香港長跑網  - 長跑長友

最近跑步後 右後膝痛,請教是什麼問題?

升級   100%

該用戶從未簽到

想請教前輩們,最近幾次跑半程以至全程距離,右腳膝蓋的右後方,在跑完以後都會痛一段短時間!請教是什麼的問題?
痛的位置:附圖紅圈的位置
近幾次跑完馬拉松以後,這位置都會痛!
過終點以後緩下來/去排隊攞行李/拿證書/更衣這段時間都不會痛,
但之後慢慢步行離開就開始有感覺,落樓梯、落斜、坐了一段時間起身伸直痛的感覺很明顯!!
痛時候冇腫冇咩表面症狀,㩒都唔痛!
根據過去幾次的情況,跑完半程第二天就不痛了;
而跑全程的話,跑完當日痛楚最大,第二日就輕點,到第三天就舒援了不痛了!
順便一提跑的感覺:其實近來在跑到大概近20公里左右,就開始有點感覺,
但唔係痛,係感覺好像果度位置有點不妥(好像將會痛咁樣)......
還有如果持續跑姿前進就沒事,點解咁講呢?事源有一次自己練一次45k左右的長課,
就在中途25km及38km左右停落來入7仔買水,隊付款等候期間,右膝蓋右後方的痛楚慢慢的湧現,
步行離開有痛的感覺,但慢慢加快步伐痛楚又輕下來,隨後又可以跑起來!
至跑畢以後這位置又痛起來,至三日後完全恢復沒感覺(即跟上面提及跑完全馬後的感覺一致)!
請教前輩們是什麼問題?

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

common knee pain

Like: 5.0
    Like: 5

升級   68.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 27 天

可能係ITB喎~

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

>>落樓梯、落斜、坐了一段時間起身伸直痛的感覺很明顯!!
    師兄, 我早前都同你一樣痛法, 慢JOG冇事, 但一比力跑就開始痛, 尤其係坐一段時間起身痛到唔可以立即行, 痛左大半年......冇比賽成年 >.<
    睇過E生, 照過都話冇事, 之後去睇物理治療, 佢話係膕肌太緊, (我自己成因係站立姿勢時身體傾前, 另膕肌成日拉緊) , 一做運動就好易會發炎, 只要拉鬆佢就會自然好返, 我拉左一個月就好返了
    膕肌係比較深層, 伸直腳係摸唔到的, 要屈膝90度才會接近皮膚表面, 物理治療師教我自己按鬆佢, 方法係單膝跪在床邊(痛腳跪在床上90度), 另一隻腳企在地上平衡, 痛腳那邊的手向後按膝頭後面, 你會發現有條打直的肌肉/根, 之後左右用力撥+按, 初初會幾痛的, 忍著撥, 太細力按唔鬆的, 我覺得用手指唔多夠力, 所以用一支小木棒撥的
    希望表達到你明白

師兄~動作方面明白!只是“發現有條打直的肌肉/跟”確實位置是哪個?有圖指明就最好、或者用上面2#師兄果幅圖邊個顏色圈的位置呢?謝謝  詳情 回覆 發表於 2013-12-17 13:29

升級   100%

該用戶從未簽到

marcus 發表於 2013-12-17 10:54
    >>落樓梯、落斜、坐了一段時間起身伸直痛的感覺很明顯!!
    師兄, 我早前都同你一樣痛法, 慢JOG冇事, 但一比 ...

師兄~動作方面明白!只是“發現有條打直的肌肉/跟”確實位置是哪個?有圖指明就最好、或者用上面2#師兄果幅圖邊個顏色圈的位置呢?謝謝

升級   100%

慵懶

圖中紅圈位置, 有事的話, 撥落去自然會覺得痛, 我而家好返之後, 再撥佢係唔痛的
    我見同你痛法有9成幾似先講, 如果你擔心可以睇下E生/+物理治療師
    因為咁樣痛, 我都睇過兩個物理治療師, 兩個方法好唔同, 真係人夾人, 第一個跑友介紹的, 佢主張休息及拉根, 但去左6-7次都未見有好轉 (睇佢先因為平啲 )
    之後都係試另一個物理治療師 (玩定向果, 好多人都知邊個啦), 佢主張以強化肌肉去自我治療, 係唔痛的情況下做復健動作(趴在床上做摺腿, 動作係快的, 痛要停), 同埋要KEEP住跑(如果跑5K就痛, 咁就跑4K休完再跑), 一痛就要停, 休完又跑, 睇左2次就叫我自己返去按及做復健

師兄~再試一次長課25k上上落落,跑完之後5分鐘就痛(只要一停就痛,奇怪??) 跟住返去就按你教方法撥痛的位置,位置係膕肌始端,確實酸痛哦!(左腳係冇咁重的!) 又幾特別,撥佢分幾鐘,跟住又鬆晒..... 之後再有  詳情 回覆 發表於 2013-12-22 23:28

升級   100%

該用戶從未簽到

marcus 發表於 2013-12-19 13:58
    圖中紅圈位置, 有事的話, 撥落去自然會覺得痛, 我而家好返之後, 再撥佢係唔痛的
    我見同你痛法有9成幾似先講 ...

師兄~再試一次長課25k上上落落,跑完之後5分鐘就痛(只要一停就痛,奇怪??)
    跟住返去就按你教方法撥痛的位置,位置係膕肌始端,確實酸痛哦!(左腳係冇咁重的!)
    又幾特別,撥佢分幾鐘,跟住又鬆晒..... 之後再有感覺,又撥下,跟住又鬆晒..... 原理係咩呢?

同埋呢,師兄你果一個月,是否痛唔痛都撥該位置?每日的密度是如何?

升級   100%

慵懶

25K.....太長了吧
    撥完係會鬆晒, 我果一個月都有撥的, 物理治療師叫我一日三次, 每次撥5分鐘, 但我返工唔方便, 只有訓前撥下
    我而家長課後都重有撥的, 感覺係同平日唔同, 都會酸, 但就冇痛
    其實咁樣撥就等同拉根, 所以好返都可以當係保健

提起師兄冇時間撥呢點,其實我都係冇理由在工作期間成日咁做! 我想問其實是否只要屈膝90度就可以呢?既然“屈膝90度才會接近皮膚表面”, 那麼唔一定要單膝跪在床邊,雙膝跪在地上… 或坐在凳上屈膝90度… 這樣動作  詳情 回覆 發表於 2013-12-24 18:04

升級   100%

該用戶從未簽到

marcus 發表於 2013-12-24 09:31
    25K.....太長了吧
    撥完係會鬆晒, 我果一個月都有撥的, 物理治療師叫我一日三次, 每次撥5分鐘, 但我返工唔方 ...

提起師兄冇時間撥呢點,其實我都係冇理由在工作期間成日咁做!
    我想問其實是否只要屈膝90度就可以呢?既然“屈膝90度才會接近皮膚表面”, 那麼唔一定要單膝跪在床邊,雙膝跪在地上… 或坐在凳上屈膝90度… 這樣動作應該都可以撥鬆條膕肌吧?
    點解咁講呢…. 就以前日25k長課之後來講,痛就撥,撥完鬆了,但坐耐咗,又再有啲痛,馬上就坐著撥幾十下,起身又冇咩事喇喔!!

謝師兄回覆指點!

升級   10.33%

該用戶從未簽到

我想問一問如果有痛証我應該睇咩醫生? 普通西醫?跌打?
    我同一個位有時都會痛 同埋近掛腳爭有時痛到跑唔到...