香港長跑網  - 長跑長友

有關練跑冬裝一問

升級   7.8%

開心
  • 簽到天數: 24 天

想請問各位,冬天將至,
    大家的背心、短褲會否都轉季呢?

有什麼裝可以介紹一下呢?
    不然,可能小弟就短袖衫、短褲加件風衣就上路了。

但感覺風衣不是每次都要洗嗎?

希望大家可以分享一下冬季訓練的衣著,謝謝!

升級   13.8%

該用戶從未簽到

依家仍著背心,再涼我會著短袖跑衫,再凍就長袖,再凍出長袖 compression tight (不過香港真係好少機會著,跑東京馬拉松就覺得好有用)

下身都係短褲,再凍就出長 compression tight 加短的面褲。

升級   65.26%

該用戶從未簽到

而家都開始跑山,因為落山唔跑,尋日買左件windbreaker, 可以摺得很細放入短褲袋,否則一唔跑著背心好易着涼!

升級   53.35%

奮鬥
  • 簽到天數: 58 天

我覺得上身嘅保暖比較重要,又或者我本身唔怕凍,冬天都會著短褲嘅,所以一般我都冇特別點諗腳要著乜褲,因為我夏天間中跑長途啲又或者腳有啲攰都會著長Tight褲外加短褲嘅。

衫方面我會有三種款嘅冬季跑衫,唔知對你嚟講有冇參考價值喇:

1. 就咁一件長衫跑衫。上年Nike出咗件係毛質嘅長袖跑衫,我買咗件,保暖不錯,上年都試過九度十度著住去跑,入面乜都冇嘅,不過我覺得夠暖。

2. 我亦有著過短袖跑衫,兩隻手加個保暖護套,外加一件短袖風褸,我都覺得幾夠暖,短袖風褸喺散熱同散水氣方面幾好,手嘅保暖護套都已經幾夠保暖,除非你跑完仲會通街行啫,否則我覺得已經夠㗎喇。

3. 最後一款,短袖跑衫外加長袖跑步風褸。一般嚟講跑開就會周身汗,如果將風褸拉鍊拉埋會好焗,我會打開胸口拉鍊去散濕氣同熱,跑完拉返埋慢慢行返屋企。

希望幫到你喇,不過上面所講都係我冬天會著去跑嘅衣服裝備,大前提係我本身唔多怕凍。

升級   63.67%

該用戶從未簽到

其實著風褸感覺唔太好跑