香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: meia

可以指點一下嗎?

升級   7.67%

該用戶從未簽到

I have nothing to add.  It is pointless to discuss with heartless and senseless people.

Just one thing "係我返工地方,近三個月內有兩個外判工人由梯上掉下地去世,分別只是1米高和二米高,人係好脆的(兩個保險都唔會比錢,因不聽勸說,冇安全帶/帽)"

香港的工傷補償制度是不論過失的, 只要意外是在工作期間發生及因工引起, 僱主有責任支付補償

保險唔賠, 不等如僱主不用負責, 不要令人誤會

升級   7.67%

該用戶從未簽到

謝謝所有真心善意的回應。

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

正如在此鼓勵一啲會"量力而行"去跑全馬的人一樣,版主/綱係唔負責,鼓勵的人義務上咪至多送句rip (有心的寫全文),反正個破碎家庭係人哋的,no hard feeling.

叫一啲小型外判公司自己賠?關門大吉,開過另一間算吧啦(大公司如新紅基仲有點希望,上年w tower 每個家庭比20萬做白金,唔知可頂幾耐,冇聽說保險有賠,因全部冇用安全帶)。開工時出事公司有責任,都仲要睇細節是否包含,咪以為開工期間一定賠。

升級   7.67%

該用戶從未簽到

無知真係可怕

僱員補償條例第40條規定所有僱主都要買勞保,即使間公司只僱用1個人

如果萬一無保險,可以去僱員補償援助基金管理局申請

未必個個僱主有能力畀帛金,但法定補償係一定有

抱歉離題

升級   7.67%

該用戶從未簽到

For record, 離題都講多句

1) 工作期間出事, 除非係自己病, (中風, 心臟病), 自殺, 否則,公司要負責 (即使個工人自己有疏忽, e.g. 冇用life line)

2) W Tower--> if you are talking about ICC, the accident happened in 2009.  6個工友係ICC趺死咗,大判比每個家庭的恩恤過1million