香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

20K同30K比賽

升級   59.8%

該用戶從未簽到

有20K同30K比賽各一,現已開始接受網上報名,有心人就去找一找吧
+1 0
上一篇︰大家估到這是甚麼嗎?下一篇︰粉嶺人去跑廸士尼, 有冇人坐的士去大埔

Like: 5.0
而我不明白你所指的是什麼比賽?  發表於 2013-11-23 10:29
Like: 5
支持一下,被封前!  發表於 2013-11-22 23:36

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

自從係ASICS 見到有人訓底左..睇住 聖JOHN D 人叫"先生, 醒啊, 先生 醒啊"... 我就覺得... 救援人員真係好重要... 我開始明點解長跑網要咁緊...

既然同一個機構攪既荃灣10K 可以有救援人員, 咁個20K 同30K 賽又有無呢?  

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 62 天

〔更正〕大部份辦賽事都是香港業餘田徑總會認可.

升級   100%

開心

http://www.hkaaa.com/page.php?pid=164&mid=141

Sorry HKMP 係 UNDER 17 個會邊個? 堅真係唔知...
    我都成日參加HKMP 佢D 比賽, 所以我其實唔太介意佢POST 比賽資料, 只係我都覺得, 如果有救傷隊駐場, 佢係報名表上列明, 其實真係對大家都有保障D..

除咗投票會員, 香港有好多跑會都是屬會會員, HKMP是其中一個: http://www.hkaaa.com/page.php?pid=164&mid=141  發表於 2013-12-18 15:27
    sorry, 謝謝更正!  發表於 2013-11-23 00:02

升級   59.8%

該用戶從未簽到

認真一問,正常來說,舉辦大型活動都需向警方申報備案,
    不知警方對舉辦者有沒有要求?如醫療
    會不會不准舉行?
    若批准,即是合乎一定的標準?

我個人就唔知, 但上網睇過警方伸請活動資訊, 同跑步有D 關係既, 只有這一份 http://www.police.gov.hk/info/doc/Application_Form_Road_Event_Permit_tc.pdf 警方只係CARE 你大約有幾多人, 封路時間, 日期, 有無用  詳情 回覆 發表於 2013-11-23 12:20

升級   100%

開心

LMF 發表於 2013-11-23 02:20
    認真一問,正常來說,舉辦大型活動都需向警方申報備案,
    不知警方對舉辦者有沒有要求?如醫療
    會不會不准舉行?

我個人就唔知,
    但上網睇過警方伸請活動資訊, 同跑步有D 關係既, 只有這一份 [url=]申請道路活動許可證[/url]
    http://www.police.gov.hk/info/do ... Event_Permit_tc.pdf

警方只係CARE 你大約有幾多人, 封路時間, 日期, 有無用大聲公, 有無傳媒, 駛唔駛SET 看台等...
    基本上, 佢唔會理你安唔安全, 有無人買保險等....
    所以如果根據份表所表達既, 警方APPROVAL, 都只係認可佢封路既標準ONLY.....其他有醫療標準等... 唔係這份表格入面有所要求..
    所以我個人覺得...即使警方APPROVAL, 唔等於這個活動等於合乎晒包括埋安全, 保險等既標準...

P.S 補充多少少.., 我只係見到這份表格同跑步有關, 但我唔肯定其他表格會唔會有需要同時填寫, 而填寫既資料係可以令到跑友可以等得即場既救助保障等.., HKMP 佢本身會唔會有用另一份表格或途徑伸請, 而果份表格/伸請途徑係有更多資訊要提供俾警方, 我亦不得而知..

其他活動表格DOWNLOAD
    http://www.police.gov.hk/ppp_tc/08_forms/

Like: 5.0
    LMF
    網絡專家!  發表於 2013-11-23 12:39

升級   59.8%

該用戶從未簽到

wlau 發表於 2013-11-23 12:20
    我個人就唔知,
    但上網睇過警方伸請活動資訊, 同跑步有D 關係既, 只有這一份 申請道路活動許可證
    http://w ...

十分感謝

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

除咗投票會員, 香港有好多跑會都是屬會會員, HKMP是其中一個: http://www.hkaaa.com/page.php?pid=164&mid=141
    HKMP的賽事的路線的距離量度都合附田總標準, 所以很多比實是田總承認, 這說法沒有錯!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

是否每個比賽不清楚, 但我參加過沙田10K, 石崗30K, 中興盃, 全部都有救傷隊駐守.
    我想每一個比賽主辦者都並非傻人, 加上他們多是跑手, 有咩風險佢地會唔知?
    點會咁蠢唔買保險? 唔請急救服務? 有咁的QUERY, 我覺得唔MAKE SENSE...
    如果好像沙田10K, 荃灣8K, 因為是在康文署場地進行, 如沒有保險是不會批出申請的, 所以一定有第3者保險!
    我只是跑步支持者, 只說出事實, 想比較中肯和公平一點, 不是偏幫任何人, 反正你們不參加這些比賽, 它們也有很多支持者... 當然每個人有不同的選擇...

我個人非常支持!  詳情 回覆 發表於 2014-1-14 09:34

升級   16.25%

擦汗
  • 簽到天數: 417 天

Polar 20K 可以搭咩車去?
    咩巴士去到北潭涌?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 62 天

小叻 發表於 2013-12-18 15:36
    是否每個比賽不清楚, 但我參加過沙田10K, 石崗30K, 中興盃, 全部都有救傷隊駐守.
    我想每一個比賽主辦者都並 ...

我個人非常支持!

升級   28.85%

奮鬥
  • 簽到天數: 3 天

我第一次玩呢個機構主辦既30K比賽, 覺得都攪得幾好呀.

升級   28.85%

奮鬥
  • 簽到天數: 3 天

有無師兄收到30K既證書?