香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

希望今年有機會「升呢」「金標賽事」

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

頭條日報 2013-11-13
    四圍飛「揀蟀」撐場 高威林:渣馬要升呢  

Kelly平時鍾意約姊妹行街Shopping,但係佢哋呢排唔多得閒同小妹行街,個個都話要練跑,備戰出年二月舉行嘅渣打馬拉松喎。今年網上報名熱爆,四個鐘就滿額,認真墟冚!Kelly見到渣打馬拉松籌備委員會主席高威林,佢話仲有少少遺憾喎,原來上屆賽事因一位選手臨時「甩底」,令渣馬未能獲國際田徑聯合會認證做「金標賽事」,希望今年有機會「升呢」啦。 

要達到國際田聯最高等級嘅金標賽事,原來需要五男五女頂尖國外選手參加,但上屆渣馬咁啱同東京馬拉松「撞期」,一位選手臨時「甩底」,渣馬只能得到銀標。但高威林就話,今屆再接再厲,下月會到新加玻,觀摩當地馬拉松之餘,亦會「揀蟀」,同頂尖跑手嘅經理人見面,邀請佢哋參加今屆賽事,認為今年有望「升呢」。

近年渣馬比賽,Kelly個facebook都畀參賽朋友照片洗版,有啲朋友由未天光到場,一直用手機沿途拍照紀錄。Kelly好明白,參與渣馬係一個好值得紀念嘅活動,但就要注重安全,高威林話,如果要取消參賽資格、唔俾帶電話或相機等,好難實施,今屆唯有喺場外場內不斷廣播呼籲,沿途又派多啲工作人員勸喻,希望參加者自律喎。

望當局放寬封路時間

高威林又同Kelly講,仲有好多人報唔到名,如果政府可放寬封路時間十五至三十分鐘,十公里賽事就可增加多四千個名額,希望當局考慮吓喎。
    +1 0
    上一篇︰籲跑手勿玩自拍 開跑前半小時須通過檢查站下一篇︰東馬安全總責任人 談預防運動猝死 一味追求成績者最危險

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 31 天

如果升格為金標賽事,據國際田聯規定,必須至少有五個國家的電視台現場直播全程賽事。

升級   45.95%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

點解只係得揸兜Ben搞得,多幾個呢D race 就唔駛爭崩頭

一男子話要循序漸進,容不下競爭  詳情 回覆 發表於 2013-11-13 15:57

升級   21.85%

該用戶從未簽到

大文DaiMan 發表於 2013-11-13 15:28
    點解只係得揸兜Ben搞得,多幾個呢D race 就唔駛爭崩頭

一男子話要循序漸進,容不下競爭

Like: 5.0
    Like: 5
    Hehehe  發表於 2013-11-14 22:15
    Like: 5