香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步所需食衣住行 張嘉哲

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://www.sportsnote.com.tw/running/view_article.aspx?id=7930f86e-1fa0-401c-b80a-108a10197e68
    食衣住行 張嘉哲
    +1 0
    上一篇︰請教~~有冇印衫嘅地方介紹?下一篇︰1.10.2013國慶長跑 7 K位置-by -Sam

Like: 5.0
    Like: 5

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

最後是「行」的部分:

用力→放鬆

用力和放鬆是相對動作,單純用言語告訴大家放鬆,其實很難體會,要用身體去感覺。請先聳肩十秒、放鬆、再聳肩,用對比法來感受什麼是放鬆,藉由用力區分其中的差別。而且,透過這樣用力再放鬆的動作,還可以增加柔軟度。記住放鬆的感覺,才可以運用在跑步上。

呼→吸

關於呼吸,常聽到各種不同的說法,二呼二吸、二呼一吸等,但主講者認為,按照自己的節奏,沒氣就吸,因為呼吸和心跳都是不自主性的行為,順著身體的自然狀態即可,不需太刻意去調整。長跑的距離長、時間久,多一點自然的動作,也可節省力氣。又重點應著重於呼氣,因為將二氧化碳完全吐完,才有更多空間去吸取氧氣,增加可運用的氧氣量。

若認為順其自然過於抽象,可先嘗試既定的一些呼吸方式,再從中找到自己的節奏。

「圓形的力量最大」—陳仲仁

主講者非常認同陳仲仁先生提出的這個說法。在跑步過程中,想像用腿部畫圓,步伐劃得越圓就像輪胎滾動一樣、慣性較佳。雖然人天生會跑步,但長期久坐,肌群退化,無法順利做出自然的跑步動作,所以訓練時要有意識得去練習。

至於手部擺臂的作用是平衡,擺動時肩膀、手部放鬆。手肘彎曲成90度的原因是為了縮短力距,達到省力效果。現代人肌力退化,建議從走路開始鍛練,增強走路肌群,自然就可以做出跑步動作。
    當中提及跑步姿勢: 想像用腿部畫圓,步伐劃得越圓就像輪胎滾動一樣

即係點?

我以前也有這個問題,冇人教,跑咗好耐先明白。初時學跑因為慢,會似步行,腳直,不提高膝頭。就算走快啲,對腳都有啲似吊鐘咁,前後前後擺動。後來學衝interval,先至體會到跑姿上的分別。全力衝時,好自然需要提腿  詳情 回覆 發表於 2013-10-2 22:40

升級   7.67%

該用戶從未簽到

謝謝分享

升級   0%

該用戶從未簽到

bunbun 發表於 2013-10-2 15:09
    當中提及跑步姿勢: 想像用腿部畫圓,步伐劃得越圓就像輪胎滾動一樣

[/backcolor ...

我以前也有這個問題,冇人教,跑咗好耐先明白。初時學跑因為慢,會似步行,腳直,不提高膝頭。就算走快啲,對腳都有啲似吊鐘咁,前後前後擺動。後來學衝interval,先至體會到跑姿上的分別。全力衝時,好自然需要提腿,屈膝,會有點像踩單車(畫圓)。我試咗好耐先至能將那「踩單車」的跑姿運用於平時的慢跑練習中。我的障礙是舊習慣難改,同埋由於習慣用呢個跑姿快跑,用嚟慢跑唔識控制,好易跑快咗冇氣。可能好多跑手有天資,呢樣嘢係唔洗學嘅,不過我鈍,所以都跑咗年幾兩年先開竅。

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

因為這個理論係俾前、全掌用,如果你係用後踭,會格格不入

升級   0%

該用戶從未簽到

我一向都係用前/中掌跑(天生嘅,呢樣唔洗學),以前個跑法都係,可能因為咁果時跑唔得快,同埋應該係overstride。

升級   74.6%

開心
  • 簽到天數: 30 天

多謝分享

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

Ah wing:那你要搵人幫你睇下跑姿•••••前、全掌都唔會over stride,除了在高速下,起碼在sub4/km 才可以(其實都唔可以話係overstride㖭,)你睇一下啲高手,包括叫人練後踭落地果位教練,佢自己在高速下,都唔會over stride ,落腳點都係係重心點下方

升級   0%

該用戶從未簽到

錯誤嘅跑姿係可以千奇百怪嘅 以前對腳前後擺吓擺吓咁跑,腳在身前落地,靠腳掌同小腿拖自己向前,唔係靠大腿推自己向前,夠騎呢嗎?(而家唔係咁跑了,不過講吓以前啲錯事咁啫)