香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

兩個全馬之間的休息、恢復時間及調整

升級   11.35%

該用戶從未簽到

小弟心思思想參加廈門馬拉松(3 Jan) [如經濟許可...... ]
去得廈門就一定報全馬喇,但同港馬(8 Feb)只有約一個月的時間,
其實自己有幾多料自己知 ,如果真係決定去廈馬,港馬多數半隻,
不過都想問下咁多位師兄師姐兩個全馬中間的恢復時間及訓練應係點 ?
唔該晒!
+1 0
上一篇︰小弟是時候功成身退,想做個普通會員下一篇︰新手報到

升級   81%

該用戶從未簽到

首先,一個月兩個全馬就一定對身體好大負擔,兩個都想走得好o既機會一定唔高,一定要放一其中一個做重點,另外一個只能夠hea跑或者可以做下實驗﹙如前半程慢jog後半程用全馬比賽速度(或更快)去試﹚…

另外賽事o既先後都會有影響,跑完全馬返黎頭7-10日都係recovery或者LSD,等身體去番一個可以應付training或者比較高強度少少o既狀態,正常黎講都會發覺自己好似無乜速度咁樣…之後先再調整自己o既訓練計劃

當然,廈門係一個好有機會PB o既賽事,我建議你o既重點不如放o向廈門,而香港渣打﹙不論係全隻或半隻﹚都當係咁意跑下喇﹙感受氣氛﹚…咁樣可能你o向廈門o既成績會好d…

升級   11.35%

該用戶從未簽到

多謝米拿兄的寶貴意見!
其實我依家同朋友商量緊參加廈馬的可行性(budget及時間上),如果可以的話我應該都會去。
其實想玩廈馬的主因係唔少師兄都覺得呢個賽事的氣氛及安排都幾好,我都好想試下跑全馬大部份路段有人打氣的感覺。
如果呢幾日同朋友度點去廈門的話應該會early bird前報香港渣打半馬的了。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Desmond hing ~

If you are into quality rather than quantity running, then the two races are definitely too close for you.  I am doing 3 full marathons in 70 days.  But quantity is more important for me than quality.  I know runners that run about 20 to 30 marathons every year.  I say, go for it!  Just treat the 2nd marathon (SCHKM) as a LSD and you should be fine.  BTW, if you do one more before March 3rd, you are also eligible to join the infamous
Marathon Maniac club.  Check out Maniac #1 Steve Yee (an American Born Chinese), he averages 50 marathons per year.  Another member Norm Frank ran more than 900 marathons in 20 years !  I too will be eligible to join the MM after the Honolulu trip in December.

Too bad they have to suspend the game.  They should not have even started the game if the weather forecast predicted rain during the game. Bad!

升級   49.47%

該用戶從未簽到

廈馬同渣馬, 梗係去廈馬啦, 好大機會PB.

渣馬? hea 吓算數啦.

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-10-28 13:45 發表
Desmond hing ~

If you are into quality rather than quantity running, then the two races are definitely too close for you.  I am doing 3 full marathons in 70 days.  But quantity is more important fo ...
David c-hing, congrat that you are becoming a MM. Haha, I don't think I can do it this yr........just not yet........

I hate suspending the game too. But they do it all the time. Maybe those to-be free agents can't wait to cash the big paychecks

升級   11.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 csrunner 於 2008-10-28 13:57 發表
廈馬同渣馬, 梗係去廈馬啦, 好大機會PB.

渣馬? hea

升級   11.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 csrunner 於 2008-10-28 13:57 發表
真係引死人

升級   11.35%

該用戶從未簽到

其實我上年先第一年跑全馬,今日睇返上年渣打的表現發覺30K後跌wat非常嚴重:

10K: 00:56:59
20K: 01:52:32
30K: 02:45:31
finish: 03:56:38

想問下大家覺得我係唔係需要操多d長課? 有無意見可以俾下小弟?

升級   11.35%

該用戶從未簽到

借呢個機會問多米拿大夫一樣野:自上次大夫執藥後小弟盡量改變跑姿,練習時企圖加入腳尖用力個part。但一比賽時小腿前肌肉的上端(近膝頭)便隱隱作痛而很難完成整個動作,請問我是否應該做多d小腿的肌肉訓練?

升級   93.4%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

其實你30k 後慢得唔算太多,你比較下其他跑手成績便知。你第一次跑全馬成績已好過我好多,我去年一個月內跑了兩次全馬(中國海岸和渣打,時間4:35及4:15),渣打PB左添。所以我認為你跑廈門和渣打是完全可以的。
我06年跑過廈門,可以跑到全馬朋友真係一定要去跑一次。我當時自拍左段VIDEO,你睇完一定更想去。
http://www.cad.com.hk/XIAMEN/

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

我諗係可能你o既shin muscle唔夠力,所以會有痛o既情況。同埋建議由練習開始試,睇下自己身體有咩反應,如果跑完已經有問題,就留番下一個賽季先執﹙因為改姿勢一定要有耐性,短期唔適應可能仲慢過未改o個陣,如果現時姿勢唔係太差會令到自己受傷,都可以照用﹚

不過同時亦都可以做下一d訓練shin muscle o既練習,如雙腳伸直,拍埋,用腳尖不停咁跳﹙約50下﹚,做幾組…

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

7/12 跑完澳馬 PB 4:09
    第5次跑全馬

跑之前食好睡好
    起步前多口食了個忌廉bun
    跑時個肚內急了20k
    個肚2-3日才回復正常
    精神and雙腳很快回復約1-2hrs
    體力就約一星期
    這星期約睡多了5-6hrs

之後是18/1 沿岸
    目標是sub 4
    練習策略是處處有約跑都去

Kin in Running

升級   68.42%

該用戶從未簽到

如果1月3日同2月8日有成個月可以休息及調整!!!
    可以去玩下,當比自己有個準備都唔錯.
    至於耐力方面好睇你自己要咩時間.
    要平均5min/1km應該可以輕鬆sub4.
    最重要知道自己平均步速是多少.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Aloha Desmond hing ~

I did it!  2 full marathons in 7 days with no injuries!   You can now call me a true marathon maniac.  Still in Hawaii enoying my vacation!

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 alfredyu 於 2008-11-7 16:53 發表
    其實你30k 後慢得唔算太多,你比較下其他跑手成績便知。你第一次跑全馬成績已好過我好多,我去年一個月內跑了兩次全馬(中國海岸和渣打,時間4:35及4:15),渣打PB左添。所以我認為你跑廈門和渣打是完全可以 ...
    Alfredyu, shogkin, lvrunner & 占基利兄:多謝你們的建議及鼓勵,我本來都打算去馬,但同朋友度完酒店機店後先發現名額已滿..........
    Alred兄的video令人即刻想去廈門跑,已經決定下年一定會去跑,50RMB報名費俾左先好過之後發覺無得跑。

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-11-7 17:03 發表
    我諗係可能你o既shin muscle唔夠力,所以會有痛o既情況。同埋建議由練習開始試,睇下自己身體有咩反應,如果跑完已經有問題,就留番下一個賽季先執﹙因為改姿勢一定要有耐性,短期唔適應可能仲慢過未改o個陣,如果現 ...
    多謝大夫的建議,呢排我都唔刻意要自己改姿勢(驚改唔切),過完渣打再執過

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-12-17 04:54 發表
    Aloha Desmond hing ~

I did it!  2 full marathons in 7 days with no injuries!   You can now call me a true marathon maniac.  Still in Hawaii enoying my vacation!   
    OMG you maniac! 2 FM in 7 days! Congrat, congrat~~~~
    Enjoy the sunshine and wave in Hawaii, Aloha!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

今天長課後
    發現狀態未恢復
    只有輕鬆跑15-16k的能力 (包括留力回程)
    澳門全馬時約輕鬆跑可25k的

狀態這東西很難形容
    而且"唔跑唔知狀態好唔好"

Kin in Running