香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑馬上巴士

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 273 天

大家參加渣打馬拉松嘅師兄,有冇試過未能夠完成賽事而需要撘乘大會提供的巴士返回終點呢?

+1 0
    上一篇︰2013年10月27日簽到記錄貼下一篇︰賽後投票---2013.10.27 東區長跑比賽

升級   71.67%

開心
  • 簽到天數: 50 天

推薦
    這幾年, 我的目標只係完成.
    如果遇上狀態唔好, 咪跑慢D囉.

最重要係不要勉強自己.
    可知老婆仔女都好重要,
    萬一有什麼意外, 佢地點算?

仲有係記得, 一起步,
    100%的人都會快過我.
    但我知道自己的速度,
    你有你去跑, 我都有我去跑,
    一起步依自己的速度跑就可以了.

Like: 5.0
    Like: 5

升級   0%

該用戶從未簽到

我2008年全馬跑到30公里, 抽筋後大腿拉傷, 步行到西隧口, 連行也行不了, 結果上巴士. 車上有位醫護員, 會問你須不須要幫助, 還會有朱古力, 飲料,和鋁箔披肩給你保暖. 巴士在集齊若干人後, 便直接送你到高士威道維園入口. 你自己入去取回行李, 但守門口那些哥哥不清楚我們是DNF, 說已離開的運動員, 不淮再進會場, 不讓我們進去, 還要費了一番唇舌, 才能進入維園.

希望大家都能順利完成比賽, 不用"享用"巴士服務.

我自己2010 年都試過,那年操練過度,未跑已有傷在身,但又不想放棄,終於二十多公里後,連行也行不了,終於都要上巴士回終點!  詳情 回覆 發表於 2013-10-27 17:00

升級   22.35%

擦汗
  • 簽到天數: 133 天

無法啦

升級   100%

擦汗

blenecay 發表於 2013-10-27 12:23
    我2008年全馬跑到30公里, 抽筋後大腿拉傷, 步行到西隧口, 連行也行不了, 結果上巴士. 車上有位醫護員, 會問 ...

我自己2010 年都試過,那年操練過度,未跑已有傷在身,但又不想放棄,終於二十多公里後,連行也行不了,終於都要上巴士回終點!

升級   61.15%

鬱悶
  • 簽到天數: 149 天

忠告各位,別以為上了巴士後,可以好快回終點休息。巴士要沿途載人,可能要個多小時都未回去。記得第一次跑全馬,無經驗,以為多喝水與能量飲品可以恢復體力,沿途多喝了。跑到西隧口,因為逾時,被人請上巴士。猜想很快到,但巴士慢慢行,到中環更擠車。太久了,我想尿尿啊!中途又是公路處居多,身上兩元坐電車也沒有,唯有忍忍忍。一到終點金紫荊(哈哈!很久前的事),便想跑入會展找厠所,別忘當時我那雙是天殘腳啊!想快也不能。幸好,我的馬拉松堅忍精神仍然發揮,安安全全地到達洗手間,將問題解決了。

係啊,如果唔係對腳行都行唔到,我想步行返終點都快過大會巴士!  詳情 回覆 發表於 2013-10-27 20:48

升級   71.67%

開心
  • 簽到天數: 50 天

2006年上過一次巴士.

那一年狀態不佳, 跑到西隧出口時隻腳突然間唔聽洗, 一郁就好痛. 最近我的救傷隧工作人員只係距離我三四步, 但我痛到連呢三四步都行唔到.

五分鐘之後, 終於無咁痛行到去護理人員到, 之後再上港澳碼頭. 最終在39公里俾人截住 (當年終點在灣仔)
    我其實已經神志唔係太清醒, 因為明明條天橋咁直, 你老遠都應該見到有人截住你. 但當年我卻跑到去個網才"發現" 佢地個網... 唉..

講真,其實呢d經驗都好寶貴!等我地下次跑馬會做得更好,更有經驗,個次上巴士係自己第3隻!  詳情 回覆 發表於 2013-10-27 20:57

升級   100%

擦汗

Hennatalk 發表於 2013-10-27 19:24
    忠告各位,別以為上了巴士後,可以好快回終點休息。巴士要沿途載人,可能要個多小時都未回去。記得第一次跑 ...

係啊,如果唔係對腳行都行唔到,我想步行返終點都快過大會巴士!

升級   100%

擦汗

nov012006 發表於 2013-10-27 20:48
    2006年上過一次巴士.

那一年狀態不佳, 跑到西隧出口時隻腳突然間唔聽洗, 一郁就好痛. 最近我的救傷隧工作 ...

講真,其實呢d經驗都好寶貴!等我地下次跑馬會做得更好,更有經驗,個次上巴士係自己第3隻!