香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: Alan123
打印 上一主題 下一主題

澳門全馬新路線,差差差差差

升級   31.4%

慵懶
  • 簽到天數: 112 天

makiofai 發表於 2013-12-3 11:28
    運動設施少唔在講, 有嘅都趕晒你班友去山卡拉(青州,旅遊塔海皮地,媽閣海皮地, 嘅所謂自油波地 ), 天橋底, ...

我都係澳門跑友,對於現在澳門真係冇野好講!!!

你估係呢個環境底下, 我地發聲仲有咩用呢, 佢地唔係官商勾結, 但所有行會同首都係商人  詳情 回覆 發表於 2013-12-3 14:59

升級   86.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 179 天

kirin 發表於 2013-12-3 14:51
    我都係澳門跑友,對於現在澳門真係冇野好講!!!

你估係呢個環境底下, 我地發聲仲有咩用呢, 佢地唔係官商勾結, 但所有行會同首都係商人

升級   86.4%

奮鬥

lewischan 發表於 2013-12-3 12:08
    呢個賽我無玩過,不過
    而家個個賽都好多人玩,多一個唔多少一個唔少。

可以揀先至係老闆

升級   86.4%

奮鬥

coffeerun 發表於 2013-12-3 14:32
    我也覺得這個馬拉松比賽攪得唔好。
    1。某些地段路面超黑沒有街燈。
    2。絕大部份賽道都是人流極不習中的地區 ...

最好大家下次用腳投票.

升級   52.5%

開心
  • 簽到天數: 1 天

跑半馬可能覺得冇乜野,我跑全馬到12-13km左右就追到半馬隊尾既人,大會分流的確做得唔好。另外有師兄話d K數牌完全唔準,我覺得前半程有呢個情況出現,有1k 5分1X, 有時1k去到4分4X,但係明明前半程個步速接近一樣,搞到望返自己隻錶個pacing跑就算。

跑全馬既師兄/姐,你地跑完隻錶度到幾多k,我就度到42.87km,我多左幾百米,都有d懷疑過大會都未必完全準-.-

km牌準確與否確是疑問... 但全馬之總長度則有合資格丈量員基制監管,但係跑手之GPS錶卻受天氣與其路線(例如內外線)影響準確性。  發表於 2013-12-3 23:07
    我都多左成300幾米, 其實都唔算太大問題, 至少大家都係同埋跑同一條路.  詳情 回覆 發表於 2013-12-3 23:00

升級   13.67%

該用戶從未簽到

見到愛瞞日報上,有個人將跑完迷馬後,去取回寄存物時的超混亂情況post上facebook,哇~~看到都每個人都高舉自己的行奇牌號碼給工作人員看,場面真的好似示威遊行。

有冇相睇? 可能我半馬返到去冇咁多人, 好少少啦. 我見佢地好熱身, 我一行到埋去. 已經有人過黎問我係咪想拿寄存物. 不過找袋個效率有 D 差. 都寫晒號碼係個袋度, 分好晒一行行. 理應一行埋去就拿到. 但佢就好似  詳情 回覆 發表於 2013-12-3 16:56

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

coffeerun 發表於 2013-12-3 16:33
    見到愛瞞日報上,有個人將跑完迷馬後,去取回寄存物時的超混亂情況post上facebook,哇~~看到都每個人都高舉 ...

有冇相睇?

可能我半馬返到去冇咁多人, 好少少啦.

我見佢地好熱身, 我一行到埋去. 已經有人過黎問我係咪想拿寄存物.

不過找袋個效率有 D 差. 都寫晒號碼係個袋度, 分好晒一行行. 理應一行埋去就拿到.
    但佢就好似要逐個袋睇, 搵咗十幾分鐘都未搵到

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 10 天

炒炒 發表於 2013-12-3 12:31
    D 里數牌同我隻錶相差 100 米左右, 我覺得係可接受範圍

我試過5 分幾1k,亦都試過3'25/km, 我全力咁跑一個1 k都跑唔到3'25.......

升級   13.67%

該用戶從未簽到

迷馬跑手遇三事 促體發局要改善

[愛瞞讀者投訴] 本報讀者向我們反映,就參與昨天舉行的馬拉松賽事中,遇到幾個有關大會安排的問題,希望透過我們報道引起主辦方的關注,在以後同類型賽事的安排上能作出改善,令活動辦得更加好。以下為讀者的來信:

「愛瞞日報編輯 您好...

我是昨天早上迷你馬拉松的跑手, 在享受馬拉松的過程中, 亦發現不少值得改善及批評的地方. 就這些點滴, 希望通過你們去分享, 並令體發局下年做得更好.

應改善之處:
    1) 迷你馬拉松一段賽道中央竟零散地放置數個雪糕筒, 我亦親眼看見一位跑手絆倒地上, 由其他跑手扶起, 位置是東亞運大馬路往東亞運圓形地方向. 當時天未光, 跑手眾多, 那些雪糕筒嚴重危及跑手的人身安全, 亦不見得在三千跑手跑過的時候有什麼作用.

2) 於東亞運大馬路臨近東亞運圓形地的數百米路段, 當局只安排一條行車線闊的路面讓這三千人通過, 做成嚴重擠塞, 影響跑步節奏, 當時大家都仍在跑, 而不是步行, 當時若部份人收慢不及絆倒, 就足以令多人受傷.

應受批評之處:
    當局提供室內場館作儲物之用, 然而, 當三千人同時提取就出現嚴重秩序混亂, 若處理不當, 更甚者或會出現人踏人的慘劇.

大概情況如下, 我是首一千位完成迷你馬拉松的跑手, 隨著人潮我進入室內場館, 當時沒有手機故未能拍攝當時已在少少的空間內打了5行蛇餅! 起初眾跑手都顯得克制, 大概排了十五分鐘左右, 我才由左邊的門排到去右邊, 由於人太多, 而人手及取袋的效率都不高, 慢慢發覺長長的蛇餅已沒有向前移, 反而是向內濟! 部份人開始把號碼牌舉高希望工作人員先行處理, 有秩序的排隊此時已蕩然無存, 只有上千人濟在小小的空間內. 我就是這樣由原本第四行隊被推到緊貼著放置物品的地方. 此時後方傳來罵聲 "仲駛唔駛排隊呀?""工作人員做野啦!"然後更傳來更大的喝倒啋聲, 工作人員對以上一概沒有回應. 此刻, 我深深感受到人群隨時一觸即發向前湧, 我回望見到場館可企人的區域已塞滿人! 我亦已準備好萬一被推向前就要馬上走避以免絆倒被人踏人. 在場面隨時失控的壓力下, 我找到一名工作人員的眼光, 他幫我找到了行李袋, 我就馬上穿過人群離開, 從圖中可見混亂一片, 沒有排隊, 每人都希望盡快搶到工作人員的注意, 好似餓民搶工作人員手上的飯一樣! 我十分鐘後到場館的另一邊拍下第三幅照片, 幸好情況已穩定, 沒有悲劇發生, 人群已消減一半以上, 但沒排隊搶行李的情況仍然繼續.

現在回想亦猶有餘悸, 僅希望重提此事能引起體發局人員的關注, 有些事不能求求其其糊混過去就算, 昨天是幸運, 但若下年沒有這麼好彩, 你們的不作為不思考不對應就成了人命傷亡的元兇.

希望愛瞞編輯能帶起大家的關注, 謝謝

迷馬跑手」

(編輯 岩島松)

升級   13.67%

該用戶從未簽到

升級   62.11%

該用戶從未簽到

澳門始終係一個非常細嘅地方,要搞一場似樣嘅馬拉松比賽其實唔亦簡單,要兼顧取捨之處很多,氣氛唔好就早知啦,人同人爭路都總好過人同車爭路呀,响熱帶地方半夜起步多的是.... 作為普羅"馬"迷,近近地.... 用腳投票就最啱聽,同一日有上海、那霸、新加坡...都係好選擇,各有所好囉!

說的也是, 但係, 佢地唔係第一届做, 一定要有進步啊.  詳情 回覆 發表於 2013-12-3 23:02

升級   22.95%

• 簽到天數: 377 天

Good, 意見要反映。12月1日我去咗ICC跑樓梯,都幾好玩,比起淨係跑步,有啲新鮮感。

其實每年都喺農曆新年係第一個星期日係澳門旅遊塔有跑樓梯比賽, 紀嘉文都贏左好幾年.感覺同跑馬好唔同.  詳情 回覆 發表於 2013-12-3 23:07

升級   86.4%

奮鬥

wyh1011 發表於 2013-12-3 16:10
    跑半馬可能覺得冇乜野,我跑全馬到12-13km左右就追到半馬隊尾既人,大會分流的確做得唔好。另外有師兄話d K ...

我都多左成300幾米, 其實都唔算太大問題, 至少大家都係同埋跑同一條路.

升級   86.4%

奮鬥

KKLAI 發表於 2013-12-3 22:44
    澳門始終係一個非常細嘅地方,要搞一場似樣嘅馬拉松比賽其實唔亦簡單,要兼顧取捨之處很多,氣氛唔好就早知 ...

說的也是, 但係, 佢地唔係第一届做, 一定要有進步啊.

升級   86.4%

奮鬥

chtang 發表於 2013-12-3 22:54
    Good, 意見要反映。12月1日我去咗ICC跑樓梯,都幾好玩,比起淨係跑步,有啲新鮮感。 ...

其實每年都喺農曆新年係第一個星期日係澳門旅遊塔有跑樓梯比賽, 紀嘉文都贏左好幾年.感覺同跑馬好唔同.

升級   22.95%

• 簽到天數: 377 天

紀嘉文兩年都有跑ICC,舊年係男子組第一,今年係精英組世界級高手比賽攞第五。今年男子組第一係陳家豪。