香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

手的擺放位置

升級   49.45%

該用戶從未簽到

在長跑的時侯, 手的擺放應該是怎樣? 在跑步初期, 我的手肘會保持約90度, 然後前後擺動, 幅度不會太大. 可是, 在跑了一段時間, 當身體感覺累時, 我發覺我的雙手手肘會屈曲至小於90度, 然後擺放於胸口兩旁, 擺幅變得很少. 好像犯人在監獄步操的模樣. 在長跑照片中顯得十分不自然. 跟其他人十分不同. 不知道這樣的擺手是否適當. 各ching ctse有何建議?
+1 0
上一篇︰由上環MTR跑去柴灣MTR有幾多KM?下一篇︰肥佬報到

升級   80.53%

該用戶從未簽到

我個人認為手應該放在腰間的位置,以自然和自己覺得舒服便ok, 如果手放得太高,例如在心口前,只會太哂力

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我有嘗試垂低飯雙手來跑, 但覺得好重, 所以不自覺又把手放回胸前 (圖中黃衫就是我雙手的位置, 跟其他人擺動方法不同). 這樣我覺得較舒服, 但覺得速度會因而減低.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

kopo ching,
I'd same problem as yours. Especially after 1 hr of running.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-11-4 11:01 發表

閣下的動作,好似好難平衡。

我就唔覺得太難平衡, 因手部還是有些擺動的.  這樣我會覺得令自己把身體提起小許, 感覺沒有那麼累!! 此外, 我看過些報導, 身體擺動過多, 會令跑步者更易疲倦,所以我跑時有傾向令手部擺動減少 . 由於我覺得手部無力,所以有這動作, 其實我是否需要段練我手部擺動的肌組. 如是的話, 我應怎樣做???

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

對於手擺的位置,我接触過的不同的教練各自有不同的教法,有的說成90度,有的說要擺係心口位置;但相同的一點是膞頭一定要放松。有的跑手的跑姿不是好看,也就是所謂的不標準,但他/她們郤跑得很快。其實我覺得祗要自己感覺舒服,怎樣擺手都不是太大的問題吧。

升級   0%

該用戶從未簽到

我覺得最重要係自己係覺得合適囉...
    硬要你把手放在一個你感不舒適的位置..
    咁你也不能好好發揮呀..

升級   78.75%

該用戶從未簽到

呢一重好似kopo同alex師兄既擺手....我以前都係咁
    我而家都改緊

呢一重擺手法好似令自己用少左力,但其實一d都用緊你上臂既力去收緊雙手
    好容易令上身疲倦

咁擺手同時會浪費左擺手對跑步既提引性
    上臂同下臂成大約90度角,咁樣雙手就可以有效擺手轉動

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-11-4 13:12 發表
    呢一重好似kopo同alex師兄既擺手....我以前都係咁
    我而家都改緊

呢一重擺手法好似令自己用少左力,但其實一d都用緊你上臂既力去收緊雙手
    好容易令上身疲倦

咁擺手同時會浪費左擺手對跑步既提引性
    上臂同下臂 ...

但我想知道怎樣改?? 是否要先增加手部擺動肌組的強度, 還是只留意手部動作去改變習慣.

升級   0%

該用戶從未簽到

I will tell myself to 放松膞頭 if I aware this.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

When you have been running for 4, 5 hours.  Believe me, you feel so tiring and you won't care anymore. You just want to finish the race.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-11-4 14:10 發表

但我想知道怎樣改?? 是否要先增加手部擺動肌組的強度, 還是只留意手部動作去改變習慣.

其實又未必真係要刻意去改動作,因為有D人既身體已經習慣左個動作

如果真係想改,可以用一個好似好低能但有用既方法:對鏡練擺手
    平時做15分鐘左右練一練,你可以睇到自己邊個動作最舒服,找到後可以勁練,等身體可以記住個動作
    我自己有時都會咁練

當然上身肌肉強,擺手效率會好D

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-11-4 14:42 發表

其實又未必真係要刻意去改動作,因為有D人既身體已經習慣左個動作

如果真係想改,可以用一個好似好低能但有用既方法:對鏡練擺手
    平時做15分鐘左右練一練,你可以睇到自己邊個動作最舒服,找到後可以勁練,等 ...

你講得啱!! 我以前練用大腿發力, 膊頭及跑姿都是在跑步機對住鏡練的. 不過, 而家嫌跑步機跑太悶所以除出差會跑機外, 其餘時間都是跑街為主.