香港長跑網  - 長跑長友

徑骨痛?

升級   7.2%

該用戶從未簽到

話說進入跑季 參加咗幾個10KM賽 飛達 NB 安怡 GIGA ASICS,
黎緊應該會石門 機場 美記半馬 糖尿 渣半馬

平時 2課游 1課踩車 4-5課跑 (EASY LSD TEMPO INTERVAL) (都維持咗一段時間)
, 長課一般放喺星期日

因為報咗渣半, 近排又多比賽, 所以朝早砌完10KM, 都會走去運動場走多個8K當長課,
話說, 跑完GIGA之後又去走多8K, 星期一隻右腳開始有啲唔妥, 但又唔係關節痛, 徑骨個位有輕微扯住扯住, 通常係落斜痛楚較為明顯,, 跟住停跑 (但加多咗單車, 同游水), 直至到上個禮拜五朝早慢JOG , 到今日ASICS, 都好就住黎跑.
跑咗兩年都未傷過

扁平足 中後掌落地, 72KG, GT2170.

有冇師兄分享下經驗

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
FOR YOUR INFORMATION
11月24石門帶傷上陣後,忍痛放棄咗機場10K,美記半馬, 養傷接近個半月,
接近好返慢慢由6﹣>8﹣>10K跑起,琴日跑十二K,5分20 慢PACE,跑完FEEL唔到咩明顯痛楚,應該好得八八九九,
如果你下次遇到我呢種傷,一定要全停跑,傷咗頭兩個禮拜我有自己做做埋踩波物理治療 (上YOUTUBE揾SHIN SPLINT)
Cure Shin Splints in 24 Hours - YouTube

帶傷期間我有繼續操水+操車, 感覺上游水好大幫助仲有要增強下肢肌肉鍛鍊

完!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   7.2%

該用戶從未簽到

THANKS 似似地 脛骨疼痛—後側
但又未到痛, 聽日買兩卷返黎痴返個禮拜先

升級   66.33%

該用戶從未簽到

有機會係個徑骨同股骨受力角度問題影響個情況

升級   7.2%

該用戶從未簽到

係咪啲筯絡拉傷
因為我㩒哂成隻小腿都唔痛,係右腳向地下用力壓先會有疼痛感

升級   68.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 27 天

好大機會係脛骨發炎,
    之前我都試過。
    脛骨發炎好多時都係因為操練過度(如Interval或上落鈄跑)。
    如果真係發炎,
    其中一個比較特別嘅徵狀係跑步時頭一、兩K脛骨已經會開始痛,
    之後去到某K數(5-6K)痛楚會消失,
    但咁樣唔代表無問題,
    因為跑完之後其實會更加痛。

宜家應該要盡量休息,
    減少跑步訓練次數及強度,
    雖然以Taping可以抒緩痛楚,
    但都係治標不治本,
    最好都係足夠嘅休息~

Like: 5.0
    Like: 5
    師兄休咗幾耐先好返?  詳情 回覆 發表於 2013-11-18 16:39

升級   7.2%

該用戶從未簽到

luiseem 發表於 2013-11-17 17:59
    好大機會係脛骨發炎,
    之前我都試過。
    脛骨發炎好多時都係因為操練過度(如Interval或上落鈄跑)。

師兄休咗幾耐先好返?

升級   68.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 27 天

都好耐,
    一至兩個月度啦~
    如果期間想keep狀態,
    可以以游水或踩單車代替跑步~

升級   18.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

Ching, 我同樣有此傷患, 自11月起到依家, 減量訓練(無休腳), 跑少左短左, 有單車, 多拉肋, 貼Tape.
    但月頭感覺好番90%, 上廈門跑全馬, 依家痛番, 好想渣馬復出.
    請教有沒有其他方法/心得加速復原?

跑完渣馬休返幾個月, 我真係要全停先好得返, 揾個GOLF BALL再睇下YOUTUBE啲踩波片, 心理上好得快啲  詳情 回覆 發表於 2014-1-17 08:48

升級   7.2%

該用戶從未簽到

gkkkc 發表於 2014-1-16 09:12
    Ching, 我同樣有此傷患, 自11月起到依家, 減量訓練(無休腳), 跑少左短左, 有單車, 多拉肋, 貼Tape.
    但月頭 ...

我諗你跑完渣馬先黎休,
    我真係要全停先好得返,
    揾個GOLF BALL再睇下YOUTUBE啲踩波片,
    心理上好得快啲