香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: coffeerun
打印 上一主題 下一主題

有機會半馬sub2嗎?

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1336 天

coffeerun 發表於 2013-10-25 18:04
    我從年頭到依家都唔覺太累,也不曾受過傷。
    我10k的avg hr 係 83%,而max hr 係89% ...

其實OVER TRAIN 未必一定會累, OVER TRAIN左自己都唔會知, 但係如果受傷, 傷害會比一般大同難復完

而點解話唔好1星期跑67日咁多呢? 除左唔想受傷, 另一個原因係要抖先可以有成果, 無休息時間肌肉無時間增強, 無論心臟定係對腳都係要時間先可以增強, 同健身唔可以日日練要比時間生肌肉同一原理

小弟跑得慢說服力不足, 你有時間可以去"我的長跑日誌"版睇睇, 如kokyan_lam, kelvin71等等師兄既日誌, 都唔會練咁多日, 而又可以跑得快

因為我也看到有文章說,要儲多d里數,所以我先係LSD, interval同Tempo之外加d Basic training. 或者我也要參考一下您的看法,說不定會有進步都唔定。可能真係跑得太多d肌肉沒機會休息所以先唔覺有大進步吧!  詳情 回覆 發表於 2013-10-25 23:02

升級   13.67%

該用戶從未簽到

vcbid 發表於 2013-10-25 22:39
    其實OVER TRAIN 未必一定會累, OVER TRAIN左自己都唔會知, 但係如果受傷, 傷害會比一般大同難復完

而點 ...

因為我也看到有文章說,要儲多d里數,所以我先係LSD, interval同Tempo之外加d Basic training. 或者我也要參考一下您的看法,說不定會有進步都唔定。可能真係跑得太多d肌肉沒機會休息所以先唔覺有大進步吧!

儲哩數嘅訓練比重通常係9成 easy 哩數,1成 hard 哩數。跑5,6日的話大部份應是 easy run。  詳情 回覆 發表於 2013-10-25 23:07

升級   13.67%

該用戶從未簽到

onionufo 發表於 2013-10-25 22:08
    咁嘅身型真會係偏重?我身高同你一樣,69kg睇上去都骨瘦如柴喎

其實我也不知道我再去到68, 69kgs時會係點,但只知d同事話自從我跑左步之後,瘦左好多。

升級   0%

該用戶從未簽到

coffeerun 發表於 2013-10-25 23:02
    因為我也看到有文章說,要儲多d里數,所以我先係LSD, interval同Tempo之外加d Basic training. 或者我也 ...

儲哩數嘅訓練比重通常係9成 easy 哩數,1成 hard 哩數。跑5,6日的話大部份應是 easy run。應快時快,應慢時慢。一星期太多 tempo/intervals 會搞到啲速度課唔快唔慢半桶水。

升級   13.67%

該用戶從未簽到

makiofai 發表於 2013-10-25 20:46
    大家分享一下經驗, 唔使好似一個人走, 唔使咁孤獨, 感覺好好多, 希望真的可以長跑長有.大家都係當興趣,  ...

ching說得對,我來這裡也是希望聽聽大家的意見,雖然沒有絕對的對或錯,因為用來每一個人的身上反應都不一樣,但集思廣益後,總會找到一個適合自己的方法嫁我相信。

升級   13.67%

該用戶從未簽到

Ah_Wing 發表於 2013-10-25 22:30
    個人意見,以師兄現時體能及要求,我會提議以下分配:

Easy > LSD > Tempo > Intervals/Hill

我的LSD也是從二月起開始練,起初慢到完全接受唔到咁慢(07:30),到近來可以以06:43跑完一隻半馬(All within heart rate zone 3)。但總覺沒啥速度,覺得跑得還是慢,所以才發文問問大家意見炸。 LSD和Basic是我五至六日training的一半或以上了,ching是否認為我現階段仍需加大比例嗎?

我唸你除左你個scheme可能要調整之外, 其實有留意你自己個form呀, 例如你嘅步幅係唔係最自然最舒服嘅狀態, 即最慳力嘅狀態, 因為你要呢個form保持成個比賽, 2小時, 如果你keep 唔到, 可能你個form唔適合你, 你有沒有  詳情 回覆 發表於 2013-10-26 00:00
    我提意一課半馬,其餘是easy或rest,儲哩數其實係好隨意嘅,重點是輕鬆跑約一小時。如嫌慢課太多,換一課 tempo或interval。Easy run/LSD慢唔緊要,只要唔好係因為太攰而慢,或慢到有駝背或拖地之類嘅跑姿上嘅問題就  詳情 回覆 發表於 2013-10-25 23:47

升級   0%

該用戶從未簽到

coffeerun 發表於 2013-10-25 23:19
    我的LSD也是從二月起開始練,起初慢到完全接受唔到咁慢(07:30),到近來可以以06:43跑完一隻半馬(All with ...

我提意一課半馬,其餘是easy或rest,儲哩數其實係好隨意嘅,重點是輕鬆跑約一小時。如嫌慢課太多,換一課 tempo或interval。Easy run/LSD慢唔緊要,只要唔好係因為太攰而慢,或慢到有駝背或拖地之類嘅跑姿上嘅問題就ok。

更正:當時我想練好全馬,所以LSD練半馬距離。師兄LSD跑兩小時已夠。  詳情 回覆 發表於 2013-10-25 23:58

升級   17.8%

該用戶從未簽到

我第一次半馬都係同樓主咁上下時間
    第二年平均都係1個月2百K
    但冇特別話練Intervals同長課(成年試一次過20K,其他都係14,5K左右)
    時間都去到1:50

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1336 天

如果你黎緊係得渣馬一個比賽既話, interval可以留返比賽前個幾月先做, interval既效用唔可以維持長時間, 一般每星期1次, 練4-6個星期已經到效果既極限, 當然如果你keep住有比賽既另計, 但係interval係好高強度既訓練, 做太多對身體唔好

既然師兄有去跑機, 可以試下跑4日步, 另外用剩返既日子改為踩單車機做cross train 或者做肌肉訓練, 比日日跑更易有成果

又如果真係好想跑6-7日既, 應該好似上面ah_wing兄咁講, 可能跑2個星期先插一課tempo

師兄覺得跑7分幾係慢到接受唔到, 真係慚愧我跑easy run都係用緊7分幾去跑

升級   0%

該用戶從未簽到

Ah_Wing 發表於 2013-10-25 23:47
    我提意一課半馬,其餘是easy或rest,儲哩數其實係好隨意嘅,重點是輕鬆跑約一小時。如嫌慢課太多,換一課 ...

更正:當時我想練好全馬,所以LSD練半馬距離。師兄LSD跑兩小時已夠。

升級   86.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 179 天

coffeerun 發表於 2013-10-25 23:19
    我的LSD也是從二月起開始練,起初慢到完全接受唔到咁慢(07:30),到近來可以以06:43跑完一隻半馬(All with ...

我唸你除左你個scheme可能要調整之外, 其實有留意你自己個form呀, 例如你嘅步幅係唔係最自然最舒服嘅狀態, 即最慳力嘅狀態, 因為你要呢個form保持成個比賽, 2小時, 如果你keep 唔到, 可能你個form唔適合你, 你有沒有留意專業跑手嘅步幅一般都係比我地業餘中業餘跑手要大, 甚至根本係短跑嘅form, 我地基本上好難跟到, 因為佢地用好長嘅時間同好大量訓練先可以keep 到呢個form, 我自己個人只能用一個最舒服嘅form先, 然後再練習加快步頻嘅方法提速, 而唔會改變步幅來提速, 因為所用嘅肌肉群會有唔同, 如果你平時唔係用呢個form, 咁突然改左, 身體可能承受唔到, 啲平時無咁大運動嘅肌肉捱唔到幾耐. 不過你可能會用短跑form玩衝刺, 咁就算啦, 都到終點了.

升級   2.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 9 天

半馬要sub2並唔係太難,以師兄呢個訓練量應一定冇問題,反而平時多咗junk mileage,小心受傷!如果時間多,三日主課(interval, temp, LSD),中間加兩日30 分鐘easy run或cross training就夠了

Like: 5.0
    Like: 5
    Like: 5