香港長跑網  - 長跑長友

09年10k target~40mins內報名處

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

睇下有幾多人有信心先

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我本來set 呢個目標係08年尾達到
    但而家仲有好一段距離.......
    44分內都未入到

升級   60%

該用戶從未簽到

依家跑56分鐘/10km ,如果要1年後40分內完成,會唔會太遙遠呀

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

我諗我直接D咁講喇,如果你可以唔係好辛苦咁樣用3:45走到1km的話,你可以嘗試下O既…

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

10k sub40...即係最好現時水平大約41、42左右

樓主想睇下呢道跑友既水平係點

升級   0%

擦汗

我可能只能走2,3 個....
    咁算唔算?
    p.s. 應否只用4分鐘1k 的速度練跑
    然後每1,2k 咁加上去?(保持速度)

升級   100%

開心

原帖由 vincent_liwl 於 2008-10-24 23:44 發表
    依家跑56分鐘/10km ,如果要1年後40分內完成,會唔會太遙遠呀

一年跑到40分 冇話唔得既~~要加油

升級   100%

開心

原帖由 stanleyhpm 於 2008-10-25 00:20 發表
    10k sub40...即係最好現時水平大約41、42左右

樓主想睇下呢道跑友既水平係點

師兄冇問題既~~09年 40內~~~
    不過本人覺得40內開始冇咁易進步

升級   0%

擦汗

原帖由 sleung2002hk 於 2008-10-25 12:31 發表

師兄冇問題既~~09年 40內~~~
    不過本人覺得40內開始冇咁易進步

其實我去到44~45 左右已經停濟不前好一段日子....
    真係唔知咁落去點算.....

升級   49.47%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-10-25 12:30 發表

一年跑到40分 冇話唔得既~~要加油

我就覺得 56min 跳到 sub-40min 嘅目標完全唔實際.

好多資深跑手用咗好大effort先可以由 42-43 跳到 sub-40.

升級   0%

擦汗

原帖由 csrunner 於 2008-10-25 14:31 發表

我就覺得 56min 跳到 sub-40min 嘅目標完全唔實際.

好多資深跑手用咗好大effort先可以由 42-43 跳到 sub-40.

如果話去到46 分都仲未係咁難....
    其實條"路"係咪好似上山而又越來越斜?
    p.s. 好似由頭到尾都未有人理我....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vincent_liwl 於 2008-10-24 23:44 發表

Vincent ching,
    你目標跳得太快及太高! 建議先把目標降至50'! 小弟習長跑年多, 平常每週1至2課(無練interval), 去年10K成績54'+, 今年目標10Ksub50', 今年10KPB50'+, 只欠幾十秒, 希望可在nike10K達標!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-10-25 14:35 發表

如果話去到46 分都仲未係咁難....
    其實條"路"係咪好似上山而又越來越斜?
    p.s. 好似由頭到尾都未有人理我....

抄神仔:
    唔係唔理你呀,不過知你後生仔鐘意追求更高既速度,不用太多心啦,你而家5000米之下既速度已經好快,如果專注多d下短途度可能成績仲會好d,加油啦。

升級   8%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

Alex, Nike 10K is not a good race for PB. It has only 1 start for all 10K runners this year, that means the congestion could be even worst than previous. If you cannot go to the front earlier, your start could be very slow for up to 1-2Ks. There's lot of 10K races better than Nike to create PB.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

我都知, 不過nike10K係我今年拉樹一個10K比賽, 其它週日用來跑長課, 盡力而為!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-10-28 23:00 發表
    我都知, 不過nike10K係我今年拉樹一個10K比賽, 其它週日用來跑長課, 盡力而為!

咁Alex兄當日無論如何都要爭返個頭位企先得呀。

升級   0%

該用戶從未簽到

揾人霸位,担埋櫈仔。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

my case:

7/10/07 55:54 (Melbourne)

2/12/07 54:00 (Hong Kong)
    23/12/07 51:1X
    30/12/07 54+
    27/01/08 53+
    03/02/08 54+

09/03/08 47:49 (Melbourne)
    ...
    12/10/08 1:44:36 (Melbourne Half Marathon)

After that I focused on training Half Marathon so I didn't run any 10K race (for the training runs I did make several sub50 run but it should be above 47min) . So far a  year after I could push my 10K PB from mid 50min to late 40 given different running place.

In my case, it is already difficult enough to reach sub50 in one year... just thanks to good air quality in Australia ... and obviously I did put much effort this year..

so for me it is not a realistic goal to set sub40 as my next year goal... rather realistic for me to set it as my LIFE goal.

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-10-25 14:15 發表

其實我去到44~45 左右已經停濟不前好一段日子...." />" />" />" />fhjfrt
    真係唔知咁落去點算.....

if it will be my case as well, I reckon I will still have a long way to go.
    as I am already 停濟不前 at 47-48