香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Hong

2014.03.23 AXA 安盛香港街馬10公里@九龍東2014

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

我個人杯葛這個比賽, 亦係自己FACEBOOK 度提醒其他朋友.. 我唔會直接叫佢地唔好報, 但我將我見到既同覺得既問題LIST 晒出來, 等佢地自己決定最後報定唔報..

可唔可以將D問題統一LIST出來? 我想支持, 一齊O係FACEBOOK 提醒朋友  詳情 回覆 發表於 2014-1-13 09:41

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

wlau 發表於 2014-1-12 15:01
    Unicef 話晒叫慈善賽, 俾都叫俾得有價值...
    這個真係貴都有D 過份..

即使Unicef 係慈善賽,但入場費一年比一年貴,自己都覺得吃不消。
    呢個「街馬」比賽,最大問題係佢收到既報名費,用途都唔知會用係邊。
    只是10K賽事,但就頂級價錢。

不過,始終佢係第一個係郵輪碼頭搞既長跑比賽,別具歷史意義,因此是否報名都很矛盾。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

大力 發表於 2014-1-12 15:05
    呢方面南區長跑會做得好好,今年三個比賽都只同區議會合作,無財團資助,幾十蚊報名費已經有T shirt 送!

...

始終係體育組織有經驗,也有心去搞。

升級   40.5%

該用戶從未簽到

無需太著意,就讓一切隨風!

Like: 5.0
    Like: 5

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

貴貴貴!!!好貴

升級   71%

擦汗
  • 簽到天數: 3 天

wlau 發表於 2014-1-12 15:37
    我個人杯葛這個比賽, 亦係自己FACEBOOK 度提醒其他朋友.. 我唔會直接叫佢地唔好報, 但我將我見到既同覺得既 ...

可唔可以將D問題統一LIST出來? 我想支持, 一齊O係FACEBOOK 提醒朋友

贊成!  發表於 2014-1-13 11:04

升級   81.05%

該用戶從未簽到

因為我係新界人, 所以見到呢條賽道搞比賽, 覺得有新鮮感, 就報名了($280)...原來網上咁多人杯葛, 宜家唯有自己去, 但唔會推介比朋友...

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

爬完各位D文,有兩点指出咗值得大家重点分享出去,以作決定報名與否。

首先係#88提及到嘅個人资料問題。喺保險業界赞助下,閣下真係有机会因而成為佢地嘅潛質客戶,最尾有此需要與否,亦少不免可能受cold call之苦,祝君好運。

其次#94提到所謂受惠或願意受捐助嘅其一机構牌面上仍屬投资基金公司名義,$$$?加上点解新社企及社区青年運動計劃会唔先主动揾康文署或其他慈善机構,運动品牌洽談,而一黎就俾有D格格不入嘅AXA?

小弟财疏學淺,俾錢用去跑之餘,都想跑得值,跑得抵啫…

另外忽發奇想,大家如果咁啱係AXA客戶,不如问下有冇客戶赞助,或其他條件咁……

大家明未?!

Like: 5.0
    Like: 5
    如果大會將个人資料交AXA就一定遺交私隱條例,但唔排除這風險  詳情 回覆 發表於 2014-1-13 20:20

升級   13%

該用戶從未簽到

終於搵到樓上師兄所講:

"在「全城街馬基金會」完成稅務條例第八十八章註冊之慈善團體的審批前,如欲支持我們的青年街跑計劃,請捐款至「香港社會創投基金會有限公司」的「全城街馬」專項。"

有無搞錯呀

升級   90.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

香港太多這些似是疑非的所謂慈善團體活動, 包括很多賣旗的和街上擺檔的

升級   75.67%

開心
  • 簽到天數: 5 天

NKLK 發表於 2014-1-13 15:00
    爬完各位D文,有兩点指出咗值得大家重点分享出去,以作決定報名與否。

首先係#88提及到嘅個人资料問題。喺 ...

如果大會將个人資料交AXA就一定遺交私隱條例,但唔排除這風險

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 33 天

我估佢地唔敢咁做。

單純d睇,只係一盤生意。5000個參賽者嘅報名費,加十幾個sponsors,本身已經好和味。仲未計公司宣傳效應、個人聲望提升、人際網絡增加等無形收益。

賺錢就賺錢啦,,扮哂嘢話自己熱愛馬拉松、渣馬搞得差(主席先生,你參加過幾多個香港本土馬拉松賽事丫?)、咩願意蝕三百萬(正一吹水怪)搞個真正嘅馬拉松(10k=馬拉松?),令人反感!

師兄,有樣嘢,我都擔心呀!所謂主席,企圖將馬拉松同十公里的概念偷換。外地人唔清楚,可能以為香港人都當馬拉松,即係10公里。一係比人笑幼稚。一係,唉! 下次我同啲外地人講,我跑馬拉松要幾粒鐘。佢地可能諗:「  詳情 回覆 發表於 2014-1-13 22:56

升級   39.65%

擦汗
  • 簽到天數: 3 天

睇佢地個facebook, 有師兄提出路線,  如何計算扣除成本後之收益等問題,  但有關人士好像對這些問題視而不見,  只是重覆地迴避,  其實認真跑步的誰會理會佢有無嘉年華會, 得果10K都要搞個嘉年華會真是勞民傷財兼無謂, (可能方便出數作扣除必要開支),  千祈唔好又請幾個半紅不黑的所謂明星(但半馬都未跑過的)來宣傳自己如何熱愛馬拉松, 當然各位見慣世面的師兄唔會花錢在這個活動,  但真擔心那些心智未成熟的跑手浪費金錢參加一些無意義的比賽

真正喜歡跑步的,出街跑個圈都10K,8K,我唔參加就唔講咁多!  詳情 回覆 發表於 2014-1-15 10:58

升級   61.15%

鬱悶
  • 簽到天數: 149 天

大力 發表於 2014-1-13 20:49
    我估佢地唔敢咁做。

單純d睇,只係一盤生意。5000個參賽者嘅報名費,加十幾個sponsors,本身已經好和味。 ...

師兄,有樣嘢,我都擔心呀!所謂主席,企圖將馬拉松同十公里的概念偷換。外地人唔清楚,可能以為香港人都當馬拉松,即係10公里。一係比人笑幼稚。一係,唉! 下次我同啲外地人講,我跑馬拉松要幾粒鐘。佢地可能諗:「跑10K, 幾粒鐘⋯⋯東亞病夫。」

升級   14.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

見大家都擔心私穩問題,其實可以書面再向主辦單位禁止其使用閣下的個人資料。

"本人願意授權大會及傳媒在無須申請人審查而可以使用申請人的肖像, 姓名, 聲線及個人資料作為活動籌辦及推廣之用."

因為一般比賽只會提及個人肖像會被用作推廣,很少連個人資料也包括在內。希望主辦單位比返個選項大家選擇是否願意接收日後的推廣。

每個比賽都有做得好及不好既地方,可能呢個比賽最後很好玩。所以我唔會去阻止人玩,一切只供參考。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 44 天

貴貴貴

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140114/18592304
    跑街吧!街馬義工8週操fit宅男

... 由「Run Our City」於3月23日舉辦首屆「香港街馬」。比賽公開讓市民參加,路線為觀塘一帶的街道;張亮表示,活動收益將用以支持更多青少年訓練10公里街跑,並捐贈予部分九龍東社區慈善機構。

升級   75.67%

開心
  • 簽到天數: 5 天

千奇唔好信這是慈善跑,收每人$480有幾多做慈善呢?

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 33 天

唔好睇少某基金嘅影響力,只要一句話,跑網隨時摺埋,網友隨時收律師信。

皇上,靠你保障我地私隱啦。