香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

渣打馬拉松3主項全數額滿 「香港人係咪真係咁鍾意跑步呀」

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

明報 2013-10-31
    報不了名  

在香港,身為一個愛跑之人,要數每年最重要日子,渣打馬拉松只能認第二。說來諷刺,第一,是「渣馬」報名日。

昨天是渣馬10 公里的報名日,網上報名早上7 時開始,上夜班的筆者早早6 時半便爬起牀,當秒針踏進7 時,報名系統load不到是常識,於是F5 鍵(重新載入)不停撳撳撳撳撳,撳了10分鐘後終於有反應, 「當前您是在隊伍中,預計到達網站時間是下午1 時XX 分」。當然等候的時間不用這麼久,約10 時左右畫面便載入了選擇組別的畫面,只是6 個組別全都額滿。玩完!

才3 小時,3.65 萬個10 公里名額便爆滿, 「香港人係咪真係咁鍾意跑步呀」,朋友們在facebook 罵聲不絕。香港全馬名額為1.4 萬,連同半馬和10 公里合共7.3 萬,規模不算小,但報名卻令跑友疲於奔命。看看外國的做法,世界6 大馬拉松中的波士頓,限某個成績以上的人,才能報名,大幅減少新手和提升水準,不過卻與香港剛起步的跑步文化相悖;東京名額約3萬,報名人數30 多萬,超額10 倍,他們不靠先到先得,而是抽籤決定,將名額交付給運氣,似乎較依賴網絡連線速度更公平。

筆者到過京都跑全馬,也採訪過東京馬拉松,無論安排與氣氛,兩地天壤之別。「蝙蝠俠」跑全馬你見過未?東京有,而且他跑得很快,不是「玩玩吓」;幾十萬人沿途為你打氣試過未?柏林過百萬市民為你加油,香港人只得在天未光下對着隔音屏障跑。人比人,比死人,我不會妄想渣馬有朝一天能跟一眾長跑殿堂媲美,但只要能啓發香港人多運動,渣馬無論叫人多「氣頂」,依然是功德無量。

文. 謝漢東
    +1 0
    上一篇︰迎戰渣馬新裝備───WAVE AREO 12 + GARMIN 210下一篇︰「馬拉松101教育計劃」強者分享奮鬥經歷

升級   99.47%

奮鬥
  • 簽到天數: 20 天

推薦
    渣馬遲早會1. 以過往比賽成積設門檻及2. 抽籤

升級   14.95%

開心
  • 簽到天數: 260 天

推薦
    同意渣馬對推動香港運動好大幫助, 對一D唔運動開既人, 藉此機會改變心態係非常好既事, 無第一次又點會繼續落去呢.  同時, 又覺得如果可以優先俾資深跑手提早報名較可行, 一來又保證大會整體時間, 又可避免太多新跑手上場.

升級   48.42%

該用戶從未簽到

成也渣馬,敗也渣馬

升級   40.33%

開心
  • 簽到天數: 69 天

哎呀今年呢個system F5係大忌呀

升級   47.33%

該用戶從未簽到

跑開全馬就唔同人去逼渣10, 我覺得如果一啲本來唔係咁常跑的人因準備 / 參加渣打而多咗跑, 渣打可以作為一個新手的入門, 係好事

Like: 5.0
    Like: 5

升級   84.85%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我反而係度諗,如果將賽事前拎個個紀念牌,改為完成10km.半馬同全馬後先發,會唔會少左人報名呢

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

季侯鳥多....年年渣打幫骨科醫揾唔少生意......經常跑的來來去去咪果一萬左近

絕對同意! 我都識唔少厘類人!  詳情 回覆 發表於 2013-11-7 18:08

升級   48.6%

該用戶從未簽到

想當年都係公司關係,唔駛錢,柴娃娃去玩十公里,之後越來越迫,我就越跑越長,下年已是第三年全馬了
    無渣馬我會唔會跑步,我唔知,但我是因為渣馬而認真開始跑
    我都參加過其他比賽,但如果一年只可參加一個,一定係玩渣馬~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

little-fish 發表於 2013-11-2 08:07
    季侯鳥多....年年渣打幫骨科醫揾唔少生意......經常跑的來來去去咪果一萬左近 ...

絕對同意! 我都識唔少厘類人!

升級   21.85%

該用戶從未簽到

香港人真係咁鍾意跑步,我落街見最多人做既運動就係跑步