香港長跑網  - 長跑長友

跑步四年級女生的跑步誌 (2016 富士山全馬準備中!)

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 157 天

一年前開始跑步,最主要的原因是想改善體能。
    工作忙,休息少,坐得太多,運動太少。
    成日覺得好攰,訓極都係咁攰,連用個腦諗野都唔想,實在好唔掂。
    於是一年前的十一月,我開始養成了跑步的習慣。

為了提升 motivation,當然就報左 D 比賽玩下。
    做學生時有跑過下渣打 10k,不過就只係求之前其跑幾次當準備。
    依家唔同,我希望長跑長有,所以就決心鑽研跑步。

今年年頭一月,跑出 10k PB 54mins 48sec,之後就間唔中練下。
    五月開始為了準備毅行者,多左操山少左練跑。
    十一月行完毅行,抖左差不多兩星期才開始多返練跑。
    因為報左2014 渣打半馬!

十二月帶病喉嚨痛參加了城門河皇者之戰 10k 當練習,成續 57mins 55sec,第二日即刻病左。

由於時間不多,決定試下自己跑到幾長。
    上星期挑戰 18k 長課成功,平均速度 7分半一公里,心跳 151bpm (80% MHR)。
    今個星期挑戰半馬距離長課,平均速度 7分一公里,心跳 153bpm (81% MHR),兩小時廿六分跑完。

近排開始跑 1km interval x 4-5 次一個 session per week,aim at 速度 5分半一公里。

想請教大家,如果練 long tempo,每次應該練幾長?同埋 aim at 速度幾多好?
    Thanks!

Like: 5.0 Unlike: 0.0
    Like: 5

升級   100%

奮鬥

14-15/11/2014
    毅行者
    Time:37hrs 37mins

Start        9:30am
    CP1         1:25pm
    CP2         3:52pm
    CP3         7:15pm
    CP4         2:22am
    CP5         6:14am
    CP6         8:20am
    CP7         12:46pm
    CP8         4:31pm
    CP9         7:35pm
    Finish      11:06pm

第二年行毅行,有左第一次既經驗係的確好 D。
    一開始,天氣清涼。
    所以第一段用左兩個鐘多少少順利行完,之後亦很順利到達 CP1 西灣村午膳。
    到達北潭坳的時間亦同預計差不多。
    第三段尚算可以,但落雞公山時其中一名隊員突然雙腳發軟,幸好食返野同補充鹽分後好 D,結果落山時間慢左,晚飯都食耐左。
    食完晚飯開始下雨,心諗今次麻煩了!
    凍左,我有帶衫,落雨卻是最怕跣!D 濕左既石面超級跣,行到媽媽聲。
    去到基維爾時間慢晒,腳都軟埋。
    再行至獅子亭,開始腳板底痛!
    好彩我唔眼瞓,其他三個隊友開始佢地漫長既 sleep walk。
    去到畢架山,佢地朦查查我就腳痛。
    去到走私坳都幾痛,行到城門水塘就痛到要加貼 KT tape 預備上針山。
    走過草山去到鉛礦坳,食埋壽桃牌都只得五成力。
    落大帽山最慘烈,落斜對腳板行一步痛一痛,只能行得很慢。
    到達扶輪公園,好彩搵左朋友帶對 Asics Gel Nimbus 給我。
    著落雖然有丁點痛,但舒服返好多好多。
    第九段仲跑到落山,行左兩個鐘!
    最後衝埋第十段,當然對腳越來越痛,但都無落大帽山同上年咁痛!
    我決定以後不會再買 Salomon 㗎啦!搵笨!

星期日要跑 UNICEF 10km,希望快好返!

Like: 5.0

升級   100%

奮鬥

2/11/2014(星期日)
    GigaSports 十公里賽@科學園
    Time: 54:01
    Average pace: 5:24mins/km
    Temp: 27C (Garmin)

兩年前,決定認真練習跑步,因為體能太差。
    2012年11月3日,係 Runkeeper 第一次記錄 running log,那天是跑跑步機。
    跑了一小時,距離8.6km。
    兩年後的今天,加埋少部份行山,Runkeeper log 左差不多 2000公里。

2012年的渣打 10km 跑了 59mins 46seconds
    2013年頭糖尿長跑10km 是 54mins 48seconds
    2013年尾的城門河皇者10km 是 57mins 55seconds
    今天的10km賽跑了 54mins 1second 的 PB
    氣溫再冷一點應該可以更快 ~

今天的比賽,一起步勁塞車。跑左幾百米先好少少。
    跑跑下發現原來要跑上天橋!印象中上左兩次落兩次?
    又要上落隧道 ...... 不過對腳應該行得山多穩定左,落斜可以好興奮咁衝到落去,好爽呀!
    雖然有 D 位有風,但始終係熱,好彩選擇著背心,否則更熱!
    水站有四個,跑手多,義工倒唔切水。好彩終點有大枝水加水動樂,條毛巾用來抹汗十分好!
    著左對新襪,結果右腳起左水泡!
    中間因為要俾單車過,阻左一阻,其餘尚算暢順。
    到終點最多衝到最後五十米
    整體表現尚算滿意 ~

休息兩星期,之後是 100公里毅行!

升級   100%

奮鬥

25/12/2014(星期四)
    大埔道》美孚》深水埗
    Time: 1 hour
    Distance: 8.5km

26/12/2014(星期五)
    沙田城門河
    Time: 1hr 11mins
    Distance: 10km
    另加 Gym 同拉筋各一小時

27/12/2014(星期六)
    沙田》大埔》馬鞍山》沙田
    30km LSD
    Time: 3hrs 34mins
    Avg Pace: 7:08mins/km
    Avg HR: 145bpm
    Temp: 17C
    鞋:Asics Gel Feather Glide T3

連續三天的跑步練習完成了!
    第一次完成 30km 長課,真難得!
    一開始先用 3:1mins Run/Walk method 1.5hrs 熱身,之後就不停步的跑。
    同上之 24km 長課比,今次著左長 tight 同短袖衫(上次是普通長袖衫長褲 only)。
    能量補給 ~480kcal,水份則是~1.5L。
    腳板底同腳跟係兩個幾鐘之後最痛最不舒服,要積極提醒自己注意跑姿,左右平衡同加快返個步頻才會消失。當然,少少 discomfort 梗有。膝頭則是最後 5km 才有點不舒服,一切都是 tighten 返個 core 會改善。
    由於著短袖,臨尾越來越凍,不過跑快少少就會熱返 D。
    最後 6km 想加速心跳即升上 158bpm,開頭飲返 D 水會好 D,不過搞搞下都係覺唔係咁好,所以決定係最後 3km 位置飲盒維他奶。
    最後 1km 跑到 6:30mins/km,算係咁。
    一停下來慢慢行,即刻乳酸爆晒出黎。即刻去飲多盒維他奶同飲返 D 水,加少少輕輕的拉筋,感覺好返 D。

還好能完成 30km 長課,令我對我的渣打初馬有返少少信心
    還有一個月,至緊要唔好傷唔好病!

升級   100%

奮鬥

9/10/2014
    馬鞍山新丁班
    Temp 28C

Warm up 2km
    1.6km tempo x 4: 8:42/8:42/8:23/8:13
    400m interval x 4: 1:52/1:56/1:53/1:49

天氣涼了,跑得開也。
    體能比上年好左,不過還是麻麻地。
    對腳未攰就已經氣喘也跳快。
    一面跑一面練習腹式呼吸,條氣的確順 D。
    呢個星期要開始渣馬準備練習了!

升級   100%

奮鬥

23/2/2014 (星期日)

渣打初半馬後正式復跑!
    沙田/馬鞍山
    氣溫 21 度
    Distance: 8km
    Time: 1hr
    Average pace: 7:30mins/km
    Average HR: 146bpm (78%)

星期六返完工好眼瞓,無精神出街跑,所以係屋企玩左陣 TRX ... 結果今日肌肉有 D 痛

今天天氣十分好,個天好清,河水反映著閃閃陽光,好一個適合跑步的星期日!

賽季結束,毅行行過,半馬跑過,全馬是順理成章的吧?
    不過,全馬絕非兩個半馬咁簡單。
    跑步,是希望長跑長有不受傷。

之前一年的自我訓練,試過 overtrain 到發燒大感冒,行山試過左膝 overuse injury。
    所以,今年決定先從認真減磅同 build up 好個 aerobic base 開始。
    只有札實的根基才能避免受傷,身體才會真正受益於運動。

另外,依家諗緊 join 返個跑會/跑步班,但係因為返工時間不定,個心十五十六唔知 join 邊個好。
    但係又覺得 join 返個跑會/跑步班再上全馬會安全同穩陣 D。
    畢竟跑左成年有多訓練都是靠自己睇書睇 video。
    家陣諗緊 join "You can shine" 試下 ... 不過下星期四要返工又唔得,唉

Anyway,能上全馬當然好,跑半馬其實都好好玩好刺激~
    呵呵呵!

升級   72.05%

無聊
  • 簽到天數: 7 天

Run2012 發表於 2014-2-12 23:21
    近排太凍了 ... 祝早日康服!

明天但求順利完成

升級   100%

奮鬥

Upload 到相啦終於 ...

跑步路線圖

跑步路線圖

升級   0.05%

開心
  • 簽到天數: 5 天

如果你想半馬跑2個鐘以內
    Threshold Pace(tempo)
    HR: 88-92%
    Qty: lesser of 10% weekly milage or 60 min
    1km 要跑05:19  
    Interval Pace
    HR: 98-100%
    Qty: 8% weekly milage
    1km 要跑04:54
    你試下跑7-8K TEMPO之後加上去

Thanks for your suggestion! 今年太趕,應該難以 sub 2 不過呢個係近期目標! 我會係呢幾個星期 try try!  詳情 回覆 發表於 2013-12-30 21:39

升級   16.45%

開心
  • 簽到天數: 5 天

恭喜師姐開blog 大吉!
    我同師姐都好似……
    跑齡都係一年多d (我長妳少少,一年十個月)
    PB都係大約54分(妳叻過我, 你今年一月已經達到呢個成績,我一月仲係爬行中)
    皇者我都係大約57分鐘...又係報咗渣馬半馬!
    妳行毅行,又操山,好勁呀!斜路一定好叻!我一見斜路就……仲學人都咗CCM半馬……擔心!但係如果我CCM唔死得,渣打應該無事,hehe
    我無乜training plan, 迫自己一星期一次長課( 其實一個月得3課),一個月total要儲夠150km!
    師姐,加油! 多d上嚟分享心得吖! SUPPORT!

Thanks! 的確行完毅行之後, 上樓梯同斜路係進步左 不過暫時還需要努力減肥, 跑斜路速度仍然有待改善 我成日覺得自己唔夠氣囉! 之前唔敢跑太長, 係今個月完左毅行先敢試跑長 D 所以今個月先跑左 130km 以  詳情 回覆 發表於 2013-12-30 21:58

升級   100%

奮鬥

alanleung4444 發表於 2013-12-30 08:12
    如果你想半馬跑2個鐘以內
    Threshold Pace(tempo)
    HR: 88-92%

Thanks for your suggestion!

今年太趕,應該難以 sub 2
    不過呢個係近期目標!

我會係呢幾個星期 try try!

升級   100%

奮鬥

Mimi 發表於 2013-12-30 08:47
    恭喜師姐開blog 大吉!
    我同師姐都好似……
    跑齡都係一年多d (我長妳少少,一年十個月)

Thanks!

的確行完毅行之後, 上樓梯同斜路係進步左
    不過暫時還需要努力減肥, 跑斜路速度仍然有待改善

我成日覺得自己唔夠氣囉!
    之前唔敢跑太長, 係今個月完左毅行先敢試跑長 D
    所以今個月先跑左 130km  
    以前得 100km 左右 ja!

我 d training plan 係隨心
    因為要返工, 有時星期六日都要返, 無得跑長課
    覺得身體同時間 okay 就跑長 d !

有時間肯去跑已經好好, 跑步有心就會慢慢進步, 人又健康  發表於 2013-12-31 19:07

升級   34.8%

該用戶從未簽到

師姐好強,我10k比60還要慢很多.

升級   100%

奮鬥

元旦第一跑

試左 8 x 800m interval

用左 FR620,諗住試下用心跳帶 + food pod,點知就衰左,好唔準。
    iPhone apps 顯示 total ~10.6km,隻 FR620 竟然係 ~11.6km!多左成 1km!
    上次只用跳 heart rate strap (FR620 有埋 food pod function 個條)跑沙田馬鞍山就幾 match。

Anyway,睇返 Runkeeper 個 pace,速度平均 5mins/km。
    心跳臨尾上到171﹣175bpm (91-93% MHR)
    最尾幾次隻右腳有 D 軟

本想跑十次,不過有 D 攰,唔敢去得太盡,所以只跑了 8 次
    遲 D 試 long tempo。

我個人其實鐘意 FR610 多 D。 因為 610 個版面 Pro D,個 touch screen 好禁 D。 不過 620 就 search GPS 快 D,因為用過 wifi upload activity 會自動 update GPS 資料。 另外 wifi upload 真的很快很方便。 叉電我  詳情 回覆 發表於 2014-1-1 23:24
    fr 620 好用嗎?  發表於 2014-1-1 22:44
    add oil!  發表於 2014-1-1 22:22

升級   100%

奮鬥

Run2012 發表於 2014-1-1 22:01
    元旦第一跑

試左 8 x 800m interval

我個人其實鐘意 FR610 多 D。
    因為 610 個版面 Pro D,個 touch screen 好禁 D。
    不過 620 就 search GPS 快 D,因為用過 wifi upload activity 會自動 update GPS 資料。
    另外 wifi upload 真的很快很方便。
    叉電我隻 620 好過 610,我隻 610 成日 sense 唔到有 D 難叉電。
    隻 620 又輕過 610 好多!
    個 VO2 max prediction 係花巧野,Recovery advise 可以參考下。
    條新 heart rate strap 都 okay。計埋 vertical oscillation 同 ground contact time 都幾得意。

第一次用 FR620 with heart rate strap 個 GPS 怪怪地。
    第二次用就同 iPhone apps 差唔多,搵 GPS 快過 610(因為我第一次用左 wifi upload 了)。
    今次係第三次用,一齊用 heart rate strap + food pod 就衰左。分別單用 heart rate strap 或 food pod 試行 100m 就差唔多。
    遲 D 會試下用 FR620 + food pod 唔用 heart rate strap,因為免得遲 D 成程半馬紮住個心口。

整體我覺得條心跳帶幾好,隻錶就普通啦!價錢貴左 D。

我都諗緊入唔入手  發表於 2014-1-2 10:09
    其實我都諗緊買唔買好; thx for advise  發表於 2014-1-1 23:43

升級   100%

奮鬥

4/1/2014 (星期六)

18km 長課
    沙田 > 馬鞍山海濱長廊 > 梅子林 > 沙田
    氣溫 21度

天氣熱左少少,心跳快左 D
    前段速度 ~ 6:45mins/km,心跳 155bpm 以下
    上梅子林最高心跳去到 166bpm,不過 keep 住慢跑無停低
    最後幾公里返沙田不知不覺跑快左,6:05mins/km,心跳 172bpm

一開始,iPhone 同 FR620 既距離好 match
    直到我去到梅子林之前,停低買左罐寶礦力飲
    飲完再跑左一陣,竟然發現隻  FR620 距離無郁過!
    禁 pause 再 resume 先有反應!
    結果距離同 iPhone 差成 1km!
    明明都 off 左 auto pause!
    救命呀!點解會咁?

Anyway,跑完其實不是很攰,可能因為兩晚無跑加昨晚瞓左超過十二個鐘!
    今日真係跑得很爽很開心!

請問有無GPS路線圖分享?  詳情 回覆 發表於 2014-1-4 21:09

升級   100%

該用戶從未簽到

Run2012 發表於 2014-1-4 17:41
    4/1/2014 (星期六)

18km 長課

請問有無GPS路線圖分享?

Upload 唔到相,請看以下的 link: 跑步路線圖  詳情 回覆 發表於 2014-1-4 23:16

升級   100%

奮鬥

chankerokero 發表於 2014-1-4 21:09
    請問有無GPS路線圖分享?

終於 Upload 到相,請看 #11

升級   100%

奮鬥

5/1/2014 (星期日)

Recovery Run
    深水埗運動場
    氣溫 20度

先 warm up 3 個圈
    之後跑左 5km 左右,大約 7:40-7:50mins/km
    平均心跳 138bpm (73%MHR),最高心跳 144bpm (77% MHR)

明天去做 gym

PS: Warm up 時用 FR620 + food pod,結果跑 400m 變左起碼多左成廿米咁濟,即刻停左個 food pod 只用 FR620 的 GPS,咁就 okay woh!

升級   100%

奮鬥

15/1/2014 (星期三)

5km 街跑
    深水埗 <﹣> 長沙灣
    氣溫 12度
    ~34mins @ 6:30-7:00mins/km

自從上個星期三感冒,昏睡了三天,病足差不多一個星期先好返。
    依家仲有兩聲咳
    可以跑返,天氣又超凍,深水埗運動場又俾人 book 爆
    無乜時間,唯有係屋企附近兜圈跑。

仲有一個月渣打 … 唯有再練返上去

開心既係,我終於做左長跑網會員啦!

take care!  發表於 2014-1-15 23:23
    take care  發表於 2014-1-15 22:40

升級   100%

奮鬥

19/1/2014

香港糖尿聯會健康長跑 2014
    5km 女子公開組
    氣溫 11 度
    時間:00:25:05 (~5:01mins/km)

剛剛病好,好彩只係報左五公里玩下
    成個星期 hea 下 hea 下,又食多左肥左
    因為要跑渣打半馬,無乜速度課
    都係求其跑下咁

去到發覺未到 8 點半已經開左跑?
    成程就係跑呀跑呀,好快就跑完 lu!

真係要控制飲食減磅了!

升級   100%

奮鬥

22/1/2014

深水埗運動場
    氣溫 12 度
    距離:5.5km
    時間:00:38:00 (~6:55mins/km)

仲咳緊,天氣又凍,病完真係唔想郁。
    但係太耐唔跑會好唔掂,所以很吃力地抵抗了懶惰心理,終於去跑一轉五公里。

全程 aerobic,keep 住心跳 147bpm 以下(當然有幾下會控制唔到突然陣左上 150bpm

聽日再跑過!

升級   100%

奮鬥

23/1/2014
    深水埗運動場
    氣溫 12 度
    距離:熱身 1.2km + 6km 隨心跑

平均時間
    1km    6:52min (avg HR 139)
    2km    6:48min (146)
    3km    6:33min (149)
    4km    6:06min (158)
    5km    5:54min (166)
    6km    7:00min (152)

仲係得閒就咳咳咳

慢跑過後,一跑快 D 就好似無乜力咁

得返唔夠一個月渣打半馬,要 keep 住跑將個體能升返上去!

基本目標係 7mins/km 跑到二月的渣打半馬

明天做 gym

升級   100%

奮鬥

26/1/2014
    荔枝角公園
    氣溫 23 度
    目的:Hill training

Distance: 9.31km
    Time: 1hr 6 mins
    Average pace: 7:11mins/km (using FR620)
    Average HR: 150bpm (80%)
    Max HR: 164bpm (87%)

天氣突然熱左一倍,真攞命!

星期五做完 gym,星期六休息左一天,大脾肌肉仲痛緊。
    但為左 keep 住體能,黎緊兩日無時間跑,所以今天還是要跑一轉。
    應該係溫度上升了,再加埋跑上跑落,心跳比前排高左少少。

仲有三個禮拜咋!要加油!

之前獨凍,依家又熱得太快  詳情 回覆 發表於 2014-1-26 20:02
    熱左, 比早2個星期跑得辛苦好多  發表於 2014-1-26 19:39

升級   100%

奮鬥

Run2012 發表於 2014-1-26 17:46
    26/1/2014
    荔枝角公園
    氣溫 23 度

之前太凍,依家又熱得太快

見你跑美孚,有冇参加星期日美孚約跑呀?  發表於 2014-1-27 16:53

升級   100%

奮鬥

1/2/2014
    沙田/馬鞍山/梅子林
    氣溫 23 度

Distance: 11.5km
    Time: 1hr 19 mins (跑 + 步行)
    Average pace: 6:57mins/km (using FR620)
    Average HR: 162bpm (86%)
    Max HR: 178bpm (95%)

星期三做完 gym,昨天還有點咳,今天終於無晒咳啦!

今天天氣很好,成程太陽晒住,我覺得一定唔止 23 度囉!
    不過一熱個心跳就好高
    明明對腳都無乜 feel,個心跳就好似枝箭咁上到 160bpm,真攞命!
    走左轉梅子林,希望能夠補一補啦!

距離渣馬兩星期,好期待啊!