香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

赤足跑鞋!!

升級   22.6%

開心
  • 簽到天數: 1 天

大家好,,小弟想  改善跑姿 及 鍛鍊小腿肌肉,,但又唔想唔著鞋跑,,,所以想買對赤足跑鞋,,對鞋唔一定要赤足感好強,,但最緊要可以改善跑姿 及 鍛鍊小腿肌肉,,小弟暫時睇中 VFF  ,Skechers 及NB 呢3個牌子,,,唔知各位大家有咩好介紹(咩牌子都得)??
    +1 0
    上一篇︰第三屆 幹事會 選舉通告下一篇︰「陳家豪教室」由零開始3個月征服全馬

升級   60.5%

慵懶
  • 簽到天數: 514 天

NB~ very good!!我都用緊~
    mizuno都出o左對Wave EVO Levitas,聽聞幾好,不過自己未試過,你可以去太子東x睇下~
    http://www.mizunousa.com/running ... ot/wave-evo-levitas

如果唔嫌貴,仲有newton,under amour,vivobarefoot等選擇~
    http://www.newtonrunning.com/
    http://www.underarmour.com/shop/us/en/
    http://www.vivobarefoot.com/uk/

C hing,,你著nb咩型號呀?,,你講果啲牌子係香港好似難買啲??  詳情 回覆 發表於 2013-11-10 16:32

升級   7.8%

開心
  • 簽到天數: 24 天

小弟是赤足跑的其中一員,而棄鞋路跑各種的地已一段日子,
    根據經驗,你要真正掌握到跑姿,穿鞋是無法完全體會到的。
    因為路面與腳板著地的問題,無法傳遞到你的腳掌知道。
    而且不是穿了就會改好姿勢,要聆聽腳帶出的訊息。

但如果真的要穿的話,
    要很小心很小心,
    不然會突然有一天……受了嚴重的傷……

原來係錦,,但我唔想唔著鞋,,就算穿赤足鞋無法完全改跑姿,,但係味都有小小幫助架?同埋聽講Skechers既跑鞋會強迫中掌落地,,對改跑姿有幫助,,唔知ching有冇試過呢?  詳情 回覆 發表於 2013-11-10 16:41

升級   22.6%

開心

sean33 發表於 2013-11-10 10:11
    NB~ very good!!我都用緊~
    mizuno都出o左對Wave EVO Levitas,聽聞幾好,不過自己未試過,你可以去太子東x睇下 ...

C hing,,你著nb咩型號呀?,,你講果啲牌子係香港好似難買啲??

我有MR00,MR10BO,MR10BO2,MT00,MT10 V2. MR00同MT10 V2我覺得最正~ NEWTON係Escap........有 underamour係giga有 vivobarefoot係毅城有~  詳情 回覆 發表於 2013-11-11 23:20

升級   22.6%

開心

dunkel 發表於 2013-11-10 14:24
    小弟是赤足跑的其中一員,而棄鞋路跑各種的地已一段日子,
    根據經驗,你要真正掌握到跑姿,穿鞋是無法完全 ...

原來係錦,,但我唔想唔著鞋,,就算穿赤足鞋無法完全改跑姿,,但係味都有小小幫助架?同埋聽講Skechers既跑鞋會強迫中掌落地,,對改跑姿有幫助,,唔知ching有冇試過呢?

升級   0.95%

慵懶
  • 簽到天數: 3 天

平平地買對NB  MR00或MR10v2試下先

Like: 5.0
    Like: 5

升級   41.6%

該用戶從未簽到

Merrell Barefoot vapor glove:
    http://www.merrell.com/US/en-US/ ... oot-Run-Vapor-Glove ,
    好過VFF, 鞋底同VFF一樣厚度, 但軟身. 或者SOCKWA G3 or X8 model, 鞋底 2mm 厚. 更似唔著鞋跑.

Ching,,呢類鞋係香港有冇得買??  詳情 回覆 發表於 2013-11-11 15:07

升級   22.6%

開心

yukng1118 發表於 2013-11-11 14:13
    Merrell Barefoot vapor glove:
    http://www.merrell.com/US/en-US/Product.mvc.aspx/30843M/78372/Mens/Ba ...

Ching,,呢類鞋係香港有冇得買??

沒有, 我半年前係淘寶Mirabell大陸店, 宜家只有這些 http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.0.0.1XRReu&id=10883305662) , 香港市場細, 少人著lee種鞋, 香港mirabell有賣類似的鞋, 但鞋底較厚.  詳情 回覆 發表於 2013-11-13 17:15

升級   7.8%

開心
  • 簽到天數: 24 天

小生今年買了一雙N記的3.0及一雙五趾鞋,
    N記的蠻舒服,但感覺保護蠻強的(跟赤足比),
    但奇怪的是,就算以前掌落地,
    跑姿沒做好一樣會膝蓋痛。

五趾鞋……小生怕怕,
    沒有應用在赤足跑的跑姿……
    要真的很小心,不然像小生……多月停跑養傷……

係~所有所謂赤足鞋都要好小心用~唔可以太急進~開始時里數強度都要大減去適應,一定要留意身體俾你o既訊息,有少少唔妥就唔可以push,否則會傷.  詳情 回覆 發表於 2013-11-11 23:26

升級   60.5%

慵懶

跑狗 發表於 2013-11-10 16:32
    C hing,,你著nb咩型號呀?,,你講果啲牌子係香港好似難買啲??

我有MR00,MR10BO,MR10BO2,MT00,MT10 V2.  
    MR00同MT10 V2我覺得最正~

NEWTON係Escap........有
    underamour係giga有
    vivobarefoot係毅城有~

升級   60.5%

慵懶

dunkel 發表於 2013-11-11 17:53
    小生今年買了一雙N記的3.0及一雙五趾鞋,
    N記的蠻舒服,但感覺保護蠻強的(跟赤足比),
    但奇怪的是,就算以 ...

係~所有所謂赤足鞋都要好小心用~唔可以太急進~開始時里數強度都要大減去適應,一定要留意身體俾你o既訊息,有少少唔妥就唔可以push,否則會傷.

升級   41.6%

該用戶從未簽到

跑狗 發表於 2013-11-11 15:07
    Ching,,呢類鞋係香港有冇得買??

沒有, 我半年前係淘寶Mirabell大陸店買, 宜家只有這些

http://item.taobao.com/item.htm? ... RReu&id=10883305662)

, 香港市場細, 少人著lee種鞋, 香港mirabell有賣類似的鞋, 但鞋底較厚.