香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

5k,就膝痛

升級   20.53%

無聊
  • 簽到天數: 5 天

我之前因試跑20k,令右膝蓋下面傷了,現在跑5k就開始痛,請問各位師兄師姐,有方法可令右膝蓋唔痛,因我要跑20k,時間無多了
    +1 0
    上一篇︰告別舊跑鞋,想找一對成托力好的跑鞋.下一篇︰美津濃香港半馬拉松錦標賽2014- Part 2 (hkspa)

升級   13.8%

該用戶從未簽到

睇咗醫生,好番未?休息是最佳方法。康復後慢慢練番,core muscle 仲有四頭肌,免得力量全仗關節承受。最後一句:留得青山在,不怕沒得跑。唔好夾硬呀!

Like: 5.0
    Like: 5

升級   20.53%

無聊

多謝師兄,我之前無睇醫生,因第二日就慢慢唔痛,但今晚要去睇睇跌打啦

小小分享, 我前年9月都試過跑到右邊膝頭痛, 結果去睇脊醫搞左2個月, 中間無跑, 連11月尾的UNICEF 半馬都要放棄埋. 後來慢慢跑番, 受了教訓, 加強做埋以前一直忽視的 CORE TRAINING (家下一星期在家做三四次, 每次半  詳情 回覆 發表於 2014-1-8 10:04

升級   33.45%

開心
  • 簽到天數: 6 天

我都有同樣膝痛問題,可以正確地回答你的問題。

1. 先到任何一個間運動物品店買護膝帶,目的是頂起塊膝蓋,減輕因半月板受壓的痛楚;
    2. 膝開始痛是會有些少先兆,當有丁點開始痛時,就立即減速,去到 6-7 km/h, 甚至要行,行到膝頭冇丁點痛感,才resume跑。
    3. 參考這website: http://hiking.thenote.com.tw/art ... 3-877a-ef6501d30dfa

我就是這樣可以跑到25km, 途中慢行約2-3次。

多謝師兄,我會去買護膝帶,休息一星期跑步,轉踩單車練四頭,下星期用護膝帶試試,睇自己怎樣再算,多謝 alanika建議,謝謝  詳情 回覆 發表於 2014-1-8 16:29

升級   13.8%

該用戶從未簽到

Paul9345 發表於 2014-1-8 09:03
    多謝師兄,我之前無睇醫生,因第二日就慢慢唔痛,但今晚要去睇睇跌打啦

小小分享, 我前年9月都試過跑到右邊膝頭痛, 結果去睇脊醫搞左2個月, 中間無跑, 連11月尾的UNICEF 半馬都要放棄埋. 後來慢慢跑番, 受了教訓, 加強做埋以前一直忽視的 CORE TRAINING (家下一星期在家做三四次, 每次半粒至45分鐘), 依家託賴都OK, 無傷, 2013年完左2隻全馬 (慢係慢左D, 5粒鐘鬆先完). 哈哈.

經此教訓, 真係覺得有腳依然在, 不怕沒得跑 (我當時都好唔想放棄 UNICEF), 希望你早日好番啦! :-)

請問是什麼core training?有無網頁或書可介紹,我係新手,都有膝痛  詳情 回覆 發表於 2014-2-11 15:07
    我會休息,如果真係唔得,我是不會揾自己來玩的,但我心想完成半馬的,多謝提醒^_^  詳情 回覆 發表於 2014-1-8 16:33

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 81 天

thanks for sharing

升級   20.53%

無聊

alanika 發表於 2014-1-8 09:12
    我都有同樣膝痛問題,可以正確地回答你的問題。

1. 先到任何一個間運動物品店買護膝帶,目的是頂起塊膝蓋 ...

多謝師兄,我會去買護膝帶,休息一星期跑步,轉踩單車練四頭,下星期用護膝帶試試,睇自己怎樣再算,多謝 alanika建議,謝謝

放鬆啲啦!師兄!踏單車都攪到個膝蓋,真正休息一星期啦!有時間啊!有云:「休息是為了走更遠的路。」休息是練習的一項。BTW, 會唔會考慮換對保護性高的鞋,又研究吓自己的跑姿有否改善空間?我試過換鞋後,好多痛症  詳情 回覆 發表於 2014-1-8 18:10

升級   20.53%

無聊

ah_teng 發表於 2014-1-8 10:04
    小小分享, 我前年9月都試過跑到右邊膝頭痛, 結果去睇脊醫搞左2個月, 中間無跑, 連11月尾的UNICEF 半馬都 ...

我會休息,如果真係唔得,我是不會揾自己來玩的,但我心想完成半馬的,多謝提醒^_^

升級   61.15%

鬱悶
  • 簽到天數: 149 天

Paul9345 發表於 2014-1-8 16:29
    多謝師兄,我會去買護膝帶,休息一星期跑步,轉踩單車練四頭,下星期用護膝帶試試,睇自己怎樣再算,多謝 ...

放鬆啲啦!師兄!踏單車都攪到個膝蓋,真正休息一星期啦!有時間啊!有云:「休息是為了走更遠的路。」休息是練習的一項。BTW, 會唔會考慮換對保護性高的鞋,又研究吓自己的跑姿有否改善空間?我試過換鞋後,好多痛症都冇咗

多謝師兄提醒,咁我今星期就在家練多些四頭,等下星期再跑時好些,謝謝提醒  詳情 回覆 發表於 2014-1-10 09:05

升級   20.53%

無聊

Hennatalk 發表於 2014-1-8 18:10
    放鬆啲啦!師兄!踏單車都攪到個膝蓋,真正休息一星期啦!有時間啊!有云:「休息是為了走更遠的路。」休 ...

多謝師兄提醒,咁我今星期就在家練多些四頭,等下星期再跑時好些,謝謝提醒

升級   60.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 72 天

個人認為,無論你現在是否仍舊感覺痛;你最好是見一次醫生;詳細咨詢醫生的意見.
    探討痛楚的根源.再對症下藥.
    若是肌肉疲勞,就休息. 相反,如果肌腱撕裂或發炎,就除休息外,更加要做治療;否則手尾更長.
    希望師兄考慮,考慮.
    但願對你可以有幫助.

升級   7.8%

開心
  • 簽到天數: 24 天

師兄……跟你說……
    你復原後……膝蓋一定又會再傷……可能傷得更嚴重
    因為……你跑姿出現錯誤了
    小生年初也跟師兄情況差不多……
    但後來改以赤足跑後……
    期間學習了LBVB赳正了跑姿後……
    已經沒有膝痛了……
    而且速度比穿鞋跑快不少……
    所以已經沒穿鞋跑一段日子,
    相反,穿鞋反而不舒適……回不了穿鞋的日子了……HAHA~~

如有興趣……可以大家一起學習,共勉之!

升級   22.95%

• 簽到天數: 377 天

我都試過膝痛,但無停跑,不過跑短啲同多做拉筋,現在好番哂。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 157 天

1. 用運動貼布幫助穩定膝關節同 limit knee swelling
    2. 外加可穩定膝關節活動的 compression tights
    3. 拉鬆 hip 附近的 musles
    - e.g. psoas, hip adductors, hamstring, iliotibial band
    4. 強化 hip muscles
    - e.g. gluteus medius

好多時膝痛係個 hip 唔穩陣,而非個膝頭太弱。
    最好的解決方法就是 train 好個 core!

升級   20.53%

無聊

多謝各位師兄提醒,我到今日都無跑步,星期六會用護膝帶,試跑5k,睇會否再痛,然後再算

升級   2.33%

該用戶從未簽到

我跑左4隻馬,都係初階(慢)人仕,分享一下我既經驗,上年換左對鞋,以前用開輕身 Spacer AR3,唸住長跑長有換左d protect 好少少既鞋,慢慢就發覺跑幾k膝頭就少少痛,又總覺上唔到力跑咁,再換多對都有同樣情況,初時以為天氣/身體狀況/天氣熱/年紀大... 等等問題。最後,一換返岩自已既鞋(宜家著緊 Spacer Dynamic),跑感就有返晒。但我覺得邊對鞋岩乜野人,個個都唔同。

痛/受傷要特別留意,我個人唔係好 buy 鐵打,睇骨科同做物理治療比較合適d,我上兩個月背部拉親,好乖做左成個月物理治療,休息,同埋好返後呢幾個星期開始 core training,我好懶每日睇住電視做2set core training,10分鐘內搞掂,幾個星期已見到效,背部有力乘托多左,可以提腿持久力長d,個人跑得輕身d。

拉根以及其他方法,上面各位師兄都講晒,都可以參考。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 17 天

ah_teng 發表於 2014-1-8 08:10
    睇咗醫生,好番未?休息是最佳方法。康復後慢慢練番,core muscle 仲有四頭肌,免得力量全仗關節承受。最後 ...

同意呀, 增強腳部肌肉是相當重要呀.

升級   20.53%

無聊

昨日在會場上睇了,一睇就話條 ITB,傷了,下星期日就係啦,你只可做就係推鬆條ITB,及買條ITB護帶,過了後才可強化條ITB,他教了我怎強化個動作。希望可完成賽事啦,多謝各位師兄的幫忙,謝謝

原來師兄仲未好呀!保重呀!如果跑時,情况不好,要學會放棄呀,忍一時,長跑長有。 半馬後,有全馬,有超……仲有好多pb 要破呀!  詳情 回覆 發表於 2014-2-10 22:09

升級   61.15%

鬱悶
  • 簽到天數: 149 天

Paul9345 發表於 2014-2-10 09:11
    昨日在會場上睇了,一睇就話條 ITB,傷了,下星期日就係啦,你只可做就係推鬆條ITB,及買條ITB護帶,過了後 ...

原來師兄仲未好呀!保重呀!如果跑時,情况不好,要學會放棄呀,忍一時,長跑長有。
    半馬後,有全馬,有超……仲有好多pb 要破呀!

升級   93.33%

該用戶從未簽到

ah_teng 發表於 2014-1-8 10:04
    小小分享, 我前年9月都試過跑到右邊膝頭痛, 結果去睇脊醫搞左2個月, 中間無跑, 連11月尾的UNICEF 半馬都 ...

請問是什麼core training?有無網頁或書可介紹,我係新手,都有膝痛

其實我都唔係咩老手 (只係傷過的 "損手", HAHA), 我理解的核心肌肉訓練即係主要指腹背臀的肌肉, 另外大腿的四頭肌也很重要 (上述肌群有力, 膝頭無咁傷). 至於有何訓練動作/ 方法, ONLINE SEARCH 應該有不少 WEBSITE  詳情 回覆 發表於 2014-2-11 15:16