似佢地的support team都唔係多人
    物資的support有其他人辦
    我只負責陪行~~呵呵!!! 希望唔好得我一個

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2008-10-23 23:50 發表
    我參加左....  我地時間目標是28小時,但我是弟一次參加,唔知有幾難,最擔心是行完之後會傷腳,之後就好難參加其它比賽,所以現在谷體能,好辛苦....

我見前几年參加者d毅行片
    好多個行完都有膝腳痛等問題~~
    我本身左膝都有舊患
    都要諗下是否陪佢地行全程