香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

繩的另一端 領跑員

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://www.nmplus.hk/w3/news.php?action=detail&id=711

i am a runner 繩的另一端 領跑員

1條普通嘅繩,令兩個完全未見過面嘅運動員建立互助,努力訓練爭取好成績。但繩嘅兩端,只有1端能得到成績肯定,另一端只係默默地跑。
    一端係最需要呢條繩嘅視障跑手,而另一端就係負責帶領、照顧佢哋嘅領跑員,相同付出,但毫無收穫,值得嗎?
    「可以延續自己跑步生命嘅同時,可以燃亮別人,幫佢哋達成心願,我已經覺得好足夠。其實視障跑手好簡單,只係需要有個人,帶佢哋由港鐵站去運動場跑步。」楊肇麟講出做領跑員最大嘅原因。

視障跑手
    梁小偉(Gary Leung)
    年齡:49
    跑齡:2年
    09年因視網膜色素病,由7、8成視力變成只睇到光,幸好接觸跑步後,令生活重上軌道,2013年更以3小時13分取得渣打香港馬拉松視障組全馬最佳成績。

領跑員
    楊肇麟(Yeung Shiu Lun)
    年齡:25
    跑齡:12年
    12年前開始接觸跑步,2011年奪得渣打馬拉松10公里亞軍,而家以做領跑員為主,亦係adidas urban run教練之一。

主動幫助別人
    訪問約喺跑馬地進行,到達地點後,見到Gary手握阿楊(楊肇麟)手臂由遠處到場,當見到我哋後,阿楊喺Gary耳邊講邊個方向有人,令Gary可以正面同我哋打招呼。影相前,阿楊更幫Gary整理衣服,比阿媽更細心,阿楊話:「自從接觸Gary後,我多咗主動去幫助盲人,其實佢哋需要嘅幫助只係好小,可能係帶佢哋上落樓梯、搭港鐵或者係扶一扶佢哋過馬路,已經好足夠。」
    近年多得跑步熱潮,先令領跑員被大家認知,而阿楊早喺2年前,已經定下做領跑員嘅目標,阿楊話:「我唔係突然想做領跑員,大約2011年有次喺公園練習,見到有領跑員帶住視障跑手訓練,嗰陣就諗,如果有日我唔再比賽,一定要做領跑員,希望利用自己嘅能力幫助別人追夢。」阿楊話知道外國一直都有領跑員,只係唔知香港原來都有,而且重發展得好有系統。

得到比付出多
    別人眼中,領跑員係無名英雄,只有付出而不問收穫,其實喺付出嘅同時,可能得到重多,阿楊話:「同Gary一齊跑,令我見到真正嘅意志力,因為有時真係練得好辛苦,連我都想嗌停,但佢唔會,因為Gary好珍惜每次有領跑員帶住佢跑嘅時間,無論比賽同練習都會拼到盡。
    「舊年同佢跑渣馬全馬,跑到30幾K,佢話抽筋,但死都唔肯停,話會頂住唔俾隻腳抽筋,如果得我自己跑一定會減速,但佢連速都唔減,頂住跑返終點,呢次經歷真係令我好佩服。」
    生命影響生命,雖然領跑員同視障跑手,只靠手中1條繩聯繫,但領跑住佢哋嘅同時,可能亦係領跑住自己,阿楊話:「Gary嘅存在係我繼續跑步嘅原因,年少嗰陣叫做跑到攞過下獎,隨住年紀大,需要出嚟社會工作,成績已經冇咩突破,但做領跑員可以延續自己跑步生命嘅同時,重可以燃亮別人嘅生命,幫佢哋(視障跑手)達成心願,點解唔做呢?其實,喺當中我嘅得着重多。」

睇唔到更清楚
    當初Gary失去視力後,曾經頹廢咗大半年,自接觸跑步後,人生開始改變,對於手中繩嘅另一端,從未「見過面」嘅領跑員阿楊,Gary話:「我覺得同阿楊有種緣分,佢帶住我跑自然就會好放心,因為視障人士唔好話被人帶住跑,連被人帶住行路都會驚跌親,所以識到佢係好有緣分,其實好命嘅話,我生得佢出啦!所以我成日笑佢拖住老竇跑。」
    可能喺我哋眼中,視障人士好慘,但Gary有另一種睇法。「老實講句,如果你而家問我睇到嘢好,定睇唔到嘢好?我真係唔識答你,雖然我冇咗視力,但我發現身邊有好多人幫助,睇到自己嘅努力、鬥志原來可以咁大,參加比賽亦得到好多鼓勵同好多獎,得到嘅比睇到嘢嘅時候重多。」
    最後Gary話,希望可以同阿楊去美國參加波士頓馬拉松,坐喺身旁嘅阿楊拍一拍Gary話:「得喇!」原來佢哋手中嘅繩,除咗比賽,更令佢哋建立友誼,得到更多。(譚大偉)

睇更多跑手請去︰http://adidas.digitalcampaignasia.com/running/
    +1 0
    上一篇︰Asics GT-2000 2 用後感下一篇︰第一次團購PÄRZT彈性運動貼布

Like: 5.0
    Like: 5

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 81 天

Thanks for sharing^^...若要申請做領跑員需要什么條件怎樣申請?