香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Hong
打印 上一主題 下一主題

2014.03.23 AXA 安盛香港街馬10公里@九龍東2014

升級   39.65%

擦汗
  • 簽到天數: 3 天

bennylks 發表於 2014-1-16 21:58
    報左名,$230,用discount code

師兄,  這是什麼 Discount Code, 什麼人有資格,  Discount Code 是否分Grading, 會否有些人會更平或免費 ?   

有D跑會有DISCOUNT,佢地用DISCOUNT CODE報,個人$230 group $920  詳情 回覆 發表於 2014-1-18 01:00

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 33 天

利申 (2) : 幾個月前從舊生聚會中得知佢想搞長跑比賽, 仲話願意蝕三百萬去搞馬拉松, 在場人人讚好, 我就半信半疑, 心諗 「 轉性 ? 」

點知個比賽詳情一出, 即刻啞哂, $480 跑 10k?  錯! 係 $280, 佢只係唔想你覺得 $280 貴所以話原價 $480 (傻嘅先會用 $480 去玩 10k 嘅比賽), 手法同遊客區海味店一樣。

再睇路線同鑽石級贊助商陣容, 同類比賽南區長跑會無贊助有 T shirt 送都係幾十蚊, 收咁貴 d 錢用係邊度又唔清楚交代?  只係話扣除開支後盈餘會捐比九龍東青年機構 (百分比不詳) 同一個未成功註冊成慈善團體嘅基金, 係咪好 ridiculous?!

我承認, 可能因為我認識個搞手, 所以對件事有 d 偏見, 觀迎其他師兄分享佢地嘅睇法。

Like: 5.0
    Like: 5
    我覺得意見中肯!  發表於 2014-1-17 16:30

升級   39.65%

擦汗

如果佢地好似倫敦馬拉松可以全數捐俾自己指定受助機構,  我就會支持,  扣除開支,  攪咁多同跑步無關的事,  又嘉年華會,  又演唱會,  開支可能好大, 捐款可能所剩無幾,  到頭來只是提供了一個機會給贊助商在嘉年華會推廣產品,  表演者賺取出場費,  相關機構如運輸,  搭台公司生意, 攪手Show off及提供知名度,  保險從業者免費公司活動的機會,  付全費480或early bird 280的跑手可以得到的是3月煙雨淒迷的某個星期日唔洗咁早起身晌工廠區吸廢氣(甚至pm2.5),  同5000人一齊迫跑行人路(當中有很多第一次跑"10公里馬拉松" 要打卡, 自拍, 即時上Facebook),  但其實平日晚上或早一二個鐘起身大家唔洗俾錢45或50分鐘已經輕易做完的事,  點解要攪到咁複雜,  唔通佢個紀念牌真係咁有紀念價值(因為只會攪一次), 唔知點解自己咁勞氣, 返緊工用咁多時間打中文評論,    反正我跑慣全馬, 一定我唔會參加,  同主辦機構無怨無愁, 根本唔知佢係邊個,  不過真係睇唔過眼

師兄,我也很勞氣。最勞氣的,何止假大空與不盡不實。我最傷心的是汚染了,在香港正在茁壯成長的長跑運動。 長跑是老實的,跑到幾遠,跑了幾耐,童叟無欺,不容假大空。 愛跑者,兄弟爬山,各自修行,又互相尊重。對  詳情 回覆 發表於 2014-1-18 23:26

升級   39.65%

擦汗

係"無怨無仇",  錯別字,  真失禮

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

不如叫 街跑喳嗎 !,有唔同馬拉松定義沖突。 不夠gimmick

升級   16.85%

開心
  • 簽到天數: 182 天

各位師兄,小弟覺得不值得再花時間和精神討論這個比賽。

成功也好,失敗也好,其實跟我們這群熱愛跑步的跑友沒甚關係。

同意,10k 幾千人跑行人路,迫爆;仲有演唱會嘉年華,諗真D似乎對象唔係我地班跑友,一場誤會  詳情 回覆 發表於 2014-1-18 09:21

升級   10.67%

• 簽到天數: 15 天

升級   10.67%

• 簽到天數: 15 天

nacorner90 發表於 2014-1-17 15:13
    師兄,  這是什麼 Discount Code, 什麼人有資格,  Discount Code 是否分Grading, 會否有些人會更平或免費  ...

有D跑會有DISCOUNT,佢地用DISCOUNT CODE報,個人$230 group $920

升級   100%

無聊

kylo1935 發表於 2014-1-17 20:40
    各位師兄,小弟覺得不值得再花時間和精神討論這個比賽。

成功也好,失敗也好,其實跟我們這群熱愛跑步的跑 ...

同意,10k 幾千人跑行人路,迫爆;仲有演唱會嘉年華,諗真D似乎對象唔係我地班跑友,一場誤會

升級   5.26%

該用戶從未簽到

多謝各位跑手的熱烈討論 ! 讓我們可以向各位解釋清楚這個比賽 !   
    有關慈善團體之疑問:  

RunOurCity Foundation Limited現處於成為稅務條例第八十八條註冊之慈善團體的申請程序當中。因為「全城街馬」(RunOurCity)是「香港社會創投基金」(SVhk)旗下創新投資項目,因此,所有捐款將由「香港社會創投慈善基金會有限公司」代收。    「AXA安盛香港街馬10公里@九龍東2014」的活動收益扣除開支後,將全數經由「香港社會創投慈善基金會有限公司」撥捐九龍東社區的慈善機構(包括:香港學生 輔助會 (Hong Kong Student Aid Society)、基督教家庭服務中心 (Christian Family Service Centre)、循道衛理觀塘社會服務處 (KwunTong Methodist Social Service))及RunOurCity Foundation Limited用作支持已於2013年9月30日開始試行的青年街跑計劃。   

有關賠償及醫生証明之疑問:  

「3. 我/我們同意賠償或補償主辦機構、場地贊助機構及其他贊助商或其他支持機構任何因我/我們參賽或針對我/我們參賽的額外開支或成本。我/我們謹證明身體狀況 良好,具備參加是此賽事所需的體能要求,且並未經由執業醫生確認本人之體能不適合參加此賽事。」  

條文3前半部是指參賽者於參賽期間因蓄意破壞所致的額外開支或成本,我們會於網頁再次釐清條文的內容。條文3後半部是我們將採取信任制度,參賽者需自行決定其身體 狀況是否適合參加此賽事。   

有關私隱之疑問:  

AXA安盛是「AXA安盛香港街馬10公里@九龍東2014」的冠名贊助商,不會通過此活動收集任何個人資料。  主辨單位「全城街馬」及運動版圖 ( 即活動報名系統營辦者) 將收集閣下的個人資料作識別身份之用途。 因應活動報名系統營辦者的既定要求,凡任何參加者使用運 動版圖之網上報名系統,必須預先登記成為其會員,方可使用網上報名系統。如果閣下在注冊成為會員時,選擇不「訂閱運動版圖推廣資訊」,主辨單位「全城街馬」及運動 版圖將不會使用或提供有關個人資料予第三方作推廣用途。

升級   5.26%

該用戶從未簽到

此外,比賽設3500個優先報名名額,跑手可以用優惠價$280報名。

Unlike: 5.0
    Unlike: 5

升級   0%

開心

10k 叫乜馬亞?
    $280 ?如果全數慈善$480...都跑
    10km 搞嘉年華會 ?
    如果$480...馬拉松42.195km 就多人玩
    小弟自己住九東都不會報這10km 賽

升級   100%

該用戶從未簽到

我都5會跑這個10K,另願跑畢拿山15K!

升級   100%

無聊

【青年跑街培訓計劃已 於2013年9月30日開始試行,為觀塘荷蘭宿舍8名學員及觀塘官立中學12位學生提供培訓】
    教十幾條後生仔跑街使唔使搞咁大埸大龍鳳呀?

你睇跑網 You can shine 計劃,訓練幾十個後生仔女,免費!

跑步,唔使下下講錢嘅,張生!

得嗰小貓三四隻 … 唔該佢去下的政府運動場睇下啦! 我每次夜晚去親深水埗運動場,都係人山人海! 有心做培訓,又點止呢個數? 仲好意思羅出黎講,咪笑大人個口 ! 感覺上呢位搞手並不是一個真正愛跑步,享受跑步的  詳情 回覆 發表於 2014-1-18 21:35

升級   100%

無聊

交代下收益點分配啦,1%慈善,99%教十幾個小朋友跑街呀?

江山易改……

升級   100%

該用戶從未簽到

看這宣傳的內容,直覺上這次賽事主辦的重點,只是針對跑渣馬後的不滿者,來一個安慰賽事以補不足,無可厚非渣打各頂賽事,以十公里尚有很多改善空間,但藉著每年一個慶典式的長跑盛事,實孕育不少初跑者進身至熱跑者。在於自已一個熱跑者而言,這AXA十公里賽事看來只針對某些同類型的賽事不足的,但卻沒有具體明言我們賽手一些最關切的問題,如安全性、賽事中的支援、醫療救傷的預備等等卻忽略言中。要籌備一個成功的長跑賽事,我覺得重要是重要是安全性、支援、等等外,普及性(報名費用)的重要這AXA十公里就明顯失分和失民心!

升級   23.7%

鬱悶

「AXA安盛香港街馬10公里@九龍東2014」的活動收益扣除開支後,將全數經由「香港社會創投慈善基金會有限公司」撥捐九龍東社區的慈善機構
    === === ===
    開支是否包括跟賽事無關的嘉年華?主辦單位之員工及其家屬是否免費參與有關活動?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 157 天

話自己做慈善,但慈善機構個註冊申請都未過,我點知你個機構是否最後一定申請成功?
    點解唔係申請成功左先開始搞活動?
    點解咁心急?
    再加上價錢咁貴,令人有 D 獅子開大口的感覺

個名加「慈善」兩隻字就真的係做慈善的機構了麼?
    依家香港,多少人假「慈善」之名,卻無慈善之實?
    e.g. 就好似賣旗

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 157 天

大力 發表於 2014-1-18 16:02
    【青年跑街培訓計劃已 於2013年9月30日開始試行,為觀塘荷蘭宿舍8名學員及觀塘官立中學12位學生提供培訓】
    ...

得嗰小貓三四隻 …
    唔該佢去下的政府運動場睇下啦!
    我每次夜晚去親深水埗運動場,都係人山人海!
    有心做培訓,又點止呢個數?
    仲好意思羅出黎講,咪笑大人個口 !
    感覺上呢位搞手並不是一個真正愛跑步,享受跑步的跑者

升級   45.1%

奮鬥
  • 簽到天數: 141 天

喺facebook問佢哋嘢, 答嚟答去都係嗰兩句, 完全唔係答緊我問嘅嘢