香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

【網投】肯捱里數女友娶得過

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

肯捱里數女友娶得過
    肯同你捱長跑的另一半,應該比肯捱麥記更感動吧!
    http://hk.apple.nextmedia.com/sports/art/20131103/18490863

蘋果日報 2013-11-03
    開波Kick off :肯捱里數女友娶得過  
    馬啟仁

細個時好記得有一首廣告歌,歌詞大概係:「憑一顆堅決心,不畏艱苦決定……揮出一身拼勁,盡力發奮創造前程,So we are the champion! We are the champion!」每次廣告一播我都有起雞皮嘅衝動,因為畫面係一幕幕香港年輕運動員努力拼搏嘅慢鏡頭,十三、四歲時睇到呢啲勵志嘢,個人真係振奮好多。呢個其實係麥記漢堡包嘅廣告,入咗腦所以自細我就認為麥記係健康嘢、正嘢。甚至有次喺灣仔運動場睇見有隊美國大學邀請隊跑得快跳得遠,而Lunch時佢哋竟然一個個喺看台食巨無霸,我直頭當咗個包係大補劑㖭,之後逢親比賽前都專登去番個。

所以最近見到網上潮文慨嘆肯捱麥記嘅女朋友難搵時,我係有啲接受唔到,麥記正嘢嚟喎,點可以用個捱字呀,阿女都不時話要喺麥記開生日會,甜蜜回憶多到呢!

網友呻話共富貴容易,共患難就罕有,其實若果真係要量度另一半係咪可以同甘共苦,最好就係叫埋佢同你一齊跑步,就算渣馬幾火熱都好,始終去跑場步唔係睇場戲咁簡單。唔計本地長跑情侶檔陳家豪同姚潔貞呢啲唔跑唔安樂嘅特殊例子,一般嚟講若果肯二話不說就着上波鞋同你一齊出發嘅另一半,一句講晒肯定係上天對你嘅恩賜,如果你有幸遇到的話,請好好珍惜同晒命,貼多啲相上facebook,啲like係你應得嘅。

運動場上有啲項目可以話係共富貴類別,係一齊happy嘅,打波呀睇波呀都係,旨在一齊開心吓,但相比起捱里數嘅共患難類別運動,之後建立嘅感情就刻骨銘心得多。

前排自己整傷韌帶照完磁力共振,容醫生話畀我知好壞消息各一:好消息係十字韌帶未斷得晒,壞消息係效果同斷晒差唔多!

「咁仲可唔可以跑步呢醫生?」

「可以嘅,兩、三個月後啦!」

「渣馬唔跑冇所謂下年再嚟過囉,咁親子運動會得喇啩?」

「吓,千祈唔好,喺仔女面前個個爹哋媽咪唔衰得,仲易整傷!我上年就係咁喺運動場仆低咗拉傷埋條筋!」容醫生苦笑咁話。

要搵個一齊跑嘅另一半唔容易,但要搵個肯為仔女狂奔嘅父母,原來周街都係!

KEYMAN
    now TV主持
    單選投票, 共有 19 人參與投票
    89.47% (17)
    5.26% (1)
    5.26% (1)
    您所在的用戶組沒有投票權限
    +1 0
    上一篇︰跑步減肥有數計 目標一周減1公斤下一篇︰賽後投票---2013-11-3 第36屆綠色半馬拉松及10公里

升級   10.33%

開心
  • 簽到天數: 5 天

不能讚同更多!

肯捱里數女友何處尋? ....... 肯亞、埃塞俄比亞、中國馬家軍 肯捱Shopping里數女友何處尋? ...... 港女? Just joking!  詳情 回覆 發表於 2013-11-4 12:31

升級   1%

該用戶從未簽到

肯捱里數女友何處尋? .......  肯亞、埃塞俄比亞、中國馬家軍

肯捱Shopping里數女友何處尋? ...... 港女?

Just joking!