香港長跑網  - 長跑長友

怎樣避免跟腱炎及沿療方法?

升級   70.95%

開心
  • 簽到天數: 4 天

最近為渣馬半馬加強訓練 (平時多數最多跑13-15K), 之後發現跟腱位痛, 行路無問題, 已經休息左一個多星期, 開始試跑番, 但到7-8K左右跟腱位條跟又會痛, 有時痛到發唔到力.  是否因為我熱身不足?   用壓力彈性膠步是否布效?  如果求診應該睇跌打定西醫?      謝謝!

升級   4.5%

奮鬥
  • 簽到天數: 98 天

師兄,我同你情況一樣,加操太多就出事了!
    我尋日去左睇西醫加物理治療,話我小腿舊肌肉太緊,令跟腱受力太大!而家要做物理治療,用超聲波同電流去放鬆個腿舊肌肉同跟腱。

上網睇過話跟腱炎可以好長手尾,所以決定呢個星期開始休息,專心休養,希望趕得上渣馬啦。

師兄最好快D去睇下醫生,及早治療!

多謝師兄資料. 想問晒醫生有無講復元時間要幾耐? 是否一段時間內都唔可以跑? 如果可以, 想問可唔可以PM 醫生資料俾我. 唔該曬  詳情 回覆 發表於 2013-12-13 14:37

升級   70.95%

開心
  • 簽到天數: 4 天

beyondcool 發表於 2013-12-13 13:15
    師兄,我同你情況一樣,加操太多就出事了!
    我尋日去左睇西醫加物理治療,話我小腿舊肌肉太緊,令跟腱受 ...

多謝師兄資料.   想問晒醫生有無講復元時間要幾耐?  是否一段時間內都唔可以跑?    如果可以, 想問可唔可以PM 醫生資料俾我.   唔該曬

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

所以, 我每天一定做伸展, 加用roller, muscletrac整鬆肌肉

用"壓力彈性膠步"都可以幫你"撐"住先嘅

若想keep住心肺, 游住水先

升級   45.33%

開心
  • 簽到天數: 31 天

我都係同2位 ching一樣,物理治療師都係話我小腿肌肉太緊引起
    我今日已經是第35日,呢家就只得腳跟個骨位仍然痛
    病發頭果星期直頭行都痛到飛起,
    開頭睇跌打x6次,後期睇左物理治療衝擊波x3次
    今日為止仍未好番,仲未敢跑,只可以急行,慢跑一發力就痛,斷唔到尾
    至於幾耐好番,我諗每個人體質同受傷程度唔同,
    希望大家早日康複,長跑長有

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 493 天

師兄為何不去問下長跑網的大夫呀
    https://www.longrun.hk/thread-21077-1-2.html

升級   45.33%

開心
  • 簽到天數: 31 天

toffeerabbit ching進展如何?  我好番9成,1月就住慢跑左2課,就住跑,跑完都有發炎痛感覺,都唔知要困擾多幾耐

升級   2.4%

該用戶從未簽到

我上星期小腿試過實晒成隻小腿痺,去泰式按摩捽左兩個鍾,第2日鬆晒仲跑得返20k,