香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Ah_Wing
打印 上一主題 下一主題

無終點亂跑記錄

升級   0%

該用戶從未簽到

Having trouble with my account, can't login once the login expired. Can't reset the password either. I'm now logging in from phone, but this login will expire soon also. May not be able to post until I resolve this.

WING師兄快D返  詳情 回覆 發表於 2015-5-17 14:03

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1336 天

Ah_Wing 發表於 2015-5-17 10:10
    Having trouble with my account, can't login once the login expired. Can't reset the password either. ...

WING師兄快D返

Like: 5.0
    Like: 5
    Finally after many many guesses I figured out what my password was... hahahaha  發表於 2015-5-18 10:54

升級   0%

該用戶從未簽到

星期六5k賽,21度,93%濕度,jog完warmup件衫已經濕哂,比賽只好赤膊上。落咗成個禮拜雨,好彩今朝冇落,不過少咗好多人,平時會有2百幾人,今日得番一半。起跑盡量噤住唔好過快,驚跑爆。跟住位舉鐵嘅大隻佬跑,好少見這類身型嘅跑友,係真係好鬼大舊肌肉果種,喺啲不舉(鐵)嘅跑友群中都幾突出。今次控速平均啲,不過冇speed tolerance,雖然腳唔覺攰,但係呼吸扯得好辛苦,有力都唔可以再快。到半程有位明顯係留前鬥後嘅年青人輕鬆過咗我哋,大隻佬後勁不繼,我就過咗佢好辛苦咁希望保到4分速。位年輕人已經走到冇雷公咁遠,冇得追。再谷速度知道實爆,所以到最後50米先谷,跑完真係要瞓係度,水滾。成身濕哂全程做咗蚊貼,淨係上身都黐咗至少10隻好似蚊滋咁嘅昆蟲。

今年似乎冇乜機會再攻5k PR,因為天氣真係開始熱,係慢跑季節。除咗10月報咗隻半馬要特別準備吓之外,夏天都會係繼續玩玩吓。

5k   19:57.7

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

睇番數據發現HR都未去盡,但呼吸已經頂唔順。以前HR試過尾兩k可以keep住18x至19x的,max見過200-205。

星期日長課輕鬆跑。25.3k @ 5:10/k。今朝有雷雨,唔敢去公園跑,係屋企門口跑街。1k圈氹氹轉。全程落住雨好爽。有一個地方有個大水氹,每圈都會專登經過踩多兩腳,水花越多對腳越濕越好,好玩,做咗老頑童。上星期買咗頂visor今日試用(好似鴨咀帽但係有咀冇頂果啲係咪叫太陽帽?)。百貨公司貪平3皮嘢係女裝部買嘅,哈哈!幾好用,不過可能唔係運動專用,濕咗水條鴨舌重咗,前面會下垂,間唔中要推番佢上去。跑到20k pat pat,abs,同hip flexor開始有啲攰,跑夠兩個鐘多啲就收工。今日美中不足係雨未夠大,如果落到好似倒水咁就會更happy!

因為今週原定有兩個比賽(有一個改咗期),所以跑量未回升。

This week:  7 days 70.5k

一啲都唔易㗎VC兄,好鬼辛苦  詳情 回覆 發表於 2015-5-18 23:55

升級   0%

該用戶從未簽到

一啲都唔易㗎VC兄,好鬼辛苦

升級   0%

該用戶從未簽到

星期三,1 mile 比賽(1609m),5:36(3:29/k)

登錄/註冊後可看大圖

6:30pm,30C,又濕又熱,warmup jog吓行吓影吓相都已經濕哂,冇乜比賽前嘅興奮同衝勁,好似死蛇懶鱔咁。呢個賽好抵玩,5皮嘢有晶片計時有完成牌有pizza食,超值!

登錄/註冊後可看大圖

賽道係水壩上面跑,香蕉形差不多是大直路,平路冇風,由上圖右邊跑去左邊。

登錄/註冊後可看大圖

開始前通常都鍾意目及吓啲對手,估吓邊位係快腳。今次好易就估中咗,有位年青人,睇身型睇舉止都好專業,好早就到場,鞋都分兩對(揸住對比賽鞋跑warmup,比賽前先換)。

比賽分3組起步,heat 1係7分鐘內完成嘅跑手,見人少少(廿幾人)膽粗粗企到最前,因為睇樣都唔似有好多快腳在場,我唔會阻到人。一開閘跑咗400m已經扯哂氣,半程好辛苦,唔夠氣之外,肩膊超攰。跑緊第4位,差幾米死跟住個大隻佬(佢好似係上週末5k同我差唔多速度果位)。睇前面年輕人已經帶哂街(佢跑4:33),同第2位差好遠,完全唔同級數,我同大隻佬當然仲低唔知幾多個level。到最尾400真係死頂,冇氣兼冇力,跑完pat pat軟哂,啲汗爆哂出嚟。跑完食嘢飲嘢,jog轉cool down,幫會長執嘢收檔。

睇番記錄,雖然PR唔到,不過都唔算差,今次HR都谷得好盡。上年PR時氣溫得22度,1200米嘅時間只慢上次2,3秒,係輸咗尾400。

升級   0%

該用戶從未簽到

寫漏咗星期一

星期一去開運動場,玩吓新鮮嘢,MAF,因為腳冇乜力,唔想衝intervals,星期三又有1 mile比賽,唔想跑高強度。不過MAF做錯咗,因為尋日先跑完長課,唔應該今日做test。

6pm 30C 63% 濕度,好彩有啲雲,唔係曬到正。Jog 14分鐘warmup,跟住一齊做drills。跑會今日衝12x400,我唔衝,自己顧自己跑外線。第1圈用嚟同150HR玩捉迷藏,冇計到,第2圈先開始計。今日有啲風,要時快時慢去就住個HR,跑得好飄忽,每十零步就睇次錶,有點麻煩。感覺ok,強度可以用easy tempo嚟形容,唔算easy但又唔辛苦。應該跑8k,不過專程出嚟運動場,跑開就跑埋10k先收工。

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

星期五10 miles tempo 16.1k @ 4:44/k。24度唔太熱不過85%濕度散唔到熱。人地跑漸進,趁人用warmup速頭半程跟車。半程後人地加速我就自己執生,要減速。腳冇奶力,前兩日比賽雖然短,但係覺得未完全復元到。有段上斜要行噤濟。Keep住comfortably hard個feel,其實都唔係咁comfortable。心肺冇問題,係腳軟,無心無力都唔谷。

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

This week: 7 days 83.2k

Day 475  詳情 回覆 發表於 2015-5-26 12:36
    已經係第幾日連續跑?  發表於 2015-5-26 09:38

升級   0%

該用戶從未簽到

Ah_Wing 發表於 2015-5-26 04:50
    This week: 7 days 83.2k

Day 475

勁勁勁!  發表於 2015-5-28 01:36
    勁  發表於 2015-5-26 13:08

升級   0%

該用戶從未簽到

今朝屋企門口拉筋時有阿蛇做partner ...

登錄/註冊後可看大圖

軟皮蛇?  發表於 2015-5-30 06:48

升級   0%

該用戶從未簽到

今個禮拜冇乜訓練意欲,除咗課長課之外全部都係easy run。因為朝早涼啲,轉咗晨跑,但係好潮濕,對腳成日好似未瞓醒咁,個人唔想郁,感覺好懶。近來落咗好多場暴雨,好多地方水浸塌樹,長課跑去公園,半個公園潛咗水。經過完啲trail,成鞋都係泥,好彩公園有個噴水遊樂場,可以沖番乾淨,寧願對鞋濕哂都好過污遭。

今週:83.8k
    五月:247.3k
    連續:481日

無意欲都83K  發表於 2015-6-1 15:16

升級   0%

該用戶從未簽到

星期一亂跑double。朝早跑咗10k easy,放工後去track。跑會衝in,不過warmup兜咗15分鐘之後覺得好熱(29度),唔想玩衝400咁辛苦。出到嚟又唔想hea跑,決定又試吓跑75%心率@150。今日有啲風,HR好難keep得穩,半圈快半圈慢,好麻煩。啱啱大約5分速,easy run又冇咁快,速度課又冇咁慢,唔快唔慢,好少跑呢個速度。因為風力嘅影響同要keep 150HR,腳步跑到窒吓窒吓咁,對腳打咗格仔,跑得不爽,心情有啲燥。過咗5k索性放棄150,玩吓嘢,試吓keep HR@160。跑多2k有啲攰,諗住8k就收工,又玩吓1k  HR@170。170係非常陌生的區域,完全hold唔得穩定,HR一係過高一係過低,個pace好亂,control得好屎。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

上個禮拜一至三跑double,之後跑番single,大部分清簡easy run。星期五做咗massage,星期六做課有計劃啲嘅功課。

朝早7點起步21C,93%濕度,9點跑完,25C,79%濕度。太怕曬,冇料去練烈陽神功,呢個溫度尾段都已經覺得水滾。今課跑道一程5k多,來回兩次夠半馬。分4段,每段加啲強度。類似long progression tempo,或叫fast finish long run嘅物體,不過課題正式叫咩唔重要,因為橫掂都係到處學埋啲課程自己亂炒埋一碟出嚟嘅。呢課以前會用feel同pace去控制,今次改一改,引用HR,刪去pace嘅feedback。

第1段係warmup,輕鬆舒服feel,冇乜理啲數據,HR同feel冇異樣就ok,跑到盡調頭,行2分鐘補補水。

第2段跑HR150(75%)左右,唔快唔慢速,開頭由低HR跑上去時唔爽,但穩定咗之後就ok。番到起點補水,拉根2分鐘,換番兩樽滿嘅水樽落腰。

第3段試keep住160(80%)樓下。覺得有啲有心無力。唔係好辛苦,但係總覺得攰又上唔到速嘅感覺。懷疑第4段會唔會冇gas跑上>160。跑完要坐低休息3分鐘回氣,補水之餘仲要淋一淋個頭同身降一降溫。

第4段目標>160,開始時好難先跑得番上,跑咗冇耐有人連續兩個電話急call,只好停低接。原來老竇call人去shopping。唉,徙咗成4分鐘先cut到佢線,HR跌番落底,又要重新好辛苦咁谷番上去。>160呼吸較辛苦,但仍控制到個節奏,不過對腳係冇乜力,感到如果再上力就會控制唔到呼吸,呼吸一亂就番唔到身,所以挨住唔繼續谷上去。跑夠21k就收腳,埋尾要上少少斜slow jog當cool down,唔想跑上去咁辛苦。

登錄/註冊後可看大圖

This week: 111k, ~85% easy mileage

HR150已經係我Ge 83% 。  發表於 2015-6-10 08:59

升級   0%

該用戶從未簽到

公司慶功宴去食buffet,飽到嘔

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

10k trail race。吹水後補。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

今個星期有隻10k比賽,跑少咗,skip埋長課,7日71k。

升級   0%

該用戶從未簽到

星期日朝早10k trail race。星期六已經落咗半日雨,星期日起身時落得仲勁,掛住帶帽帶毛巾,反而唔記得帶錶,冇記錄(好彩有chip time)。呢個比賽係跑會搞嘅,通常我都會選擇跑會搞嘅比賽,因為所有收益都會捐予慈善團體,而且我喜歡規模細啲嘅比賽,冇咁迫人,冇咁商業化。今次5k/10k賽各有約70人。

雖然23度氣溫不錯,不過係起點淋4,5個字雨個人開始有啲凍。今次係人生第3個10k比賽,第1個10k trail,經驗少得可憐。起跑前雨細了,全程都係細雨,有戴帽,因此影響不大。起步冇耐已分咗兩組。1男1女帶頭越走越遠,級數相差太遠冇得追,可以不理。第2組4條友,都分得幾開吓。4人組帶頭係C兄,佢5k跑街比我慢,所以有啲奇怪點解佢跑咁前,不過可能佢係越野好手,有佢嘅戰略。跟住佢係S兄,唔知佢長途實力如何,不過短途係快腳,上年跑1 mile賽佢推住BB車都快過我,所以我跑得慢過佢係合理。我同一位橙色衫青年人包尾,盡量跟住前面。

條路好難跑,開頭係條mountain bike track,一呎闊都冇,係石同泥。好快就領悟到條路幾闊都冇用,因為唔可以跑中間。啲濕泥係黏土性質,質地似紅毛泥,踩到隻腳會沉落去,如果重心偏側(如轉彎)會跣到仆街。唔跑中間只可盡量跑側邊,因為有啲野草落腳食到力,不過闊度只夠位落腳,再出啲係長嘅野草或石或樹,係跑唔到。

因為冇warmup,又可能係唔適應地勢,用多咗力,mile 1 跑得幾辛苦吓,橫隔膜開始有啲唔舒服,好緊,有啲扯住扯住嘅感覺(條路冇marker,係之後睇番地圖配合番記憶嚟寫)。到 mile 2 跑條jeep track,兩條車呔痕中間有草,好跑番啲,4個人癡番埋貼住走。Mile 3 入樹林。左轉右轉,多石多泥多樹枝。大隊步伐減慢咗,有少少塞車,不過無意爬頭,第一是冇位過,第二是即使爬咗,跑快番其他人都會窮追,害人害己,倒不如大家都乘機唞唞回吓氣。跑樹林時發現,成日要低頭彎腰避樹枝,但係戴咗帽好唔方便,因為彎低時遮住咗睇唔到路。記得C兄都有帶帽,但係佢頂帽個鴨嘴係反咗上去嘅,之前仲以為係佢貪有型,完來係有用嘅,又學到樣嘢。Mile 4 又出番條jeep track,要開始攞位,因為如果之後又入番樹林就冇機會。S兄首先發難,開始拉遠,見C兄無意(或是無力)去追,我同橙衫就過咗C兄。同橙衫拍跑,直覺要追S兄為目標,覺得橙衫已經唔掂,因為佢跑姿係駝哂背,應該好快會跟唔上。Mile 5跟住S兄入樹林,mile 6跑番出「大路」。呢段路同5k匯合,條路有兩米闊,不過俾5k大隊踩完,全部都係泥漿,要跑到好似玩青蛙過河咁,跑吓左邊跑吓右邊,中間避得就避。得番1 mile,要再上力番終點,冇回頭望,唔知S兄有冇跟。條路仲有啲5k跑友,避得人就避唔到啲泥,跑嚟跑去都覺得跑速好慢,但又覺得好吃力。最後過咗終點都唔知自己跑咗咩時間,我亦冇刻意去查問。幾好玩,又算跑得ok,跑咩成績冇乜所謂,反正點都唔會同跑街可比。食吓嘢,行行企企等成績,49分半,不錯。雖然平均步速只得5分k,但消耗都幾大,感覺好似用咗4分半速嘅力水跑咗場咁。後來問S兄發生咗咩事,原來佢係第一次跑trail,只得對跑街鞋,所以跑嚟跑去都跑唔郁。

今個比賽又有奇人出現,7歲小男童5k跑26分半,全場第5,超勁!

升級   0%

該用戶從未簽到

好奇之下想睇吓自己今年HR zones嘅數據,原來今年跑得好hea...
    (Max HR = 200, Avg HR = 130 = 65%)

登錄/註冊後可看大圖

Zone 1 (<60%) 佔 18.7%
    Zone 2 (60-70%) 佔 56.7%
    Zone 3 (70-80%) 佔 19.1%
    Zone 4 (80-90%) 佔 5.1%
    Zone 5 (>90%) 佔 0.4%

其實係咪太過偏低?

強度唔低好難KEEP住日日跑  發表於 2015-6-20 21:20

升級   0%

該用戶從未簽到

星期一:朝早10k easy晨運,下晝跑會操800 intervals,咁辛苦,我又走堂,warmup完自己走10圈easy tempo算。都有成兩個月無衝in,次次嚟到都唔跑,有啲唔好意思。

星期二:10k easy晨運

星期三:10k easy晨運

星期四:10k easy晨運

星期五:10k easy晨運首次嘗試將HR壓至最低平均122,有啲唔慣
                 HR 65-75% ~ 116-134

星期六:跑會5k月賽,去撐吓場。諗住夏天都唔慌會跑得好,未跑已經輸咗心態。其實24度唔算太熱,頭兩k都跑得ok,但係半程開始水滾,100%濕度,尾兩k速度係咁跌,卒之跑得20:35。其實屎就係屎,無得賴,啲快腳咪又係16分幾跑完

跑完係終點水站坐低抖抖,偷聽到一段對話。主人翁係位女教練,一位初中女童,同女童阿媽。
    教練:初時以為佢(女童)跑到嘔血,真係嚇死我!我真係好驚!(女童企喺度好地地,唔似有事,佢阿媽都唔緊張)
    阿媽:哦,佢早餐食咗好多士多啤梨。

星期日:長課慢慢輕鬆跑吓公園,漸漸捉摸約12xHR嘅步伐節奏同感覺,走咗5,6k開始順暢唔洗好刻意去就住就住跑,反而可以跑得快番少少。尾5k有少少攰,落大雨好爽,不過無帽經常要抹眼好煩。21.31k in 2:16 @ 6:24/k, AHR 125 MHR 133

登錄/註冊後可看大圖

寫咗個簡單app計到in zone時間係2:12

This week: 7 days 88.5k

好羡慕師兄可以日日都跑! x2  發表於 2015-6-23 09:39

升級   0%

該用戶從未簽到

新玩具痾打咗成個月終於收到!

登錄/註冊後可看大圖

砌咗差唔多成兩個鐘,砌到腰都痛,砌完都冇力試機。

買呢部嘢番嚟都係想俾自己多啲動力去cross train吓,激發我嘅『俾咗錢唔用唔著數』心態!

星期日晚試rower,上身太弱雞,拉18分鐘先拉得0.75 miles。之後試bike,對腳向前踩好唔慣,可能用錯力,個pat好攰,後來用個cushion薦高個位,感覺到大脾用力,好似正常番啲。

屋大真好  發表於 2015-6-23 23:00